Страница 1 от 3

Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 11:38 pm
от dimi_z
Здравейте!

Искам да предложа инициатива, която в бъдеще ще ни помогне да отреагираме адекватно и ефективно на такива безобразия. [1] Една от причините такива неща да продължават да се случват без да има почти никакви последици за БДЖ и отговорните там е, че пътниците в България не сме организирани. Ако изобщо има единчни жалби, които не са достатъчно мащабни като заплаха за да случи някаква реална промяна в мисленето. Същевременно, много пътници биха искали да бъдат компенсирани и биха участвали в масов иск или обща жалба, но не знаят как да го направят, към кого да се обърнат и изобщо кой може да им помогне.

Единственият начин ние като гражданско общество да успеем да повлияем в дългосрочен план на БДЖ и всякакви други пътнически транспортни оператори е да основем пътническа организация, която да ни помогне да се организираме и да почне да дялка блокчето малко по малко. Една организация също така стои много по-сериозно, когато медии или политика търсят лица за дискусия. Както виждате когато има проблеми медиите няма кого да потърсят за различен коментар от този на БДЖ или операторите. Целта трябва да бъде устойчива промяна в средно и дългосрочен план чрез постоянен натиск от жалби, искове, интервюта, заемане на позиции и ако трябва съдебни процеси.

България е и една от малко държави в Европа без национална пътническа организация. В момента мястото ни в европейската такава [2] се заема от Асоциация "Приятели на железопътния транспорт" [3], които обаче често споделят, че нямат достатъчно ресурси за пълноценна работа и биха искали да има и друга организация, която да поеме задачата с пътническите проблеми.

Наистина можем да промени нещата или поне да поставим началото създавайки предпоставките за това. Ние вече сме трима ентусиасти готови да работят и помагат на такава кауза и организация. Казали сме си, че ще е хубаво са се съберем поне 7 в началото. Има ли желаещи идеалисти искащи да променят света и в частност в пътническия транспорт в България? Единствено изискване е да вярвате, че може! Пишете ни на: dimitar.parvanov.dimitrov@gmail.com или направо тук.

[1] http://bit.ly/18t3zzg
[2] http://www.epf.eu/
[3] http://www.railfriends.org/

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 11:55 pm
от plastikat
Обясни каква точно ти е идеята ? И сега има АПЖТ - пишат жалби в несвяст до ИАЖА и до БДЖ и до НКЖИ и отговорът всеки път е един и същ : "След направена проверка установихме ,че проблеми няма и всичко е повече от перфектно."
Дай повече подробности ......Може и на лично .

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Вто Окт 22, 2013 9:59 pm
от Nikss
Е да де - замазват положението временно, докато пак не стане гаф и не завалят отново жалби ;) :lol:

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Сря Окт 23, 2013 3:33 pm
от dimi_z
Целта е учредително събрание и регистрация на организация, проблемите постоянно се обсъждат, но решаването име проблем на операторите, не на пътниците. Разбира се, че организацията трябва има и някаква програма/приоритети за действие, които бих искал да се обсъдят с всички, които биха проявили интерес на това учредително събрание.

Идеята е когато пътниците имат някакъв проблем, да се обръщат към нас и ние да се опитваме да го решим по най-добрия за тях начин. В момента не само пътници не знаят какви процедури и възможности има, но също така, ако се решат да си търсят правата попадат в административни хватки или правни капани, при които е много лесно за операторът да убие казуса още в зародиш. Вярвам, че ако има организация, тя ще натрупа опит, познание, ресурс, така че да може да се справи с тези възмездия. Също така след време /при първи извоюван успех/, много повече хора ще почнат да си търсят правата, защото ще видят, че имат шанс.

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Сря Окт 23, 2013 6:23 pm
от plastikat
До тук всичко звучи повече от перфектно ,НО.....От какво ще се издържа тази организация ? От дарения от доволни пътници ли ? Да кажем ,че организацията ще е на доброволни начала и няма да има разходи ,НО от къде и как и по какъв начин ще се набавя правна помощ ? Трябват юристи , те дали ще се съгласят да работят безвъзмездно ?

Имам и още няколко въпроса ,но това са основните .

Идеята е повече от перфектна и я подкрепям с двете си ръце .

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пон Ное 11, 2013 5:19 pm
от dimi_z
Честно да ти кажа, това е наистина проблем.

От опит в други сдружения знам, че в началото се издържа от идеализъм и е важно да се намерят няколко адвоката, /може и завършващи студенти искащи да се докажат/, които да помагат про боно. При спорове на тема екология и с ЧЕЗ се намериха такива, защо не и в нашия случай. Дългосрочно най-независимия начин да се финансира едно сдружение е членски внос и дарения, но затова ще трябват поне хиляда члена, което може да отнеме години. Не е лесно, но вярвам, че това е пътят. Може да се търсят и пари от международни фондове подпомагащи гражданското общество, но собствени средства от голяма членска маса винаги е най-чистото.

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Чет Мар 05, 2015 6:25 pm
от stern_stern
Здравейте,
случайно попаднах във Вашия форум и любопитството към разглежданите въпроси ме "доведе" и до темата за създаване на национална пътническа организация.
Като юрист, а и като гражданин, който живо се интересува от случващото се в родната действителност, намирам подобна инициатива за положителна и мотивираща.
Виждам, че по темата не е писано отдавна и ще се радвам,ако споделите какво се случва към момента. Ако по някакъв начин мога да бъда полезна, най-вече със знанията си като юрист,ще се радвам да осъществите обратна връзка с мен. Това можете да направите освен тук във форума и на e-mail адрес stern_stern@abv.bg.

Поздрави,
Мариета Генчева

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Съб Мар 07, 2015 5:06 am
от rosenvd
Адмирирам такива дейсвия,съжалявам,но се з
акрива
железницата...,това се случва!

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Съб Мар 07, 2015 5:20 am
от rosenvd
Давайте да се събираме и да решаваме съдбата на железнизата,а защо не и на дъжавата!?

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Съб Мар 07, 2015 5:32 am
от rosenvd
Всеки ме знае и телефона ми всеки го знае,дори и управляващите
Тел:0876783977 и се казвам Росен Димитров Николов от Видин адреса не е трудно да го намерите аз Ви чакам .

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Съб Мар 07, 2015 1:04 pm
от railjet
На линия сме, пак обичайните......трима. :?

Семафоре???? Номер 4 е за теб.

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Нед Мар 08, 2015 11:29 pm
от Варужан Апелян
Събирайте се и учредявайте Национална Пътническа Организация, а ако ме поканите на учредителното събрание ще направя дарение за организацията.

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2015 12:32 am
от stern_stern
Здравейте отново,
искам пак да обърна внимание на всички, които сте се ориентирали към поставяне началото на една хубава инициатива, че като юрист мога да бъда полезна и с удоволствие ще бъда част от вашето начинание.
Оставила съм мейл за връзка в предишния ми пост.

Поздрави

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2015 8:58 pm
от plastikat
И за да няма "антиреклама" ,дай да се возим в 30 годишни бараки ,без климатик , с ужасни тоалетни , и да пътуваме по 10 часа от София до Бургас ??? Цените няма да ги коментирам ,защото по повечето дестинации ,автобусите са по-евтини от влака .
Но нали "боба и леба си върви" и на никой не му пука !!!!! Ревизирани вагони на КПВ ,ExDB за Бургас ............. Заплатката си върви .........

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пет Мар 13, 2015 1:21 pm
от stern_stern
Ако все пак, решите да предприемете действия, ще се радвам да осъществите връзка.:)

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Нед Апр 05, 2015 2:06 pm
от uphero
Здравейте, къде четох къде не, сега нямам толкова време.
Накратко често пътувам с железницата и съм се нагледал на идиоти и нагли простаци работещи там.
И искам да подкрепя идеята ви. Време и възможност имам само за направата и/или поддръжката на вашия или бъдещи уеб сайтове. С това се занимава и това е основния ми доход. Ако сметнете, че мога да ви бъдя полезен можете да се свържете с мен на:
http://uphero.biz/nameri-me/
Лек и успешен ден.

ПП също мога и да отделям час максимум за офлайн занимания, от Казанлък съм.

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Чет Апр 23, 2015 9:41 pm
от uphero
Айде по-сериозно. Предлагам макар и 3/4 човека да се срещнем и дадем начало.
Крайно време е да се вземат мерки срещу безобразията случващи се в железницата.
Вече съм готов да отделям колкото е нужно време и средства за каузата.
Отделно ще пиша и на всеки един от вас.

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пет Апр 24, 2015 1:22 am
от BDZ 07
Поредната група, която ще оправя ЖП-то.

Като се срещнете, пишете и на мургавото министърче - да ви издаде по една карта за намаление. Че ако е безплатна, ще катурнете БДЖ-то.

А и ако сложите фейс контрол - допуск само по бели маратонки...


:mrgreen: Ама трябва да ги разкарват по перона на гара Тулово, иначе - зад оградата :lol:

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Сря Май 06, 2015 9:25 pm
от DraloS
Здравейте и от мен.
Много ми допада идеята а и "честичко" пътувам с БДЖ и то на не кратки разстояния. Парадоксите са повече от един, но ние това си го знаем. Ако мога да помогна с нещо кажете ;) . Казвам се Руси ако мога да съдействам с нещо пишете на e-mail rusi_nedialkov@abv.bg.

Re: Национална Пътническа Организация

МнениеПубликувано на: Пон Май 11, 2015 1:07 pm
от stern_stern
Правилно е твърдението, че напоследък във всеки форум имавсе повече.... хейт,хейт и пак хейт....