Инж. Димитър Деянов отговаря на вашите въпроси

Обсъждане на по-общи теми, които не попадат в обхвата на горните форуми (например обсъждане на ръководните структури на БДЖ и НКЖИ). Макар и "общи", темите трябва да са свързани с железниците или поне с някакъв друг вид транспорт или транспортна инфраструктура. Координация на срещи за наблюдение на влакове, обиколка на линии, обмяна на идеи и т.н.

Re: Инж. Димитър Деянов отговаря на вашите въпроси

Мнениеот Petko Ivanov » Нед Сеп 26, 2021 6:14 pm

Г-н Деянов, на снимката е Василка Владимирова, първата жена машинист у нас. По всяка вероятност тя е правена през 50 те години на миналия век в депо Стара Загора. Имате ли обяснение защо локомотивът 05.02 е с табела на депо София, като още през 1941 г тези машини са предадени първо на депо Горна Оряховица, а след това през 1947 г на депо Пловдив?
Изображение
Petko Ivanov
 
Мнения: 348
Регистриран на: Нед Юли 28, 2013 12:44 pm

Re: Инж. Димитър Деянов отговаря на вашите въпроси

Мнениеот Димитър Деянов » Пон Сеп 27, 2021 4:59 pm

Petko Ivanov написа:Г-н Деянов, на снимката е Василка Владимирова, първата жена машинист у нас. По всяка вероятност тя е правена през 50 те години на миналия век в депо Стара Загора. Имате ли обяснение защо локомотивът 05.02 е с табела на депо София, като още през 1941 г тези машини са предадени първо на депо Горна Оряховица, а след това през 1947 г на депо Пловдив?

Обяснението е едно и то е, че на локомотивите серия 05 много дълго време не са сменени първоначалните табели на местодомуване. Защо ? Ами защото през първите 10 години на тяхната експлоатация 4 пъти са сменяни депата, в които домуват. На всяко ново място са изпращани временно (пробно), за да се установи дали е подходящо за тях. Наистина, след второто им преместване от депо Горна Оряховица в депо Пловдив, като че ли е намерено това място, защото до края на експлатационния си живот остават по 8-ма линия, но и там още два пъти им се сменя депото на домуване.
Едва когато след 1952 г. са преместени за четвърти път от депо Бургас в депо Стара Загора и се задържат там за постоянно, са сменени и табелите им на местодомуване.
Що се отнася до първата жена машинист, моята иформация е, че тя е работила като сменен машинист на локомотив серия 14 само в продължение на около една година, а тук на 05.02 вероятно е позирала за снимка на някой вестник.
Аватар
Димитър Деянов
 
Мнения: 777
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 3:50 pm

Предишна

Назад към Общи теми / Other railway topics

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта