Форумът се премести на нов платен сървър

Тук могат да се обсъждат всякакви организационни въпроси по отношение на форума като например броят и видовете раздели, свързване или разделяне на мнения, поведението (само, ако е крайно наложително) на потребители, съвети и препоръки за оптимизация и други организационни въпроси.

Форумът се премести на нов платен сървър

Мнениеот Administrator » Чет Юли 18, 2013 3:00 pm

Форумът се прехвърли на платен хостинг.

Заличени са регистрациите на всички потребители и е нужно да направят нови. Към момента процедурата за регистрации е максимално улеснена и не се изисква дори активация по имейл. Мярката е временна и ще бъде спряна при злоупотреба от страна на ботове или поради изтичане на гратисния период определен от Администратора. По различни начини ще се търсят дублиращи се регистрации и поради това Анкетния принцип във форума няма да бъде на дневен ред за взимането на важни решения на първо време.
Възстановени са почти всички важни теми от форума преди краха на безплатния хостинг на Булборд, но без съдържанието в тях към момента. Към момента в сила е все още уговорката ми с едно момче от Булборд, че ще съдейства да получа целия форум, но поради лични негови причини, обещанието за предишната седмица това да се случи не беше спазено. Реших, че е по-добре дори и в този вариант да възстановя форума, тъй като домейнът си е платен и си е мой, а и мнозина харесваха форума.

Как се стигна до тук ?

До преди 2-3 години Форум Български железници беше администрирам и хоствам от хора, които нямаха желание да се развие и форумът буквално умираше и никой не предприемаше нищо. Аз към това време бях все още студент, бях започнал работа по младежка програма в държ.администрация и със заплата около минималната за страната нямах финансовата възможност да купя хостинг, домейн и т.н. и да спася форума, тъй като към момента никой не правеше това. Затова намерих най-читавия към момента безплатен сървър, който предлагаше и безплатен форум и реших там да копирам темите, макар и празни. Не след дълго успях да отделя пари и да закупя домейн за форума, който да си бъде мой, тъй като целта беше рано или късно форумът да се премести на платен хостинг. Имайки предвид, че това е свързано с разходи и съдействие от страна на Булборд – въпросът се проточи във времето, а Булборд от над половин година са вдигнали ръце от платформата и не отговарят и не я поддържат и всички знаем накъде тръгнаха нещата. В последните седмици след неимоверни усилия успях да намеря някакви контакти и да влезна в диалог и имах уговорката, че този месец ще мога да взема целия форум и да го прехвърля, но нещата отново се забавиха, а междувременно форума спря тотално да се отваря. Тогава реших, че не е добре да няма достъп до форума и дори да не изпълнят ангажимента си или да се забавят в това време, имайки предвид, че имам пълни права над домейна – мога да спася каквото мога, а който желае да насочи и излее към когото желае отрицателната си енергия. В никакъв случай не търся оправдание за това, което се случи – напротив – поемам пълната отговорност и поради това по най-бързия начин купих хостинг за доста време занапред, домейна е купен и го плащам редовно, изчетох всичко възможно за този тип форуми и направих каквото можах. Който има желание – може да продължи да използва форума. Аз гарантирам, че домейнът и хостингът ще бъдат плащани и поддържани, като цената за това вероятно ще са малко ненатрапващи се реклами (не повече от предния форум). Трудно беше да се стигне до тук, след толкова години да има изцяло независим от случайни сървъри, хостинги и домейни форум „Български железници”. Ще дам всичко от себе си, за да го има този форум.

Бъдещето

В най-скоро време ще бъдат възстановени модераторските права на Ивайло и Весо, но ще бъдат сложени и нови модератори, а организацията на разделите и темите ще претърпи промени в унисон с желанията на потребителите. Ще бъдат увеличени правата на модераторите и почти цялото управление на форума ще бъде прехвърляно на тях. Възможно е да се мисли и в посока на втори Администратор.
Administrator
Администратор

Re: Форумът се премести на нов платен сървър

Мнениеот Saruman » Пон Юли 22, 2013 4:22 pm

Жалкото е само едно, че трябва всичко да се започне от начало. Надявам се да успееш да вземеш база-данните на стария форум, защото иначе ще бъде много трудно и голяма част от влизащите ще се откажат.
Аватар
Saruman

Мнениеот Administrator » Пон Юли 22, 2013 4:24 pm

Знам, така е. Правя всичко възможно. Но не мога да кажа какъв е процента това да се случи, тъй като ми казват, че няма проблем да стане, но реално не става.
Administrator
Администратор

Мнениеот bdz43r » Пон Юли 22, 2013 8:01 pm

То като се проточи толкова "местенето", стана ясно, че нещо не е наред.
Първо... направих една грешна регистрация bdz4r, която може да бъде изтрита.
Второ: активност в новия форум автоматично изключва възстановяване на старата база данни тук. Доколкото тя все още е налице в чист вид или през форума, необходимо е, даже задължително, да се направи всичко възможно да бъде трайно запазена в какво да е достъпно състояние, за да не последва съдбата на предишния форум с неговата база, която и да съществува все още, не е достъпна.

Трудностите с булборд са ясни, но беше редно да се изясни положението с базата данни преди реалното местене. Както и да е... работата вече е опечена.

И не на последно място... "Казват ми, че може, ама реално не става" надявам се не значи, че някой чисто технически не може да се справи с изтеглянето на база данни и качването и на друг сървър. С нищо не може да се помогне, ако не се дава информация какво точно казват и какво точно не може. Не, че се иска помощ, ама поне да не се чудим какво става.
Последна промяна bdz43r на Пон Юли 22, 2013 8:08 pm, променена общо 2 пъти
bdz43r

Мнениеот mscilla » Пон Юли 22, 2013 8:03 pm

Браво, Петре!

Наистина цените на хостинга и домейните паднаха много и вече няма голям смисъл да се седи на безплатни такива.

Когато работата съвсем загрубя и след като ти каза, че нямаш възможност да отделиш пари за платен, реших да действам. За съжаление, единствената ми форма за контакт с теб е този форум и когато го беше затворил всякакви връзки бяха прекъснати.

За изминалата седмица създадох нов форум (все още е доста празен, защото запълването на първоначалната информация е много бавен процес), но за всякаква инфраструктура - пътна и жп, на сървър на мой много близък човек и си купих домейн, а той ще ми осигурява хостинг докогато си поискам. Всички сте добре дошли! По-добре два отколкото нито един. Ще ги развиваме паралелно, пък каквото стане. Някой ден може и да ги обединим. Надявам се никой от тук споделящите няма да има против да обменяме информация, с позоваване на източниците, разбира се.

Жалко, че тук съдържанието на темите го няма. Дано успееш да възстановиш поне най-важното.
mscilla

Мнениеот bdz43r » Пон Юли 22, 2013 8:14 pm

С този стават три...
И аз като пусна един (бях започнал да го подготвям) и ето ги четири... с по 5 потребителя всеки.
Мисля, че трябва да има само един форум, защото бездруго не сме много, но за момента нито един не предлага подходящата среда, че да привлече потребителите от другите форуми.
Навремето това хронично разделение започна със създаването на Локфорума, което си го отчитам като моя грешка.
bdz43r

Мнениеот mscilla » Пон Юли 22, 2013 8:17 pm

Кой е третият?

Какво разбираш под "подходящата среда"?
mscilla

Мнениеот Saruman » Пон Юли 22, 2013 8:44 pm

Грешка, те отдавна са 3. :D Към моя сайт има и форум, но никога не съм и няма да претендирам и да карам хора да влизат в него.
Аватар
Saruman

Мнениеот bdz43r » Пон Юли 22, 2013 8:54 pm

Третият (значи даже четвърти) е локфорума.
Подходяща среда е такава, в която повечето (ясно е, че не може всички) се чувстват добре. Когато в дадена тясно специализирана област има форум с такава среда, той доминира, привлича потребителите и добива някаква представителсност, а други форуми на същата тема отмират или остават за по-тесен "приятелски" кръг.
Иначе, както е в момента, някои пишат тук, други там, а половината от останалите пишат и в двата форума, което води до почти (даже и напълно) идентични теми и дискусии на две различни места, та чак до напълно еднакви мнения, пуснати от едни и същи потребители и на двете места. В същото време едни пишат интересни мнения само в единия форум, а други - само в другия, а двата форума взаимно се ядат.

Това е така, защото и двата форума имат много недостатъци, както и вътрешни търкания, които отблъскват потребителите. Заради това и няколко проблемни потребителя, които никой не успя (или не поиска) да озапти, вече почти 10 години паралелно работят два съвсем еднакви форума, а сме не повече от стотина души активни общо за двата.
bdz43r

Мнениеот plastikat » Пон Юли 22, 2013 9:08 pm

Аз друго ме интересува - защо писах коментари като изоглавен ,като сега ги няма поничките :D Искам да ми се търкалят шарените търкала отдолу ,че иначе ми е скучно :D
Аватар
plastikat

Мнениеот bdz43r » Пон Юли 22, 2013 9:11 pm

Недей, че ще вземат да се появят пак.
bdz43r

Мнениеот 4и4о ман4о » Пон Юли 22, 2013 9:12 pm

и аз искам понички :mrgreen:
Аватар
4и4о ман4о

Мнениеот plastikat » Пон Юли 22, 2013 9:30 pm

Сега нещо наистина сериозно ,някой освен мен ,замислял ли се е ,че точно когато Варужан публикува доста неудобни неща и форума се затри барабар с базата данни? Теория на конспирацията ,или самата истина ???
Аватар
plastikat

Мнениеот bdz43r » Пон Юли 22, 2013 9:44 pm

Съдбата на форума беше ясна и преди това. Конспиративните теории имат място само по отношение запазването на старата база.
bdz43r

Мнениеот plastikat » Пон Юли 22, 2013 10:07 pm

Вече си имаме и руски ботове : viewtopic.php?f=2&t=486 ........ Добре започваме :D
Аватар
plastikat

Мнениеот plam71en » Пон Юли 22, 2013 10:17 pm

Ново начало-за добро или по-добро?Всяко начало е хубаво,продължението от нас зависи.
plam71en

Мнениеот mscilla » Пон Юли 22, 2013 10:23 pm

plastikat написа:Вече си имаме и руски ботове : viewtopic.php?f=2&t=486 ........ Добре започваме :D

Петре, сложи някаква captcha или там каквото има при регистрация, че налазят ли те, няма оправия.
mscilla

Мнениеот Sixkiller » Пон Юли 22, 2013 10:44 pm

Преди време Булборд имаха опция за взимане на базата данни срещу eсемес, ама явно и те са пропаднали. А до преди няколко години бяха доста стабилни.

Успех с базата данни, дано я дадат и да се възстанови форума напълно.
Sixkiller

Мнениеот Otskov » Вто Юли 23, 2013 12:40 am

Радвам се че форума отново работи, поздравления г-н Делчев :)
Но къде се бави Galfon ? :mrgreen:
Аватар
Otskov

Мнениеот evrokoma » Вто Юли 23, 2013 6:46 am

Най много ми липсват публикациите на инж.Деянов дано наистина успеете да си върнете базата данни защото тези публикации бяха едни от малкото ценни в този форум
evrokoma

Следваща

Назад към Организационни въпроси по форума / Forum Administration