Актуална информация за 2021 г.

Пътувания по жп мрежата и впечатленията от тях; следене на влакове и локомотиви (trainspotting); текуща информация за състоянието на подвижния състав (повреди, пребазирания и т.н.); текущи ремонти и аварии по инфраструктурата; нарушения в графика поради ремонти, инциденти, природни бедствия; сигнали за нередности (неотоплени вагони и т.н.) и за големи закъснения на влакове.

Актуална информация за 2021 г.

Мнениеот Димитър Деянов » Вто Сеп 21, 2021 11:48 am

На 16 септември 2021 г. беше валидирана нова марка по случай Европейската година на железопътния транспорт.

Европейска година на железниците.JPG
Европейска година на железниците.JPG (208.87 KiB) Прегледано 1351 пъти
Аватар
Димитър Деянов
 
Мнения: 795
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 3:50 pm

Re: Актуална информация за 2021 г.

Мнениеот Димитър Деянов » Вто Сеп 28, 2021 4:58 pm

Когато преди седмица пуснах съобщението за валидираната на 16.09.2021 г. нова пощенска марка, посветена на Европейската година на железопътния транспорт, очаквах, че ще последват поне няколко мнения и оценки за тази проява в нашата филателия. Ето, че съобщението е прегледано вече 73 пъти, но мнения няма, затова си позволявам да изложа моето становище по тази тема.

Всъщност изданието се състои от две марки, в полето около които, освен поводът за който са валидирани, се виждат части от пътнически вагони, част от фасадата на гара Подуяне-пътническа и разбира се фалшивият надпис “100 години родопска теснолинейка”, който компрометира цялата филателна стойност на изданието.

Според мен всичко започна от 6 юни т.г., на която дата, организаторите на атракционен влак от Септември до Велинград обявиха, че с него отбелязват 100 години на теснолинейката. Когато напомних, че първият участък на теснолинейката Септември – Велинград (на времето Саранбей – Лъджене) е пуснат (открит) за експлоатация на 1 август 1926 г. и че 100-годишния юбилей ще бъде отбелязан на 1 август 2026 г., организаторите, с младежки ентусиазъм, казали: "....ние честваме началото на строителството на теснолинейката "...? ! ? ! ?
Тук няма да обяснявам, тъй като вярвам, че всички знаят защо е нормално и прието да се отбелязват годишнини от завършването и пускането в експлоатация на даден обект, а не от началото на неговото строителство. Само ще кажа, че този фалшив юбилей беше подхванат от медиите и ето, виждаме го валидиран с подписът на Министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии (значи от държавата !), на официално, макар и филателно издание, а от това страда не само авторитета на институцията, която го издава.

Бих посъветвал днешните по-млади ентусиасти и защитници на теснолинейката Септември – Добринище, да не търсят начин да приближават по-скоро нейната 100-годишнина, защото тази дата е закована от историята и отдавна е известна – 1 август 2026 г., а да възобновят усилията за нейното записване в т. нар. “Книга за световното културно и историческо наследство” на ЮНЕСКО, като по този начин линията ще получи по-голяма световна популярност и защита.
Моите усилия през периода 2016 – 2018 г., да бъде записана теснолинейката в тази книга, преминаха през НКЖИ, Министерството на транспорта и потънаха, без да се придвижат по-нататък, в Министерството на културата, когато министър там беше Боил Банов.
Аватар
Димитър Деянов
 
Мнения: 795
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 3:50 pm

Re: Актуална информация за 2021 г.

Мнениеот Otskov » Сря Сеп 29, 2021 1:24 pm

Видях публикацията, но не знам какво стойностно да добавя. От филателия принципно не разбирам. А просто да отбележа, че е хубаво дело и прави реклама на железницата е очевидно.
А колкото до марката - идеята е добра, но нека се помисли и за маркетинга на пощите, в момента частни куриери буквално им изяждат и малкото останал пазарен дял, а без такъв, все по-малко хора ще виждат пощенска марка на живо.
Аватар
Otskov
 
Мнения: 1994
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 12:00 am
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Актуална информация за 2021 г.

Мнениеот Tractionmaker32 » Чет Сеп 30, 2021 2:10 pm

Лично на мен графичната композиция ми се струва малко претрупана. Според мен илюстрацията с вагоните е малко излишна. Също така смятам, че ако текстът в центъра бъде изчистен изображенията на локомотивите ще изпъкват повече.
Tractionmaker32
 
Мнения: 30
Регистриран на: Нед Дек 09, 2018 9:00 pm


Назад към Актуална информация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта