Магистрални Дизелови Локомотиви Серия 04

Информация и дискусии за дизеловите локомотиви и ДМВ на БДЖ и частните превозвачи. Разпределение на подвижен състав по депата, технически харатеристики, завършени модернизации. Предимства и недостатъци, експлоатация. Информация и предложения за нов и поръчан подвижен състав.

Магистрални Дизелови Локомотиви Серия 04

Мнениеот SGP04 » 09 Мар 2011, 23:48

Магистрални Дизелови
Изображение

ТЕМАТА ПОСВЕЩАВАМ НА 48-ГОДИШНИНАТА (08.03.2011)ОТ ДОСТАВКАТА НА ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ МАШИНИ
Дизелхидравличните локомотиви серия 04 са създадени по поръчка на БДЖ от австрийската фирма SIMMERING-GRAZ-PAUKER(SGP).Монтажът, тракциооните изпитания и приемането им, са извършени в един от заводите на фирмата -прочутата-WIENER LOKOMOTIVFABRIK - FLORIDSDORF (WLF)която днес вече не съществува и нейното място се заема от жилищни квартали.Доставени са на две последователни партиди -Първата (30 броя), от март 1963г. до септември 1964г. и втората (20броя), от юни 1965г. до февруари 1966г.
Това са нашите първи магистрални дизелови локомотиви и според преобладаващото мнение,най -елегантните по външен вид и конструктивно оформление досега.Те имат две машинни групи,които задвижват по една локомотивна талига. Всяка машинна група се състои от 12-цилиндров дизелов двигател с мощност1100PS (809KW), хидравлична предавка,ходообръщател,групов колоосен редуктор,индивидуален колоосен редуктор и карданни валове.Локомотивите имат парен генератор (правотоков парен котел)за отопляване на пътнически влакове.
До първи януари 1965г. експотационното им означение е ДХ 1,затова първите 30 машини са доставени с номера Дх 1-01 до Дх 1 -30.Втората партида идва със серия 04(04-31до 04-50).През 1966г. е променена серията и на вече доставените (04-01 до 04-30). От 1988г.поредният номер на локомотивите става трицифрен,а за защита от грешки серията и номерът получават контролна цифра.
Изображение
Дх 1-01 при посрещането му в България
Първият локомотив Дх 1-01 пристига и е посрещнат тържествено в депо София на 8 Март 1963г. още същата вечер той обсужва редовният бърз влак №026 от София до Русе.
Изображение
С пристигането и на следващите машини започва постепенно замяната на парните локомотиви от сериите 01,10,11 и 15 в локомотивно депо София.Пристъпва се и към нов начин на обслужване на пътническото движение от дизеловите локомотиви.Те поемат без смяна по маршрута София -Варна,София -Русе и София- Бургас (по трета линия).Благодарение на тях става възможно да се пусне бързият влак "Варна-Експрес",без спиране от София до Варна( по трета линия с времепътуване 7 часа- виж разписанието 1966/1967г.) Така за първи път в нашите железници се изминава без спиране най дългото разтояние,при едно редовно движение по разписание.
Изображение
През началният период от експлоатацията на дизеловите локонотиви серия 04, когато се обслужват предимно бързи и пътнически влакове, е реализиран най-големият средноденонощен пробег за цяла серия локомотиви в БДЖ- над 750Км, а за отделни машини над 1000Км.
До 1972г. всичките 50 локомотива серия 04 домуват в депо София.Още след 1967г. обаче,дългите тракционни рамена са ограничени от електрификацията : най напред София- Русе и Варна(от Мездра нататък), от 1972г. цялото разстояние София-Бургас по трета линия, а през 1975г. и до Варна. Така локомотивите серия 04 - пионери на пределните за БДЖ тракционни рамена,останаха блокирани от исток. Те поемат всички влакове по 2-ра линия до Мездра, пътническото движение по 7-ма линия до Видин, изцяло влаковете по 1-ва линия до Цароброд и редица влакове по 5та и 6-та линии. Но това не може да ги заангажира изцяло. Ето защо ,начиная от 1973г. са предадени на депо Пловдив най напред 6 , а до 1979г.-общо 18 локомотива , които поемат обслужването предимно на бързи и пътнически влакове от Пловдив до Бургас,Свиленград и Момчилград. От тези машини пловдивчани опожариха две:04-33 през 1978г. и 04-39 през 1981. Така че останаха в историята като първите две принодително бракувани локомотиви от серията 04. По подробно за тези случай изобщо за серия 04 виж списание "Железопътен транспорт" бр.3 от 1993г.стр 41.По изложените по горе причини и с цел удобното обслужване на влаковете( по метода "колцева езда")за цялата 5-та линия след 1980г.са предадени на депо Ст.Димитров( дн. Дупница),други 8 локомотива серия 04 .С малки промени в това резделение , първите наши магистрални дизелови локомотиви достигат до края на определените им 25 години нормиран амортизационен срок .
Изображение
Първите две машини бракувани поради износеност са 04-008.9 и 04 -029.8 през 1989г.До края на 1991г.са бракувани още 36 единици.За това ускорено бракуване доприняся обстоятелството ,че поради липсата на резервни възли и части ,ЛВЗ-Русе преустановява редовното приемане за ремонт на локомотиви серия 04 от средата на 1988г. Въпреки горното, Локомотивно депо София продължи още няколко години , с цената на големи усилия и заздравителни ремонти ,да поддържа самостоятелно необходимите за графика по 1-ва линия до Цариброд, 10 локомотива серия 04.Първоначалните намерения, да се запази за музейната колекция един годен за движение локомотив серия 04, не се осъществиха и днес можем само да съжаляваме за това.Сега вече всяка година постъпват запитвания за атракционни пътувания с локомотив серия 04, но ние нямаме още никаква готовност с оцелялата ,макар и в тежко състояние машина 04-012.1 и поне досега не са предприети усилия за нейното въстановяване.
Источник :Димитър и Стефан Деянови (книгата Локомотивите на Българските държавни железници)
Моментното състояние на 04-012.1 към дата 31.01.2011 е такова :
Изображение

И любимата ми снимка
Изображение

ГАЛЕРИЯ Дизелови локомотиви серия 04 http://pics.data.bg/albums/31898/%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8_%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F_04
Снимките за темата са събрани от всички възможни сайтове в интерет пространството Замисъла на тази галерия е да събере всички снимки на тази легенда -Дизелови локомотиви серия 04. Извинявам се на авторите на снимките ,че не съм искал разрешението им ,ако има проблем с някоя снимка да пишат- и ще я махна
Благодаря за разбирането.
Последна промяна SGP04 на 10 Мар 2011, 23:53, променена общо 6 пъти
Аватар
SGP04
Ранг 1
Ранг 1

.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

Re: Магистрални Дизелови Локомотиви Серия 04

Мнениеот VESO » 10 Мар 2011, 00:12

Поздравления за добрата колекция!
Едно уточнение - на снимката на Красен е 04025-3 , а не 04-10 , както е записано.

Tърся един локомотив от серията , снимки на който все още не мога да намеря - това е последният 04050-1 , бракуван през 1991 г. Никой ли не го е фотографирал? :?
Аватар
VESO
Глобален модератор
Глобален модератор

Мнениеот SGP04 » 10 Мар 2011, 20:26

Погрижил съм се за нея , може да има и други грешки ,просто не ми достига време да я довърша ,но всяко нещо с времето си .
Благодаря за уточнението .

Ето снимка на 04-50
Изображение
Една снимка с интересна история.Подарена е от WLF на инж.Д.Деянов при доставката на последния локомотив серия 04.Кагато снимката беше предоставена на за илюстриране в една книга в издателство Техника през 1975г. служителят от Държавна тайна (имаше такива щатни представители по издателствата) скъса снимката на две за да не се побликува,тъй като от нея "враът" щял да узнае,че доставените от Австрия локомотиви са 50 броя.Този нещасник така и не можа да резбере, въпреки многократните обяснения че тази снимка е поместена във всички реклами на SGP и целият свят знаеше отдавна, за постигнатия голям успех от фирмата, с произведените 50 локомотива за БДЖ. След това слепихме снимката , но следата от разкъсването не туширахме ,за да остане като паметник на вишата глупост от времето на тоталитаризма.
Аватар
SGP04
Ранг 1
Ранг 1

Мнениеот KRAKOMOBILA » 10 Мар 2011, 22:43

Браво! Една страхотна тема за едни страхотни машини. Силно се надявам обаче след време да не си останеме само с темата.. а да има и действащ локомотив от серията.
Аватар
KRAKOMOBILA
Ранг 6
Ранг 6

Мнениеот JouRnaListA` » 11 Мар 2011, 09:45

От дядо ми знам (бил е старши на 04 24, когато машината идва в Пловдив), че проблемите са започнали след като, за да се спестят (някой твърдяли, че е нарочно... няма как да знам, не съм бил там все пак) пари от хидротрансформаторното масло, вместо оригиналното австрийско започват да наливат някакъв съветски боклук.
Освен 04 012, коя още е що-годе запазена...?
Аватар
JouRnaListA`
Ранг 4
Ранг 4

Местоположение: Кичук Париж, част от най-стария град в Европа- Пловдив

.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

Мнениеот VESO » 11 Мар 2011, 15:04

Само 012 и 025 са оцелели по настоящем.А коя е по - запазена от тях , със сигурност е трудно да се каже.
Аватар
VESO
Глобален модератор
Глобален модератор

Мнениеот KRAKOMOBILA » 11 Мар 2011, 20:01

012 е запазена по-добре (ако може да се нарече запазена) - 025 скоро я чака оксижена. Иначе са ги прецакали когато са започнали да возят товарни влакове.
Аватар
KRAKOMOBILA
Ранг 6
Ранг 6

Мнениеот Galfon » 11 Мар 2011, 20:18

04 012 наистина подлежи на възстановяване. Опасявам се, че нехайството ще я изпрати в един момент в прегръдките на..оксижена :( Пишете на Деянов!
Galfon
Ранг 7
Ранг 7

Мнениеот JouRnaListA` » 11 Мар 2011, 20:52

Аз познавах двама, но за съжаление вече са покойници... Ще разпитам из махалата, като ида да играя белот на кардажийските маси или в "Пенсионерския клуб". Доста хора са били работници в ЖП-то.
Аватар
JouRnaListA`
Ранг 4
Ранг 4

Мнениеот Galfon » 11 Мар 2011, 21:10

Ще пиша на екипа на г-н Евстатиев и г-н Стрезов дали не са предвидили някакви възстановителни дейности по 04 012.
Galfon
Ранг 7
Ранг 7

Мнениеот JouRnaListA` » 11 Мар 2011, 21:12

Последното мнение (и моето) да се изтрият! Как нямаш свян да пишеш подобни неща... Тия двамцата ли са пенкилера на "Музейна дейност" при БДЖ :?: Дали не били предвидили... Ти в кой свят живееш бе???
Аватар
JouRnaListA`
Ранг 4
Ранг 4

Мнениеот Galfon » 11 Мар 2011, 21:31

Странно защо ли така люто се реагира против милеещите за родната железница. Аз съм един неук релсаджия и само знам,че няколко души броящи ce на пръстите на ръката ми милеят за локомотивното дело. :roll:
Galfon
Ранг 7
Ранг 7

Мнениеот bdz43r » 12 Мар 2011, 02:13

JouRnaListA` написа:Тия двамцата ли са пенкилера на "Музейна дейност" при БДЖ :?:
А кой? Музейния отдел в БДЖ? Ти?
Тези двамцата и още няколко. Други няма... има де, ама само на приказки.
Аватар
bdz43r
Ранг 7
Ранг 7

Мнениеот KRAKOMOBILA » 12 Мар 2011, 08:07

bdz43r написа:
JouRnaListA` написа:Тия двамцата ли са пенкилера на "Музейна дейност" при БДЖ :?:

Аз не съм работил, но познавам такива - ако те интересува - пиши на ЛС.

bdz43r написа:

Тошко - за Стрезов съм съгласен - работи човека и възстановява, ама за Евстатиев не мога да се съглася - докато правеха 05.01 нито веднъж не го видях да помогне - сега ще го видиме при 36.10 какво ще направи. Да не говориме как "възстанови" 42 077.. Тъй, че той буквално е килър на подвижен състав.
Аватар
KRAKOMOBILA
Ранг 6
Ранг 6

Мнениеот SGP04 » 12 Мар 2011, 10:34

Не разбрахте ли че :
Проблема с музейния състав на бдж (без значение коя серия) е трагичен ,никакво внимание за охрана на музейните експонати всеки може да си свали каквото си иска -някой вече са го направили( те зи знаят кои са ).
През 89-91 са бракувани 90 % от серия 04 ето ви същият пресен пример: така ще стане и с 07 серия докато се осетим ще има тема и за нея кои от двата да спасим сега има много и не ги мислим толкова ,но както е тръгнало скоро няма да ги има, сега когато ще бракуват в горна 13-15 машини (07),никой нищо ,а от тях може да се направят 7-8 добри ,просто на бдж така им е по лесно .
Когато има нещо нередно (без значение какво )ние не трябва да си траем ,а да се сезира някоя обшност или телевизия ,всеки в бдж си прави каквото си иска,гледат да им е лесно , затова всичко е на този хаус.

И трябва да има тема НЕРЕДНОСТИТЕ В БДЖ и там да се пуска кой каквото е чул ( дори и анономно -някой може да ги е страх )и да се борим срещу това ,да сезираме други органи какво се случва .

П.п Малко сменяме темата за 04 колеги ,мисля че е редно да отворих др тема за тези въпроси : НЕРЕДНОСТИТЕ В БДЖ
В раздела :Общи теми и координация на срещи ще помоля модератора да направви възможност да се пускат анонимни коментари дори и без да си се логнал само за тази тема ако възможно
Аватар
SGP04
Ранг 1
Ранг 1

Мнениеот bdz43r » 12 Мар 2011, 13:18

KRAKOMOBILA написа:Аз не съм работил, но познавам такива - ако те интересува - пиши на ЛС.
За теб кой е казал нещо?
KRAKOMOBILA написа:Тошко - за Стрезов съм съгласен - работи човека и възстановява, ама за Евстатиев не мога да се съглася
Възстановяването не е само черната работа по локомотива.
KRAKOMOBILA написа:Да не говориме как "възстанови" 42 077.
Тя е все още непокътната.
Аватар
bdz43r
Ранг 7
Ранг 7

Мнениеот JouRnaListA` » 12 Мар 2011, 14:13

bdz43r написа:А кой? Музейния отдел в БДЖ? Ти?

Никъде не съм казал, че аз съм пенкилера. Тия двамцата... аре единя що-годе прави нещо, ама другия гледа как да жулне нещо.
Като толкова искат да се занимават с възстановяне на музейни машини, да си подадат документите в Дирекцията и да чакат да ги назначат в отдела.
04 12 ще се възстанови (решение има), когато има наличните пари. Проблема е, че няма откъде да се вземат оргинални части- нито от нас, нито от Австрия.
Аватар
JouRnaListA`
Ранг 4
Ранг 4

Мнениеот KRAKOMOBILA » 12 Мар 2011, 16:12

bdz43r написа:
KRAKOMOBILA написа:Аз не съм работил, но познавам такива - ако те интересува - пиши на ЛС.
За теб кой е казал нещо?
KRAKOMOBILA написа:Тошко - за Стрезов съм съгласен - работи човека и възстановява, ама за Евстатиев не мога да се съглася
Възстановяването не е само черната работа по локомотива.
KRAKOMOBILA написа:Да не говориме как "възстанови" 42 077.
Тя е все още непокътната.

По първото - визирах ПЖИ43В.

Второто - не е само черната работа, но е и само писане по форуми - тъй, че Марио с нищо не е помогнал за възстановяването на, който и да било БДЖ локомотив.

Третото - 42 077 е непокътната, но благодарение на неговите действия вече е на открито.
Аватар
KRAKOMOBILA
Ранг 6
Ранг 6

Мнениеот bdz43r » 12 Мар 2011, 19:12

KRAKOMOBILA написа:По първото - визирах ПЖИ43В.
А аз визирах мнението над моето.
KRAKOMOBILA написа:Марио с нищо не е помогнал за възстановяването на, който и да било БДЖ локомотив.
Всъщност има пръст в 05.01, но това не е важно в случая.
JouRnaListA` написа:42 077 е непокътната, но благодарение на неговите действия вече е на открито.
Оказа се, че не е точно така.
Аватар
bdz43r
Ранг 7
Ранг 7

Мнениеот SGP04 » 12 Мар 2011, 20:09

Колеги, моля да се върнете към темата която е за лок. серия 04.
Аватар
SGP04
Ранг 1
Ранг 1

Следваща

Назад към Дизелови локомотиви и ДМВ / Diesel Locomotives and DMUs