Високотехнологичен жп завод ще строят в Бургас

В този раздел се публикуват и коментират всички материали от официалните медии за българските железници като целта е всички жп любители и професионалисти да са в течение на информацията, която циркулира в медийното пространство за сектора. В този раздел може да публикувате и коментирате всякакви материали от официалните български медии за българските железници. Разделът няма за цел да популяризира определени медийни публикации, а да ги потвърди, отрече, коментира и пр. от гл.т. на професионалната фактология и обективност. При по-задълбочени дискусии, които се отклоняват от конкретните коментари по даден медиен материал, модераторския екип си запазва правото да премества дискусиите в съответните специализирани категории и раздели на форума.

Високотехнологичен жп завод ще строят в Бургас

Мнениеот vlado » Сря Авг 15, 2018 4:16 pm

Инвестицията в размер на 124 млн. евро ще реализира компанията "2 МЕКС" ЕАД
от 15.08.2018, Автор: Светла Добрева

Инвестиция в размер на 124 млн. евро за изграждане на комплекс за производство на железопътни колела, оси, гуми и аксиално-симетрични елементи възнамерява да реализира в Бургас компанията "2 МЕКС" ЕАД. Това става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов до Общинския съвет за даване на предварително съгласие за продажба на поземлени имоти на инвеститора, който е подал заявление за издаване на сертификат за Приоритетен инвестиционен обект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Произовдството, което компанията иска да изгради, е силно ограничено в световен мащаб. То е в подкрепа на основните стратегически задачи на ЕС до 2050 г. за развитието на железопътната инфраструктура и преместване на товарите от автомобилния към железопътния транспорт. Инвеститорът предвижда произведените железопътни колела, оси, гуми и пр. да бъдат продавани на международните пазари. За работата на завода е необходимо изграждане на ЖП гара и жп линия, включително пътища за достъп, както и наличие в близост на търговско пристанище с контейнерен терминал.

За реализиране на инвестиционното намерение ще са необходими терени с обща площ около 62 дка, с възможност за осигуряване на жп връзка. Подходящи за целта са имоти, разположени в Промишлена зона "Север", по-голямата част от които са собственост на община Бургас и на "Индустриален и логистимен парк – Бургас" АД.

Планираният размер на първия етап на инвестицията е 167 444 473 лв., с очакван брой работни места 115.

Източник: Строителство Градът
vlado
 
Мнения: 766
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Назад към Българските железници през погледа на медиите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron