Градски транспорт в Хасково

Тук може да обсъждате теми свързани с градския транспорт в България и чужбина. Обсъждайте основно релсовия градски транспорт, особено що се отнася до технически характеристики.

Градски транспорт в Хасково

Мнениеот Vancho_4647 » Пон Апр 25, 2016 1:33 pm

Интересуват ме възможности за придвижване от центъра на град Хасково до ЖП гара-та :roll: Единствената информация, която успях да открия е за три тролейбусни линии и то само маршрутите им, но нито една не минава покрай ЖП гарата. Ако може да помогнете и с разписание.
Vancho_4647

Re: Градски транспорт в Хасково

Мнениеот транзитен пътник » Пон Апр 25, 2016 1:50 pm

Аз бих позвънял на телефона на гарата (при опасност никой да не се обади или да не отговори на въпроса).

Ако все още върви автобус до гарата, може да е нарядко (но пък само когато има влак), и може единственият удобен превоз до гарата да е с такси (което може да не е скъпо).
транзитен пътник

Мнениеот railfan » Пон Апр 25, 2016 1:54 pm

Тролейбусите минават и през гарата, точно пред самата гара има спирка, но за номера не знам.
Като цяло, ако повървиш пеш 10-15 минути да прехвърлиш моста преди гарата, ще стигнеш, не е толкова далеч. :D
Гара Хасково има само дежурен ръководител-движение, информация и гише за билети там от години няма.
railfan

Мнениеот Otskov » Пон Апр 25, 2016 3:03 pm

Карта на тролейбусната мрежа:
http://ymtram.mashke.org/bulgaria/hasko ... p_2012.png
Разписание, надявам се да е актуално:
http://ymtram.mashke.org/bulgaria/hasko ... e_2012.pdf
Общо взета има връзка влак-тролей.
Аватар
Otskov

Мнениеот BDZ 07 » Пон Апр 25, 2016 8:31 pm

Минава тролей точно пред гарата. Старите "Шкоди" от Варна сега са там.
Аватар
BDZ 07

Мнениеот railfan » Пон Апр 25, 2016 9:11 pm

BDZ 07 написа:Минава тролей точно пред гарата. Старите "Шкоди" от Варна сега са там.

Двете Шкоди не бяха ли специална поръчка от чужбина?
Иначе Хасково е единственият останал град със стари тролейбуси-ЗиУ 682B00 и Skoda 14Tr.
Из Старозагорското Тролейбусно депо се носят слухове, че ще им пращаме нашите 3 годишни ЛаЗ Е183(5 бр), които в момента стоят немили-недраги, понеже новите Шкоди и Солариси са предостатъчно за изпълнение на дневните наряди.
railfan

Мнениеот BDZ 07 » Пон Апр 25, 2016 10:26 pm

Skoda 14Tr - шест тролея от Варна бяха купени по 6000 лева бройката преди година и половина от Община Хасково.

Иначе да - само в Хасково остана любимият ми тролейбус ЗиУ-9. Имаше ги и в Добрич, но страшно запазени тролеи бяха нарязани за скрап през 2014 година, а тролейбусният транспорт - закрит.
Аватар
BDZ 07

Мнениеот bdz43r » Пон Апр 25, 2016 10:29 pm

Зиу в движение има и в Плевен и Враца, като Враца е и единственият град, освен София с Икаруси.
bdz43r

Мнениеот BDZ 07 » Пон Апр 25, 2016 10:35 pm

bdz43r написа:Зиу в движение има и в Плевен и Враца, като Враца е и единственият град, освен София с Икаруси.

За Плевен имах някакви съмнения. За Враца верно - даже имаше една песен с тролейджията как щрака пръсти докато кара :)

Вози ми се пак на ЗиУ-9... Хасково ми е най-близо.

А в Перник още ли се движат “DAC-Чавдар“-ите?
Аватар
BDZ 07

Мнениеот Vancho_4647 » Пон Апр 25, 2016 10:35 pm

Благодаря за информацията. Значи по чуждестранни сайтове има информация от 2012 г., а местните не поддържат нищо.
Vancho_4647

Мнениеот BDZ 07 » Пон Апр 25, 2016 10:37 pm

Излизаш от гарата, оглеждаш се и се ориентираш за спирката ;)
Аватар
BDZ 07

Мнениеот railjet » Пон Апр 25, 2016 10:38 pm

Плевен са почти изцяло на шкоди.
Последна промяна railjet на Пон Апр 25, 2016 10:47 pm, променена общо 1 път
railjet

Мнениеот Otskov » Пон Апр 25, 2016 10:40 pm

Разкажете повечко за историята на тролеите в Хасково :)
А в любимия ми Кърджали дали е имало поне план за тролеи ?
Аватар
Otskov

Мнениеот Vancho_4647 » Пон Апр 25, 2016 10:46 pm

BDZ 07 написа:Излизаш от гарата, оглеждаш се и се ориентираш за спирката ;)

Ще пристигна от Димитровград с автобус, а навръщане ще съм с влака.
Vancho_4647

Мнениеот railfan » Вто Апр 26, 2016 5:54 pm

Otskov написа:Разкажете повечко за историята на тролеите в Хасково :)
А в любимия ми Кърджали дали е имало поне план за тролеи ?

Доколкото знам е имало проект да има и в Кърджали тролейбуси.
Същото важи и за Димитровград-там на няколко места стоят стълбовете дори.
Чувал съм също и, че на времето са обсъждали да има тролейбусна връзка между Хасково и Димитровград :D

За Враца и Плевен съвсем забравих, Плевен бяха дори само на ЗиУ-та, сега почти само на Шкоди, с който се сдобиха откъде?
За Добрич сега научавам, че и там подобно на Габрово са им резнали жицата.
railfan

Мнениеот Otskov » Вто Апр 26, 2016 7:00 pm

И в Габрово ли няма вече ?
От кога това и защо ?
Аватар
Otskov

Мнениеот BDZ 07 » Вто Апр 26, 2016 9:58 pm

За Добрич сега научавам, че и там подобно на Габрово са им резнали жицата.

Да, през 2014 г. За 2 месеца върнаха тролеите за скрап, а за 5 месеца демонтираха цялата мрежа.
Аватар
BDZ 07

Мнениеот dobriii123 » Вто Апр 26, 2016 10:23 pm

В Габрово пък е станало следното :
и там по подобие на други градове е имало „Воден цикъл", заради който са спрени „временно" тролеите. Няма планове същият да бъде възстановен.
Плевен се сдоби с 40 Шкоди по общ проект за 100 тролея с Варна (30 броя), Бургас (22 броя) и Стара Загора (8 броя). В Плевен също си изградиха ново депо, ремонтираха си мрежата и изградиха нови трасета.
Във Враца все още сме на ЗиУта, за съжаление. Имаме и 4 Икаруса. Сега тролеите са спрени заради Водния цикъл. Има проект „Интегриран градски транспорт", с който ни очаква участта на Плевен (дано :) ).
И във Велико Търново, ако трябва да сме точни, също е окончателно затрит тролейбусния транспорт - чрез строителството на пътен възел „Качица". Скоро поради лошо финансово състояние и в Перник бяха спрени тролеите. В Казанлък също допреди 15 години е имало тролеи, а мрежата там все още е цяла. Във Видин също е щяло да има тролеи - изградена мрежа изцяло и ден преди откриването извършена кражба, която отложила откриването, което така и не се случило. В Горна Оряховица също е щяло да има тролеи.
dobriii123

Мнениеот Otskov » Вто Апр 26, 2016 10:41 pm

Случилото се в Търново просто не искам да го коментирам, защото всички думи, които ми идват на ум са нецензурни...
Кажете за Стара Загора, смътно си спомням да минава тролей край гарата, но когато отидох там в началото на този месец заварих само провисналата мрежа, та какво е развитието там и някой може ли да опише маршрутите - както действащите така и закритите, пък ако се намери карта още по-добре ?
Аватар
Otskov

Мнениеот railfan » Вто Апр 26, 2016 10:54 pm

Otskov написа:Случилото се в Търново просто не искам да го коментирам, защото всички думи, които ми идват на ум са нецензурни...
Кажете за Стара Загора, смътно си спомням да минава тролей край гарата, но когато отидох там в началото на този месец заварих само провисналата мрежа, та какво е развитието там и някой може ли да опише маршрутите - както действащите така и закритите, пък ако се намери карта още по-добре ?

Тролейбусна линия в Стара Загора до гарата никога не е съществувала. Имало е само проби едно време по трасето, но никога не се е движила редовна тролейбусна линия. (Тролейбус №25 с маршрут ст. Берое-ЖП Гара). Още преди да се класираме заралии по горепосоченият проект за тролейте, отрязаха стрелките от центъра към гарата, и към момента няма как да слезе тролей там без ''прехвърляне на пръчки". Мрежата там е ужасно провиснала и занемарена, но доколкото знам по нея тече все пак някакво напрежение с цел да няма опити за кражби, но за идеята да се възстановява въпросната линия 25 към момента нищо не се чува. А в тази идея според мен има много хляб, защото изградиха нова болница над ст. Берое и тази линия вече става удачна, досега няколко пъти ми се е случвало да ми задават въпроса от стадиона до гарата какъв автобус/тролей трябва да хвана.

Ако искаш да се придвижиш от гарата към центъра, мола, или крайните квартали, остават на разположение автобус 3 и 8, които се движат на 15 минути.
railfan

Следваща

Назад към Градски транспорт / Metro, Light Rail and Other Public Transport