Права на пътниците: по-добра защита за пътниците в градски

Тук може да обсъждате теми свързани с градския транспорт в България и чужбина. Обсъждайте основно релсовия градски транспорт, особено що се отнася до технически характеристики.

Права на пътниците: по-добра защита за пътниците в градски

Мнениеот Administrator » Чет Юли 18, 2013 2:49 pm

.
Administrator
Администратор

Re: Права на пътниците: по-добра защита за пътниците в градс

Мнениеот railjet » Вто Фев 10, 2015 10:04 pm

Много се колебах, дали да го пускам,дали е тема за форума, но в случая имам нужда от помощ. Работата е много сериозна. Помощ чрез информация от тези, които познават добре системата на трамваите в София.

Какво знаете, какви версии сте чували, какво мислите за този трагичен инцидент:

http://m.btvnovinite.bg/article/bulgari ... akovo.html
railjet

Мнениеот assen » Сря Фев 11, 2015 12:36 am

На това място има обособено трамвайно трасе, отделено с достатъчно висока ограда. Единственото прекъсване е на светофара при мола. Прекъсването беше направено през 2010 г. , за да може да има ляв завой от бул. "Ситняково" (посока към "Подуене") към мола и обратно. И двата леви завоя пресичат трамвайната линия и не мисля, че някой ватман би си позволил да мине на забранителен сигнал (при трамваите няма "зелено" и "червено"), понеже шансът да удари кола е достатъчно голям. Пътувах оттам с трамвай два пъти дневно няколко години след отварянето на мола и никога не ми се е случвало ватман да не спре, ако му свети забранителен сигнал. От друга страна, ненормални пешеходци у нас - дал Бог, та нищо чудно някой да е решил да си опита късмета - което си е жива лудост предвид, че освен две трамвайни линии, пресича и общо 6 ленти на булеварда.
assen

Мнениеот 07 » Сря Фев 11, 2015 9:53 am

Ako не бъркам случая - имаше очевидци които твърдяха че пешеходците са пресичали на червено, единия (жената) се е спънал и паднал и съборил другия точно пред трамвая
07

Мнениеот railjet » Сря Фев 11, 2015 11:22 am

Това е една от версиите.

Попадналите под трамвая са...мое семейство... Научих на другия ден от....интернет.. Бяха публикували снимките им, възраст, месторабота..... :shock: (незнайно откъде и само няколко часа след инцидента :shock: :evil: )

На първо четене се разбраха две неща:

1. На зелено за пешеходците можеш да пресечеш булеварда само с тичане!!
2. Спирачният път на трамвая е три пъти повече от това, което би трябвало да бъде.

Събираме всякакви информации и мнения за трамвайното движение там, и като цяло изобщо. Ще ги гоним до дупка.! До откат! Докато дишат!
railjet

Мнениеот 07 » Сря Фев 11, 2015 11:42 am

Времето беше лигаво, ако трамвая е бил с неработеща МРС - спирачния път става доста дълъг... Как е установен спирачния път? Трудно ми е да повярвам че трамвай ще се движи с превишена скорост из София
07

Мнениеот bdz43r » Сря Фев 11, 2015 12:14 pm

Свети зелено и скоро ще стане червено... всеки нормален българин започва да спринтира, за да не се мине да чака следващото зелено. В това време трамваят идва и знаем, че никой нормален българин не възприема железния път като източник на опасност и не вижда повод да се оглежда преди да го пресече.
bdz43r

Мнениеот rain » Сря Фев 11, 2015 2:16 pm

Булевардът се пресича изцяло на зелено с нормална походка за млад човек. Възрастен, инвалид, бременна жена или с детска количка биха се затруднили. Но светването на червеното за пешеходците не означава автоматично зелено за колите, както и навсякъде, и смятам, че ако си внимателен опасността точно там е равна на тази на всеки друг светофар.
railjet, как мериш спирачния път на трамвая? За кой момент се смята началото му?
Аватар
rain

Мнениеот railjet » Сря Фев 11, 2015 2:26 pm

Как го меря ли? Ми като са попаднали чак под втората мотриса, едва ли е бил 10м......

Плюс това трамаите задължително са оборудвани с плуг, чието предназначение е да изхвърли встрани ударен човек :idea:
railjet

Мнениеот bdz46203 » Сря Фев 11, 2015 5:57 pm

railjet написа:Как го меря ли? Ми като са попаднали чак под втората мотриса, едва ли е бил 10м......

Плюс това трамаите задължително са оборудвани с плуг, чието предназначение е да изхвърли встрани ударен човек :idea:

Ти от небето ли падаш?? Хората нямат работа на жп линиите. Ама нали всеки е тарикат и бърза да мине пред влака. в случая трамвая. Ти се правиш на разбирач иначе, а не знаеш, че при 50км/ч спирачния път на трамвая е много повече отколкото на лек автомобил. Докато го нямаше тъпия мол, там трамвайното трасе си беше оградено и спокойно се караше и с 70 км/ч, ама сега нали трябва да се събразяват с такива бързащи пешеходци, за които дали свети зелено или червено е без значение...
bdz46203

Мнениеот railjet » Сря Фев 11, 2015 6:25 pm

Като ми казаха как са ги вадили изпод трамвая, и като те чета тук, ми иде да те докопам и да ти седна с пълна тежест върху манерката :twisted: Хората живеят срещу мола и всеки ден пресичат това кръстовище!!!! Знаеш ли как е станало, че да определяш кой къде има работа и къде не :evil: :twisted: Знаеш ли дали ватмана не си е чоплел патката, или телефона, в момент в който е имало паднал човек върху релсите :twisted: Защото май се е усетил, чак сле удара какво е станало!!!

Не ги защитвам безусловно, защото сме от една кръв, а защото им познавам маниакалната дисциплина!! Минаване на червено- никога!!!
railjet

Мнениеот bdz46203 » Сря Фев 11, 2015 6:39 pm

Разследването ще покаже виновния. Но съм категорично против хвърлянето вината веднага върху машинистта, ватмана...Той блеел не знам си какво. Хората нямат място не релсите. Нямаш си и представа на колко "блеещи" хора съм се нагледал. Нямаш си и представа какъв шок е за машинистите тези ситуации. Мислиш си , че това не вреди ли? Че не скъсява живота ли?
bdz46203

Мнениеот assen » Чет Фев 12, 2015 1:31 am

Jet, съжалявам, че става дума за близки хора. Ако снимката по линка е вярна, то трамвайната мотриса е "Дюваг". Те нямат плугове в истинския смисъл (имат някакви решетки понякога, но те са доста навътре, под кабината на ватмата и със сигурност не могат да отхвърлят нищо по-едно от бирена кутия). Освен това, доколкото съм ги заглеждал, не се вижда изобщо да имат МРС. Все пак, това са мотриси от 60-те и 70-те години, макар и реновирани преди да ги купят в София.
assen

Мнениеот bdz43r » Чет Фев 12, 2015 1:33 am

Имат и МРС.
bdz43r

Мнениеот railjet » Вто Фев 17, 2015 2:02 am

http://dnes.dir.bg/news/pirogov-lekari-Иglika-Мihylova-18505645
railjet

Мнениеот 07 » Вто Фев 17, 2015 10:24 am

Щом всички крайници и кокали още са по тях - Господ ги е пазил...
(оправи линка)
07

Мнениеот railjet » Пон Фев 23, 2015 12:42 pm

Не са всичките, има липсващи...., но браво на професор Миланов и фантастичния му екип:

http://m.news.bg/item.php?rss=rss_2&id=1757945857

Малцина са останалите кадърни медицински работници, вършещи всеотдайно и денонощно чудеса! Поклон :!:
Професорът е за българската травматология, това което е инж. Деянов за българската железница.

Шибаната държава естествено не ги стимулира, както може да се прочете в статията...
railjet

Назад към Градски транспорт / Metro, Light Rail and Other Public Transport