Атракционни пътувания

В този раздел се публикуват и коментират всички материали от официалните медии за българските железници като целта е всички жп любители и професионалисти да са в течение на информацията, която циркулира в медийното пространство за сектора. В този раздел може да публикувате и коментирате всякакви материали от официалните български медии за българските железници. Разделът няма за цел да популяризира определени медийни публикации, а да ги потвърди, отрече, коментира и пр. от гл.т. на професионалната фактология и обективност. При по-задълбочени дискусии, които се отклоняват от конкретните коментари по даден медиен материал, модераторския екип си запазва правото да премества дискусиите в съответните специализирани категории и раздели на форума.

Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Пет Юли 19, 2013 1:13 pm

.
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Вто Сеп 24, 2013 2:07 pm

Британски туристи пробваха най-новата атракция в Банско, Добринище и Разлог - разходка с влак, теглен от парен локомотив

23.09.2013

Влак, теглен от парен локомотив, е новата атракция за туристите в Банско, Разлог и Добринище. Парният локомотив, който е единствен в България, е теснорелсов и е произведен през 1926 година. Задвижва се с въглища, които машнистът ръчно хвърля в пещ в локомотива. При едно от последните си пътувания преди дни атракционният влак беше пълен с британски туристи, които разказаха, че преживяването е неповторимо, а гледката през прозорците уникална.
Туристи от атракционния влак се повозиха като част от почивката си по единствена, запазена и функционираща 760 милиметрова теснолинейка в България, която се движи по линията гара Септември - Добринище. В Разлог британците бяха посрещнати от учениците от 4. "а" клас в ОУ "Н. Парапунов", водени от класната Барова. Малчуганите надълго и широко разпитваха машиниста как точно работи влакът, видяха къде се хвърлят въглищата, с които работи локомотивът, а главният машинист Ангел Харалампиев им разказа, че пътуването може да продължи цял ден, защото се организират няколко фотопочивки по линията, както и специален пикник за туристите от влака.

Източник: Вестник "Вяра", Благоевград - стр. 6
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Чет Сеп 26, 2013 3:06 pm

Железничари от шест нации пътуваха с детското влакче в парк "Простор"

Геораи КУЛОВ | 25.09.2013

Железничари и потомци на строители на българските железници от шест държави се повозиха на детското влакче "Пионер" в парк "Простор". Британци, американци, новозеландци пристигнаха в Кърджали специално за емоцията да се повозят на единствената оцеляла детска железница в България.
Чужденците бяха посрещнати от петокласници от основно училище "Св. св. Кирил и Методий", облечени в народни носии. Децата им връчиха дипляни за своето училище и китки със здравец. Гостите опитаха от питите с мед и се снимаха с децата за спомен.
Учениците им казаха, че детската железница в Кърджал е открита на 30 септември 1962 г. Проектирана е от инж. Валентина Йочкова. Дълга е 1210 метра. Пазим я за бъдещето, споделиха децата от "Св. св. Кирил и Методий".
Преподавателка обясни на гостите, че в дипляните е посочен адресът на училището и на него децата ще очакват писма с техни впечатления. Сред туристите има потомци на специалисти, които имат принос към първата железница Русе - Варна, построена през 1886 г., отбелязаха малките посрещачи. Групата от почитатели на железопътния транспорт е организирана от българска туристическа агенция. Мотото на едноседмичната й обиколка из България е "Железници и култура". Туристите обикалят страната с влак, теглен от парен локомотив. Машината е произведена преди Втората световна война. Туристите дойдоха от гара Подкова. Машината закъсня, защото се оказа, че днешните въглища са некачествени. От Кърджали гостите ще заминат за Пловдив, а от там към София.

Източник: Вестник "Нов живот", Кърджали - стр. 2
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Чет Сеп 26, 2013 3:15 pm

Ретро-влак подпали всичко по пътя си. От БДЖ готови да гасят в движение

26 септември 2013 10:30 | Екип на Дарик Пловдив |

Ретро-влак с парен локомотив и три вагона, който се движи като туристическа атракция, е подпалил няколко пожара по пътя си от Пловдив до Съединение, разбра Дарик. Това е възможно, тъй като парният локомотив, който се задвижва с въглища, изхвърля непрекъснато сажди и искри, обясняват от „Холдинг Български държавни железници”.

Именно искрите са подпалвали сухи треви и храсти по трасето на линията, по която се е движил влакът по време на атракционно си пътуване, потвърдиха дежурните екипи от пожарната. През вчерашния ден пожари са възникнали в района на Пловдив, около селата Бенковски и Войсил, както и на територията на Съединение. След подадените сигнали, на крак са били вдигнати огнеборците от Трета РС ПАБ в града и пожарните в гр.Съединение, които са изгасили своевременно огъня във всички огнища.От „Холдинг БДЖ” ЕАД заявиха, че в парната машина е имало повреда, която е била отстранена на място, но проблемът е бил технически и няма отношение към възникналите пожари. От две седмици ретро-влакът се движи из цялата страна, по маршрути избрани предимно от чужди туристически компании, които имат договори с холдинга. От БДЖ обясниха, че няма как да се прекратят тези пътувания, но има практика, при възникване на подобни пожарни ситуации, хора от обслужващия персонал на атракционния влак да гасят подпалените площи с вода от цистерната на локомотива.

Източник: Dariknews.bg
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Nikss » Съб Сеп 28, 2013 12:15 am

НКЖИ като нехаят да обезтревяват и поддържат сервитута/габарита... тъй ше бъде!
Требва да стане гаф, за да се усетят... :evil:
Nikss
 
Мнения: 594
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 11:35 am
Местоположение: Сф

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Съб Окт 05, 2013 1:17 pm

Наши локомотиви теглят „Балкан експрес”

05.10.2013

Български парни локомотиви, собственост на БДЖ, ще теглят през територията на страната луксозния атракционен влак „Балкан експрес 2013”. Композицията пристига у нас на 6 октомври. Тя е съставена от четири пътнически ретро вагона и два вагон-ресторанта, произведени през 60-те години на XX век в Германия.

Пътуването на влака стартира на 3 октомври от Германия, преминава за кратко през Австрия, Унгария и Сърбия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България. У нас влакът ще се движи по маршрут София – Лакатник – Червен бряг, Горна Оряховица – Стара Загора – Пловдив и Пловдив – Карлово – София. Туристите ще се насладят и на двудневно пътуване по теснолинейката между Септември и Добринище с парен локомотив и ретро вагони изцяло собственост на БДЖ. Според официални данни България е единствената държава на Балканите с толкова много работещи парни локомотиви.

От БДЖ отчитат, че от началото на годината у нас са направени 14 групови атракционни пътувания с парни локомотиви. Те се изпълняват по заявка на клиентите, които са предимно английски, американски, германски, австрийски, дори и австралийски туристи. Средната цена за такова пътешествие е между 3,5 и 5 хиляди евро.

Източник: Монитор
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Otskov » Съб Окт 05, 2013 8:13 pm

Някой има ли разписанията ?
Аватар
Otskov
 
Мнения: 1991
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 12:00 am
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Petko Ivanov » Съб Окт 05, 2013 8:43 pm

http://bulgariatravel.org/bg/news/59
Аз смятам утре да посрещна "Балкан експрес" на Цариброд. Интересно ми е да видя сръбския парен локомотив, който ще докара влака. Нашите 01.23 и 05.01 ще потеглят от София около 11 ч и на Цариброд ще поемат влака до София.
Petko Ivanov
 
Мнения: 343
Регистриран на: Нед Юли 28, 2013 12:44 pm

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Сря Окт 09, 2013 3:00 pm

Първата жена-машинист посрещна „Балкан Еспрес”

09.10.2013

Изображение

Първата жена-машинист у нас Василка Георгиева посрещна на старозагорската гара луксозния атракционен влак „Балкан Експрес" във вторник след обяд. „Разтрепераха ми се краката, може би от вълнение или пък от съжаление, че вече съм възрастна и няма как да върша същата работа", каза развълнувана 81-годишната баба Василка след като влезе в кабината на единия от двата парни локомотива.

Тя е навъртяла 27 години в БДЖ, няколко години от тях наравно с мъжете управлява бързите влакове из България. Да посрещнат атракционния трен бяха дошли и други ветерани от железниците и много любопитни старозагорци. Екип на БНТ, който прави документален филм за популярния военен Биг-Бенд на Старозагорската механизирана бригада, използва щастливия случаи и качи за малко джазмените с пагони в трена, за да завърти уникални кадри за лентата.

За съжаление самият влак, които вози около 200 туристи, основно германци и от европейските страни, закъсня близо два часа и планирания тур из Града на липите пропадна. Любопитните туристи успяха да пият глътка вода и да щракнат по едно кадро от старозагорската гара.

Източник: Стандарт
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот nickytod » Сря Окт 09, 2013 3:27 pm

Някой има ли разписанието на атракционния влак за петък по 3-та? Искам да го хвана и да го снимам, докато минава през Челопеч.
nickytod
 
Мнения: 135
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 10:05 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Чет Окт 10, 2013 3:15 pm

Немци до Банско с два ретровлака

ЧЕТВЪРТЪК, 10 Октомври 2013

150 германски туристи, които са наели луксозни купета в атракционния влак "Балкан Експрес", се повозиха и на теснолинейка. Късно във вторник влакът пристигна на Централна гара в Пловдив, където пътниците прекараха нощта в хотел. Рано сутринта вчера бяха закарани на гарата в Септември, за да хванат теснолинейката за Банско. Малкото влакче е също толкова живописно, колкото и "Балкан Експрес", който е теглен само от парни локомотиви. През времето докато са в зимния ни курорт, влакът ще очаква туристите в жп депото под тепетата. Той пътува всяка година от Германия, където е произведен през 60-те години на миналия век, до България. Към него проявяват интерес любители на атракционните пътувания с парни локомотиви. Композицията се състои от четири пътнически ретро вагона и два вагон-ресторанта. Пътуването на влака стартира на 3 октомври от Германия, преминава за кратко през Австрия, Унгария и Сърбия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България.

Ели Куманова

Източник: Стандарт
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Димитър Деянов » Пет Окт 11, 2013 3:37 pm

Petko Ivanov написа:Аз смятам утре да посрещна "Балкан експрес" на Цариброд. Интересно ми е да видя сръбския парен локомотив, който ще докара влака. Нашите 01.23 и 05.01 ще потеглят от София около 11 ч и на Цариброд ще поемат влака до София.


Петко, ако наистина си посрещнал този влак на Цариброд и си направил снимки, ще те моля да пуснеш тези на сръбския парен локомотив. Разбрах, че парният локомотив, който е возил влака от Ниш до Цариброд е имал някакви затруднения и затова са прикачили като помощна една машина "Кенеди". Тя пък свършила горивото и я сменили с друга. Така, че от Ниш до Цариброд сърбите са използвали за обслужването на този влак три машини и са закъснели, поради което и пристигането му в София закъсня.
Аватар
Димитър Деянов
 
Мнения: 766
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 3:50 pm

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Petko Ivanov » Пет Окт 11, 2013 9:11 pm

За мой късмет се отказах от пътуването ми до Цариброд в неделя. Имах ангажименти и едва към 16 часа се качих в колата, за да пътувам към Цариброд от Пирдоп. Нещо ми подсказа, че не си заслужава да го правя. Послушах вътрешния си глас и се оказа, че не съм сгрешил. Влакът е пристигнал с около 1,5 часа закъснение, теглен от дизел "Кенеди" вместо от парен локомотив.
Petko Ivanov
 
Мнения: 343
Регистриран на: Нед Юли 28, 2013 12:44 pm

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Чет Дек 05, 2013 5:00 pm

Студентско парти във влак ще има по теснолинейката Септември – Добринище в навечерието на осми декември

5 Декември 2013 | 13:26

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще окаже съдействие на младежката група за организиране на културни и флашмоб събития „Swift GAP Events” да реализира празнично пътуване с влак по теснолинейката Септември – Добринище, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Събитието ще се проведе в навечерието на студентския празник – 8-и декември. Името на инициативата, организирана от „Swift GAP Events”, е „Среднощен Експрес”. Идеята на организаторите е да поднесат едно нестандартно преживяване на участващите в събитието студенти, като по този начин популяризират и пътуването по единствената в България теснопътна железопътна линия Септември – Добринище, известна още като Алпийската железница на Балканите.
Нетрадиционното събитие ще се проведе през нощта на 6-и срещу 7-и декември във влака, който по разписание заминава от гара Септември в 02:30 ч. За целта националният железопътен превозвач ще осигури два допълнителни вагона, които ще бъдат включени в състава на влака. Вагоните ще бъдат предварително оборудвани от организаторите с озвучителна техника и светлинни ефекти. За допълнителното осигуряване на празнична атмосфера ще допринесе и украсата от балони, конфети и други парти артикули.
Музикалната атмосфера във влака ще премине през почти всички стилове музика. За доброто настроение на пътуващите студенти ще се погрижат и участници в популярни телевизионни формати, които ще допринесат за музикалното оформление с изпълнения на живо.
Във влака „Среднощен Експрес” ще пътуват около 80 студенти от различни университети в София, които за около пет часа ще бъдат част от уникално по рода си празненство в композиция на редовно пътуващ влак по маршрута Септември – Банско.
Приятните емоции от празничното пътуване студентите ще продължат да споделят в курортното градче Банско, където ще пристигнат с влака в 07:24 ч. сутринта на 7-и декември и ще останат за отпразнуването на предстоящия студентски празник.

Източник: Фокус
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

8 декември

Мнениеот Petko Ivanov » Съб Дек 07, 2013 9:58 pm

За някои студенти празникът започна още тази нощ с купон във влак по 16 линия:
http://btvnews.bg/video/video/news/part ... ikata.html
Petko Ivanov
 
Мнения: 343
Регистриран на: Нед Юли 28, 2013 12:44 pm

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Пон Май 12, 2014 2:52 pm

73-годишен влак разхожда немци из България

12.05.2014

Германски туристи се повозиха из южна България с влак . задвижен от архаичен парен локомотив . 50 възрастни немци заложиха на ..Кюмюр трен". както нашите жепейци наричат атракционната композиция. "Обиколихме Момчилград, Кърджали, както и селата Подкова и Мост. Спираме влака там, където ни хареса, за да снимаме, а тук имате приказни места", обясниха пенсионерите.
Както казва машинистът: „Германците, като видят керемида - спират влака". "Пътувайки с влак . човек вижда много по-хубави места. отколкото с кола. Ще ви изпратим най-хубавия албум, правен някога за Кърджали", споделиха с усмивки германските туристи. "Тръгнахме от София. Екскурзиантите са много впечатлени от пътуването", споделиха двамата машинисти.
Тренът на германската група е излъскан до блясък. Служители от гарата в Кърджали поясниха, че допреди години БДЖ редовно е возело пътници в него. Парният локомотив е предвиден да дърпа пътнически влакове по равнинни участъци със скорост до 120 км/ час. Машината, която е направена през 1941 година. била възстановена през 2010-а.

Източник: Вестник "Минаха години" - стр. 6
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Атракционни пътувания

Мнениеот Administrator » Чет Май 15, 2014 4:32 pm

Реставрират "композиция" от Рилската железница

Кирил Фалин

15.05.2014


Изображение
Рилската железница ще 'тръгне' отново с композиция при Бараково, обяви местният ентусиаст Методи Панайотов. 'Тренът' ще е с локомотив като този и 7 вагона. Снимки: Кирил Фалин

Композиция от автентичен локомотив и 7 вагона от просъществувалата до 1960 г. железница до Рилския манастир ще бъде възстановена до една от спирките на закритата при социализма железница - в село Бараково, община Кочериново. Това сподели за "Труд" Методи Панайотов, създал уникална музейна сбирка за известната Балабанова фабрика в селото. 6 години той е в непрекъснати контакти и преговори с холдинг БДЖ да му съдействат с оцелели автентични "мощности" от Рилската железница. Успял да издири и осигури запазени товарни, пътнически, пощенски и санитарни вагони, оставени на съхранение в Долно и Горно Камарци и в Дупница.

