Професионалната гимназия по железопътен транспорт в София е

В този раздел се публикуват и коментират всички материали от официалните медии за българските железници като целта е всички жп любители и професионалисти да са в течение на информацията, която циркулира в медийното пространство за сектора. В този раздел може да публикувате и коментирате всякакви материали от официалните български медии за българските железници. Разделът няма за цел да популяризира определени медийни публикации, а да ги потвърди, отрече, коментира и пр. от гл.т. на професионалната фактология и обективност. При по-задълбочени дискусии, които се отклоняват от конкретните коментари по даден медиен материал, модераторския екип си запазва правото да премества дискусиите в съответните специализирани категории и раздели на форума.

Професионалната гимназия по железопътен транспорт в София е

Мнениеот Варужан Апелян » Сря Фев 25, 2015 8:51 pm

Видео: Професионалната гимназия по железопътен транспорт в София е пред затваряне
февруари 24, 2015

Професионалната гимназия по железопътен транспорт “Никола Корчев” в София е пред затваряне. За това алармира директорката на училището Йорданка Станчева. Причината е намаляващата бройка на учениците и по-ниския бюджет, който се определя от броя на гимназистите.

Борис е в 10-ти клас и изучава специалността “Локомотиви и вагони”. След 2 години ще има диплома за помощник-машинист. Въпреки добрата подготовка в училището, той не се надява да започне работа по специалността си в БДЖ. Причина за решението му са постоянните съкращения в железниците.

Малкият шанс за реализация е причината много ученици да не кандидатстват изобщо в транспортното училище. Така от 5 специалности са останали само 2 – “Локомотиви и вагони” и “Монтьор на компютърни системи”.

В момента в професионалната гимназия учат по-малко от 100 ученици, а преди 5 години са били 10 пъти повече.

Според директорката на училището липсата на отговорна политика в сектора след години ще доведе до глад за подготвени кадри.

За да оцелее училището дотогава, се правят икономии от електричество, консумативи и персонал.

В подобна ситуация са десетки други професионални гимназии в страната. Последната статистика показва, че учениците там са намалели с 40 000 за 5 години.

http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-sofiya/profesionalnata-gimnaziya-po-zhelezopa-ten-transport-v-sofiya-e-pred-zatvaryane
Варужан Апелян
 
Мнения: 1405
Регистриран на: Пет Дек 20, 2013 12:16 pm

Re: Професионалната гимназия по железопътен транспорт в Софи

Мнениеот Варужан Апелян » Сря Фев 25, 2015 9:03 pm

Още през 2007 АПЖТ алармира за кризата в средното жп образование http://www.slideshare.net/apel/pismo-ra ... ailedu2007 и съвсем закономерно никой не обърна внимание, мислейки, че днешното състояние ще се размине. Тогава решихме да действаме с малки стъпки. За жалост една асоциация пролет не прави...

Изображение
Варужан Апелян
 
Мнения: 1405
Регистриран на: Пет Дек 20, 2013 12:16 pm

Re: Професионалната гимназия по железопътен транспорт в Софи

Мнениеот KRAKOMOBILA » Съб Фев 28, 2015 12:12 am

И кво направи АПЖТ ? Показа им камъните за Свиленград... където повече от 10 години линия се прави...
KRAKOMOBILA
 
Мнения: 967
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 9:13 pm


Назад към Българските железници през погледа на медиите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта