Трамваи

Тук може да обсъждате теми свързани с градския транспорт в България и чужбина. Обсъждайте основно релсовия градски транспорт, особено що се отнася до технически характеристики.

Re: Трамваи

Мнениеот bdz46203 » Нед Дек 13, 2015 10:08 am

Otskov написа:От къде биват обръщани трамвайните стрелки ?

Има едни устройства на контактната мрежа, и чрез тях ватманът може да промени положението на стрелката. Някой път не успява или пропуска момента и слизат и ръчно с един лост я преместват. Виждал съм го много пъти. Това е когато трамваят идва срещу стрелката. Наобратно самият трамвай като минава ги обръща.

Ето цитат който потвърждава думите ми: " най-често се ползват автоматични стрелки, управлявани с електрически ток. Нормалното положение на такава стрелка обикновено съответства на завой на дясно. На контактната мрежа близо до самата стрелка е поставено специално устройство (контакт). При затварянето на веригата „трансформатор—контакт—двигател—релси“ при включен двигател (или специален шунт) трансформаторът премества стрелата за завой наляво; при директно преминаване на контакта веригата не се затваря и стрелката остава в нормално положение. След като трамваят мине по лявата линия, с токоприемникът се затваря съответния шунт и трансформаторът връща стрелката в нормално положение."
bdz46203

Мнениеот Otskov » Нед Окт 30, 2016 11:48 pm

Имало ли е проекти за извънстолични трамваи в България ?
Аватар
Otskov

Мнениеот NikolaiRG » Пон Окт 31, 2016 9:12 am

В Сливен е имало конски трамвай.

В Русе около началото на ХХ век общинският съвет е решил да се прокара трамвайна линия, но парите стигнали само за София (поне аз така знам). Затова тук възрастните хора все още наричат автобусите "трамваи". Едно време баба ми така ме беше научила да казвам и когато ме заведоха в София, се чудех защо толкова ми ги хвалят тези трамваи, нали и ние си имаме :)
Аватар
NikolaiRG

Мнениеот Otskov » Пон Окт 31, 2016 2:33 pm

NikolaiRG написа:В Сливен е имало конски трамвай.

И в Сливен ли, мислех, че само в Ямбол :roll:
Пък за Русе е интересна история...
Аватар
Otskov

Мнениеот NikolaiRG » Пон Окт 31, 2016 2:35 pm

Ямбол е, но съм го запомнил Сливен :D
Аватар
NikolaiRG

Мнениеот BDZ 07 » Пон Окт 31, 2016 7:44 pm

За Русе съм чувал, че от местната община започнали събирането на парите за трамваи, но като се набрала една значителна сума, парите били откраднати от разни чиновници. За да се успокои гражданството бил закупен тролей, представен обаче като трамвай - нали за трамвай били събирани парите. И така е останало в местния фолклор, че тролеят е трамвай.
Аватар
BDZ 07

Мнениеот NikolaiRG » Пон Окт 31, 2016 9:40 pm

BDZ 07 написа:За Русе съм чувал, че от местната община започнали събирането на парите за трамваи, но като се набрала една значителна сума, парите били откраднати от разни чиновници. За да се успокои гражданството бил закупен тролей, представен обаче като трамвай - нали за трамвай били събирани парите. И така е останало в местния фолклор, че тролеят е трамвай.

Мисля, че става дума за автобус.
Аватар
NikolaiRG

Мнениеот BDZ 07 » Сря Ное 02, 2016 7:13 pm

Чувал съм го като градска легенда и то преди доста години.
Аватар
BDZ 07

Мнениеот 07 » Сря Ное 02, 2016 11:31 pm

Otskov написа:Имало ли е проекти за извънстолични трамваи в България ?
Да! Когато Златица и Пирдоп бяха обединени в град Средногорие,имаше проект за трамвайна линия между двата града
07

Мнениеот Otskov » Вто Апр 25, 2017 8:49 pm

Проект за трамваи в Пловдив...през 42-ра.
http://www.marica.bg/%D0%BD%D0%B5%D0%BC ... 21900.html
Аватар
Otskov

Предишна

Назад към Градски транспорт / Metro, Light Rail and Other Public Transport