Панайотов научил, че добре запазен локомотив, теглил вагоните към Рилската обител, преди 20 години е бил изнесен в Германия с оферта да се реставрира, и оттогава машината е в пълна неизвестност.

Локомотивът за реставрираната композиция ще е от експоната на входа на дупнишкото жп депо. Реставрацията на "техниката" ще е доста скъпа, но Панайотов, преподавател по физкултура в Художествената академия, ще вложи лични средста, ще разчита и на спонсори. "Релсите, които са към 180 метра, съм ги осигурил и до дни започваме монтирането им при бетонната стена на бившия книжномукавен завод при Бараково. За пълното реставриране на влаковата композиция ще ни трябват няколко месеца. Но ще стане", обяви Панайотов. Влакът, поставен върху асфалта и тротоара на улицата в Бараково, ще е със статут на музеен експонат.

Панайотов се е захванал и с друго амбициозно начинание. За 1 юни т.г. ще открие бюст на известния вратар на "Пирин" /Благоевград/ и на националния отбор отпреди 40-45 години Христов Христов-Бараката. Тогава преподавателят по физическо смята да организира своеобразно честване на обичания в Бараково и целия Югозапад играч и страж на "Пирин".

Източник: Труд
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

БДЖ пуска два ретро влака за Деня на детето

Мнениеот vlado » Вто Май 27, 2014 4:54 pm

БДЖ пуска два ретро влака за Деня на детето

БДЖ ЕАД пуска два ретро влака с парен локомотив по линията София – Банкя за Деня на детето. Той ще тръгне за Банкя от Централна гара София в 13:30 ч. На 1-ви юни, а в обратната посока – в 15:00 часа, съобщават от холдинга.

Към парните локомотиви ще бъдат прикачени пет второкласни пътнически вагона, а в тях ще се пътува само с предварителна резервация.

Цените на билетите за атракционните влакове между София и Банкя за всички пътници над 14-годишна възраст ще бъдат 5.00 лв. за пътуване в едната посока (с включено запазено място), като същата цена (5.00 лв.) ще важи и за пътуване в двете посоки (с включени запазени места).

Децата до 7-годишна възраст ще пътуват в ретро композициите безплатно, а родителите ще могат да ги придружат срещу билет от 1 лев.

Малолетните от 7 до 14 години ще пътуват безплатно, като е необходимо единствено закупуването на запазено място на цена от 1.00 лв.

Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти "Дете" и "Учащ", точняват от БДЖ. Децата до 10 години задължително пътуват с придружител.

Пътуването с атракционните влакове ще бъде безплатно и за служители от системата на железниците и членове на техните семейства, клиенти, притежаващи удостоверение за инвалидност с трайно намалена трудоспособност, ветерани от войната, носители на орден "За храброст", както и многодетни майки (имащи право на билети за безплатно пътуване). Те обаче също ще трябва да заплатят цената за запазено място от 1 лев.

Източник: Novanews
vlado
 
Мнения: 766
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Re: БДЖ пуска два ретро влака за Деня на детето

Мнениеот Otskov » Сря Май 28, 2014 1:28 am

Този влак ще прави ли връзка с 1625 ?
Аватар
Otskov
 
Мнения: 1991
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 12:00 am
Местоположение: Горна Оряховица

Re: БДЖ пуска два ретро влака за Деня на детето

Мнениеот rain » Чет Май 29, 2014 10:43 am

Otskov написа:Този влак ще прави ли връзка с 1625 ?

Не би трябвало да има заложени каквито и да е връзки.
Аватар
rain
 
Мнения: 235
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 10:33 am
Местоположение: София

Следваща

Назад към Българските железници през погледа на медиите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта