Уникален часовник на 115 години ще заработи отново на гара

В този раздел се публикуват и коментират всички материали от официалните медии за българските железници като целта е всички жп любители и професионалисти да са в течение на информацията, която циркулира в медийното пространство за сектора. В този раздел може да публикувате и коментирате всякакви материали от официалните български медии за българските железници. Разделът няма за цел да популяризира определени медийни публикации, а да ги потвърди, отрече, коментира и пр. от гл.т. на професионалната фактология и обективност. При по-задълбочени дискусии, които се отклоняват от конкретните коментари по даден медиен материал, модераторския екип си запазва правото да премества дискусиите в съответните специализирани категории и раздели на форума.

Уникален часовник на 115 години ще заработи отново на гара

Мнениеот Administrator » Вто Май 19, 2015 8:24 am

Уникален часовник на 115 години ще заработи отново на гара Стара Загора

Публикувано : пн, май 18th, 2015

Античен часовник от 1900 година ще бъде реставриран и поставен в чакалнята на гара Стара Загора, след като бе демонтиран от гара Михайлово. Поводът за експонирането му в приемното здание на гарата е отбелязването на 115 години от създаването на жп възел Стара Загора, през месец август тази година.

Часовникът на гара Михайлово е произведен от фирма Johan Mannhardt, гр. Мюнхен. Инсталиран е на гарата през 1900 година, при построяването й и въвеждане в експлоатация на жп участък Нова Загора – Стара Загора – Чирпан. Той е с емайлов циферблат, задвижването му се осъществява от тежест, а хода му – от махало. Часовниковият механизъм е монтиран в дървена кутия с височина 3 метра, която е украсена с декоративни елементи.

През 2013 г., при ремонта на приемното здание на гара Михайлово, е демонтиран. С цел неговото съхранение, е пренесен в помещение на гара Стара Загора. За да бъде реставриран са необходими средства до 150 лева, които ще бъдат осигурени от НКЖИ.

Подобен немски часовник има на гара Змеево, който е в експлоатация от 1903 г. и се намира в стаята на дежурния ръководител движение. За него винаги се е смятало, че това е най-точният гаров часовник в България, защото самата гара Змейово е разположена в центъра на железопътната мрежа на страната.

В историята железопътната гара има важно място за развитието на населеното място, а един от нейните символи е часовникът. Затова и много жп гари на територията на страната могат да се „похвалят“ с такива исторически ценности. Часовници с историческа стойност може да бъдат видени на гарите Дралфа, Трявна, Троян, Полски Тръмбеш, Петко Каравелово. Част от тях не функционират, но са на фасадата на приемно здание.

Старинни часовници има и на гарите Калища (1909 г.) Раждавица (също от 1909, но с модернизиран механизъм), Мездра и Враца – запазени механизми с часовник майка (Бреге от 1936 г.), Мездра – часовник майка производител Карл Вагнер от 1936 г. и реставриран. Във Видин, Перник, Подуяне пътническа и Червен бряг (само някои вторични перонни и в чакални от 1936 г.), Елисейна (механичен от 1875 г.).

Източник: ЕПБЖ
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Уникален часовник на 115 години ще заработи отново на га

Мнениеот инфо » Вто Май 19, 2015 1:40 pm

Аватар
инфо
 
Мнения: 153
Регистриран на: Вто Юли 01, 2014 5:20 pm
Местоположение: ФСБ - Обичам те до тук


Назад към Българските железници през погледа на медиите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта