от SGP » Пет Апр 01, 2022 11:39 pm
Здравейте господин Деянов,
Обръщам се към Вас с една молба, за която ще е необходимо първо да напиша няколко уточнения. И така - мой близък приятел, планински водач, организира и води туристически групи по маршрути, които включват пътуване по линията Септември - Добринище до изходните пунктове за преходите. Участвайки в едно такова негово мероприятие, във влака започнах да разказвам на другите за историята на тази линия, за нейните особености и подвижния състав, който се експлоатира по нея. Хората от групата проявиха интерес и се получи нещо като беседа, с въпроси от тяхна и отговори от моя страна. Така подхвърлих идея на моя приятел, че няма да е зле да бъде изнасяна нещо като лекция по време на пътуването, която да е свързана с историята на линията, за да бъде предизвикан интерес у аудиторията към теснолинейката, а и да бъде разнообразено пътуването с подходящи обяснения. Идеята ми беше приета от него и аз се ангажирах да напиша подходящ текст в научно-популярна форма за целта. Текстът е почти готов и е в размер на не повече от 15 машинописни страници, заедно с надлежно оформена библиография на използваната литература в края му. Основните източници, които съм ползвал, са Ваши книги, които съм упоменал в библиографията към текста. Самият текст няма да бъде ползван по никакъв начин за комерсиални или други подобни цели. Целта е единствено разнообразяване на пътуването и донякъде популяризация на този вид транспорт в рамките на организираните от моя приятел туристически групи.
В случай, че аудиторията прояви по-голям интерес по темата, към текста приложих и няколко фотографии на различни серии локомотиви (предимно от Уикипедия), с цел онагледяване. Освен тях в първоначалния вариант на текста (пак с цел онагледяване) съм включил и няколко схеми от Ваши книги, под които стриктно съм упоменал първоизточника. Това са:
1. Схема на трасето Шарган - Витоси - Мокра Гора. Схемата е от Вашата книга "Георги Филипов" - главният директор от машинната служба" - стр. 120;
2. Схема на трасето Света Петка - Аврамово - Черна Места, Схемата е от Вашата книга "Железопътната мрежа в България 1866 - 1975" - стр. 166;
3. Надлъжен профил на линията Септември - Добринище - същата книга, стр. 210.
Моля за Вашето разрешение тези схеми да останат в текста, с цел онагледяване на посочените трасета. В случай, че не сте съгласен, ще ги премахна веднага.
Да поясня - въпросният текст до снощи съществуваше единствено в ръкописен вид на хартия. Днес успях да го набера и стилизирам в Word-формат. Все още не съм приключил с окончателното му редактиране и в момента той съществува само в един файл, който не е разпространяван никъде. След като стигна до окончателния му вид, ще го предоставя само и единствено на моя приятел за гореописаните цели.
Благодаря предварително!
С уважение: SGP