Вече няма пречка пред доставката на новите 126 автобуса

Тук може да обсъждате теми свързани с градския транспорт в България и чужбина. Обсъждайте основно релсовия градски транспорт, особено що се отнася до технически характеристики.

Вече няма пречка пред доставката на новите 126 автобуса

Мнениеот Administrator » Сря Дек 18, 2013 11:42 am

Вече няма пречка пред доставката на новите 126 автобуса на София

От Георги Марчев

18 дек 2013, 09:53

Автобусният парк на София ще бъде обновен на 60% до края на 2014 г.

Най-накрая няма никаква пречка пред доставката на 126 нови автобуса за столичния градски транспорт. Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по жалбата на "Джънджоу Юйтун Бус Ко. Лимитид" за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществената поръчка на Столичната община, съобщи в интервю за "Дневник" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

На практика това означава, че превозните средства ще бъдат доставени и въведени в експлоатация до края на 2014 г. "Колегите вече са поискали от изпълнителя - германската компания MAN Truck&Bus, да учреди банковата гаранция и нужните декларации", посочи Христов и добави, че до седмица в зависимост от празничните дни ще бъде сключен и договорът.

С доставката на новите автобуси над 60% от автобусния парк ще бъде на възраст до три години и половина. В момента в движение са 400 рейсове, от които 60 са на възраст до 3 години. Новите автобуси са с газови двигатели, нископодови, което означава, че са достъпни за хората в неравтостойно положение, и енергийно ефективни.

През октомври Столичната община избра германската компания MAN Truck&Bus за изпълнител поръчката, но през ноември КЗК отмени решението на комисията по търга и върна процедурата до етап на разглеждане на документите на участниците за съответствие с критериите за подбор. Общината обжалва пред ВАС, който в крайна сметка не прие становището на регулаторния орган.

Новите автобуси струват 79.2 млн. лева. Средствата за новите автобуси са осигурени по оперативна програма "Околна среда".

Източник: Дневник
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Вече няма пречка пред доставката на новите 126 автобуса

Мнениеот Administrator » Съб Дек 21, 2013 9:19 pm

Йорданка Фандъкова: Новите тролеи по Проекта за интегриран столичен градски транспорт ще обновят тролейбусния парк на София почти на 100%

20 Декември 2013 | 13:41 | Агенция "Фокус"

Новите тролеи, доставени по Проекта за интегриран столичен градски транспорт, ще обновят тролейбусния парк на София почти на 100 процента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на първия доставен в града нов тролей, съобщиха от пресцентъра на Столична община. На събитието присъства Страхил Стоев, зам.главен директор в УО на ОП „Регионално развитие”, зам.-кметът на София Любомир Христов, директора на „Столичен електротранспорт” Евгени Ганчев, медии.
В София е доставен първият от общо 50 нови тролеи по Проект за интегриран столичен градски транспорт, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Всички нови тролеи по Проекта се предвижда да пристигнат до средата на 2014г. Новите тролейбуси ще осигурят модернизирането на тролейбусния парк на столицата почти напълно. Планира се новите превозни средства да обслужват едни от най-натоварените тролейбусни линии 1, 2, 5 и 9, каза също кметът Фандъкова.
Първият нов тролейбус е доставен в София като част от Компонент 5 „Доставка на 50 броя нови съчленени тролейбуса“ от „Проект за интегриран столичен градски транспорт”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Договорът за доставка е подписан на 24.06.2013г. между „Столичен електротранспорт“ ЕАД (партньор по проекта) и чешката фирма „Шкода Електрик” АД след проведена открита процедура по Закон за обществени поръчки. Стойността на договора е 27,475 млн. евро без ДДС.
Дължината на новия тролейбус, както и на всички останали, които предстои да бъдат доставени в София, е 18 метра. Капацитетът на превозното средство е 160 пътника.
Тролейбусът има асинхронни двигатели и система за управление, които позволяват намаление на използваната електроенергия до 15%. Освен това разполага и с резервен дизел генератор за автономно придвижване, в случай на прекъсване на електрозахранването.
Новите характеристики на тролейбусите качествено подобряват удобството при пътуване в градския транспорт. Те са оборудвани с климатик в салона за пътници и в кабината на шофьора, което е основно предимство за комфорта на пътуване.
Тролейбусите са нископодови (без стъпала и с височина на пода 360 мм от нивото на пътя), което позволява удобен и лесен достъп на хора с увреждания и затруднения в придвижването, както и на майки с детски колички. Достъпът е допълнително улеснен и от светлинната и звукова сигнализация на първата врата, както и от възможността за накланяне надясно, когато тролейбусът е спрял на спирка.
Предвижда се новият тролей да бъде пуснат за движение в края на месец януари. След доставката на превозното средство предстои да бъдат направени задължителните изпитания и тестове за контрол.

Източник: Фокус
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Вече няма пречка пред доставката на новите 126 автобуса

Мнениеот инфо » Вто Окт 27, 2015 12:01 pm

Аватар
инфо
 
Мнения: 153
Регистриран на: Вто Юли 01, 2014 5:20 pm
Местоположение: ФСБ - Обичам те до тук


Назад към Градски транспорт / Metro, Light Rail and Other Public Transport

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron