Страница 1 от 1

БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Фев 03, 2014 2:44 pm
от Administrator
БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

3 Февруари 2014 | 13:41 | Агенция "Фокус"

Пловдив. БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предаде репортер на Радио "Фокус" Пловдив. "Наистина положението с вагонния парк е много тежко и заради това се работи усилено за обновлението на парка", каза министърът. Той изтъкна, че закупуването на нови вагони не може да стане преди да бъде преоформен дългът, който БДЖ има към кредиторите. На 6 февруари българското правителство има нова среща във Виена по разсрочването на дълга за 10 години. От министерството се надяват, веднага след разсрочването на дълга, да има капиталов трансфер в размер на 30 милиона лева. Това ще бъде не само за тази година, но и за следващите няколко години. Чак след това ще бъде обявена обществена поръчка за покупка на нов подвижен състав, който е единствената възможност да се подобри качеството на услугата. Засега това е направено само със спалните вагони до морето, посочи министърът. Те са чисто нови и условията в тях са добри. Почти всички мотриси също са вече в действие, с изключение на още една, каза Папазов. Те също предлагат добри условия. Затова именно първата стъпка е разсрочване на дълга към кредиторите. След като този процес бъде облекчен, ще има обновление на вагонния парк. Вагоните ще се купуват в рамките на няколко месеца, ще бъде направен тригодишен пакет, с който ще бъдат закупени 15 влака, добави министър Папазов.
Цветана ТОНЧЕВА

Източник: Фокус

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Фев 03, 2014 2:54 pm
от stankos
Петър Делчев написа:БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

3 Февруари 2014 | 13:41 | Агенция "Фокус"

Почти всички мотриси също са вече в действие, с изключение на още една, каза Папазов.
Източник: Фокус


:shock:

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Фев 03, 2014 3:35 pm
от 07
Може би е имал предвид всички от небракуваните "Сименс"-и

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Фев 03, 2014 3:55 pm
от assen5
Има ли официално бракувани дизелови?
Електрическите всички ли са изправни и в движение?

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Фев 03, 2014 4:02 pm
от 07
Oт дизеловите има 2 бракувани, едата от удара с камион при Александрово и още една...

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 11:13 pm
от Administrator
БДЖ купува нови скоростни влакове за 210 млн. лева

25.01.2015

БДЖ ще обяви още тази година обществена поръчка за купуване на нови мотрисни влакове, който развиват скорости от 160 км в час. Те ще са няколко и ще работят по линията София-Бургас, която скоро ще бъде в състояние да поеме движението на такива скоростни влакове, съобщи пред „Труд“ изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров.

Железницата, която за малко щеше да спре движението на една шеста от влаковете си заради недостигащи 40 млн. лв. субисидия, не разполага с парите, необходими за новите мотриси. Владимиров обясни, че намерението е БДЖ да плаща придобивката си в продължение на 7 години. За тази цел ще отиват по 30 млн. лв. всяка година, като сумата за този капиталов разход бъде гарантирана в предстоящата дългосрочна програма за финансово оздравяване на железниците. Парите ще дойдат от бюджета, като капиталов трансфер.

„Една година ще отнеме само производството на влаковете, които ще поръчаме на отделни етапи на фирмата, спечелила търга. Започваме още сега подготовката на поръчката, защото 7-годишната програма за финансово оздравяване трябва да се приеме от правителството и от парламента до средата на февруари“, каза Владимиров. Парламентът възложи на БДЖ да я изработи преди две седмици, когато подкрепи трансформирането на тазгодишния капиталов трансфер от 40 млн. лв. в субсидия за пътнически превози. Скоростните мотриси нямат нищо общо с шинобусите, чието закупуване засега е неясно.

Източник: Труд

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Яну 26, 2015 1:18 pm
от vlado
Не бързай! Намеренията ще се променят поне още няколко пъти и нищо чудно най-накрая не да купуваме, а да връщаме влакове.

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Яну 26, 2015 1:52 pm
от Варужан Апелян
Ако заприходят новите влакове към активите на БДЖ, каква ли ще бъде реакцията на кредиторите?

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пон Яну 26, 2015 2:26 pm
от ivajlo_nikolov
Варужан Апелян написа:Ако заприходят новите влакове към активите на БДЖ, каква ли ще бъде реакцията на кредиторите?

