Страница 1 от 1

АЗЕРБЕЙДЖАН

МнениеПубликувано на: Сря Авг 19, 2015 9:10 am
от Administrator
„Независимая газета“: Азербайджан и Иран обединяват железопътните си линии

Публикувано : ср, авг 19th, 2015

Баку и Техеран имат намерение да реанимират проекта за строителството на железопътната линия Казвин–Решт–Астара в рамките коридора Север–Юг, обезпечаващ излаз към Европа, Русия, регионите на Централна Азия и Кавказ към Персийския залив и Индия, пише „Независимая газета“, цитирана от Агенция Фокус.
Реализирането на този проект ще доведе до увеличаване на интензивността на търговията на прикаспийските държави с пристанищата на Черно море.
Въпросът е бил сред основните обсъждани по време на посещението на азербайджанска делегация, начело с министъра на икономиката на Азербайджан Шахин Мустафа в Иран. Делегацията е получила уверения от страна на висшето ръководство на Иран, че „Техеран преди всичко смята за приоритетно сътрудничеството със своите съседи и на първо място стои Азербайджан“.
В дадения случай също така става въпрос и за международния транспортен коридор Север-Юг , призван да обезпечи удобната транспортна връзка между Балтийските страни и Индия, през териториите на Русия, Азербайджан и Иран.

Източник: ЕПБЖ