А ти мислиш ли, че на някой от Вазов, МТИТС или Правителството му пука каква ли ще бъде реакцията на кредиторите? Или се държат като "Андрешко" пред банкер - като потропа бирника на вратата - даде нещо, до следващото потропване, ама си живее живота. Накрая като го изхвърлят на улицата - банката е виновна :mrgreen:

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пет Фев 27, 2015 9:19 pm
от geny
:D :D :D В МАКЕДОНИЯ е така а у нас ???? http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=62743

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Пет Фев 27, 2015 9:23 pm
от geny
НОВИ 150товарни вагона за Македония

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Вто Мар 03, 2015 7:29 pm
от geny
ФОТО: Македонски железници доби 107 нови товарни вагони
03/03/2015 | Компании | 0 Коментари

Возниот парк на Македонски железници е збогатен за нови 107 товарни вагони кои денеска беа промовирани во Скопје. До крајот на месецот се очекува да бидат испорачани и останатите 43 вагони од словачката „ЖОС Трнава“ со што ќе се заокружи набавката во висина од 13,2 милиони евра.

132536850

Премиерот Никола Груевски, кој заедно со вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески и министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, присуствуваа на прмоцијата, истакна дека набавката на овие вагони е дел од стратегијата на Владата за целосна санација и ревитализација на македонскиот железнички систем.

– Ако нашиот граѓанин се подразмисли кога последен пат во Македонија се купиле и ставиле во функција нови возови, односно нови транспортни вагони… најверојатно нема да бидат многумина кои би се сетиле на таков настан. Тоа е резултат на начинот на кој беше третирана железницата и железничкиот сообраќај во поновата историја на Македонија, рече Груевски.

132536852

Тој нагласи дека во јули треба да пристигнат и првите од шесте гарнитури на патнички возови кои чинат околу 25 милиони евра.

– Покрај нови возови, Македонија ќе добие и нови железнички станици. Реконструкцијата на железничката станица во Скопје е во тек и очекуваме да заврши ова лето. Покрај скопската железничка станица ќе се работи и на модернизација на железничките станици во Велес, Прилеп, Битола, Гевгелија, Богомила, Чашка, Табановце, Демир Капија, Градско и Неготино, рече Груевски.

Тој посочи дека минатата година е започната и изградбата на железничката пруга кон Бугарија, а активно се работи и на проширување на железничката мрежа кон Албанија.

132536854

Вицепремиерот и министер за финансии Ставрески нагласи дека набавката на новите товарни вагони произлегла од барањата на бизнисмените.

– Купувањето на нови товарни вагони беше едно од барањата на бизнис заедницата и ова е потврда како Владата работи со бизнисмените во текот на овие девет години. Секогаш кога има аргументирано барање, ние наоѓаме средства и начин тоа да го вклопиме во буџетите и да го реализираме и да и излеземе во пресрет на бизнис заедницата, истакна Ставрески.

Тој додаде дека инвестицискиот циклус во железницата во моментот изнесува 281 милион евра од кои 145 милиони евра е втората фаза од реконструкцијата на пругата кон Бугарија, а 50 милиони се за набавка на новите вагони. Покрај тоа, со ИПА средства се врши и изградбата на реконструкцијата од Битола до Кременица и реконструкцијата на железничката станица во Скопје и другите железнички станици.

– Се работи за сериозен инвестициски циклус во кој никогаш претходно немало издвоено средства. Сето ова создава поконкурентна економија затоа што со вакви вагони, со современ превоз и подобри пруги ќе ги намалиме трошоците за македонските компании и ќе овозможиме да се зголеми транспортот на стока и патници, рече Ставрески.

132536860

Според министерот за транспорт, со оваа нова инвестиција Македонски железници ќе се етаблира и на меѓународниот пазар како компанија која е подготвена да понуди брз и сигурен транспорт.

– Македонски железници транспорт денеска ја пишува новата историја на компанијата. По неколку децении првпат оваа компанија го обновува возниот парк. Во насока на модернизација и поголема конкуренција на пазарот, успеавме да набавиме 150 товарни вагони, рече Јанакиески.
Ознаки: вагони, железница, топ
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *
Име *
Е-пошта *
Веб страница
Коментар

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: БДЖ ще закупи нови вагони за над 150 милиона лева

МнениеПубликувано на: Вто Мар 03, 2015 7:31 pm
от geny
Братята са по -печени от нас а ние сме марлячи и те така :D :D :D