Железопътен възел Пловдив

Тук може да публикувате материали от медииите и вашите мнения по тях свързани с реализирането на настоящи и бъдещи проекти от българските железници по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013, програма ИСПА, проекти по Connecting Europe Facility (Механизъм за свързана Европа), програма "Марко Поло" на ЕС, TEN-T проекти и др. без софийския метрополитен

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Administrator » Пет Авг 21, 2015 1:20 pm

През 2020 година най-удобен в Пловдив ще е жп транспортът

Публикувано : пт, авг 21st, 2015

До 2020 година железопътната инфраструктура ще обхване целия град и този вид транспорт ще стане най-удобният в Пловдив. Това обяви кметът на града Иван Тотев по време на представянето на готовия идеен проект за „Жп-възел Пловдив”, цитиран от БНР.
Проектът е част от цялостна стратегия на Национална компания „Железопътна инфраструктура” за жп-трасето София-Бургас.

По отношение на проекта за Пловдив той предвижда три големи етапа, първият от които е прокопаване на 900 метра подземен тунел под Централна гара, което ще свързва бул. „Васил Априлов” и ул. „Димитър Талев”.

Вторият етап е свързан с рехабилитация на жп-линиите на територията на града и издигането им на естакада, като по пътя до Филипово ще бъдат премахнати всички прелези.

Предстои демонтаж на Железния мост и изграждане на ново съоръжение. Един от етапите при реализирането на проекта „Жп-възел Пловдив” предвижда разширяване и модернизация на Бетонния мост.

Стойността на строителните и рехабилитационни дейности е 321 милиона лева.

За средствата ще се кандидатства по ОП „Транспорт” през следващия програмен период. Реалната работа по проекта може да стартира в началото на 2017 година, обясни Илия Илиев, представител на консултантската фирма, която е партньор на Община Пловдив.

Източник: ЕПБЖ
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Administrator » Пет Авг 21, 2015 3:51 pm

321 млн. лева ще струва жп възел "Пловдив". Експерти представиха идейния проект

20.08.2015

В Пловдив беше представен почти завършеният идеен проект на жп възел Пловдид. Инвестиционната му стойност според проектантите от "Трансгео" възлиза на около 321 млн. лева без ДДС. Те ще бъдат необходимо за рехабилитацията на жп съоръженията.

Жп възел "Пловдив" се намира между гарите Скутаре, Крумово и Филипово, както и Централна жп гара Пловдив. В него се включва 1200 м жп линия от Коматевския възел, над река Марица до бул. "България". В проекта попада и пробивът на Централна жп гара Пловдив.

Инж. Илия Илиев, управител на "Трансгео" каза за Градът Медиа Груп, че представянето се прави преди завършването на идейния проект, за да са възможни предложения и публичност.

Предвижда се под гарата да минава трасе с дължина 900 метра между бул. "Васил Априлов" и ул. "Димитър Талев".

Инж. Илия Илиев каза още, че се предвижда премахването на трите прелеза между гара Пловдив и гара Филипово. На тяхно място ще се направи естакада, като се планира нова спирка на стадион "Пловдив", която да бъде наречена "Стадиона".

Проектантите от "Трансгео" ще бъдат окончателно готови с идейния през октомври 2015 г., срокът за завършване на цялата дейност по проучването и проектирането изтича в края на 2016 г.

Източник: Infrastructure.bg
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Administrator » Чет Яну 21, 2016 2:44 pm

НКЖИ одобри идейния проект за жп възел „Пловдив“

Публикувано : чт, яну 21st, 2016

От Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) са одобрили идейния проект за жп възел „Пловдив“, съобщи вчера plovdiv.topnovini.bg. С реализацията на мащабния проект се очаква да бъдат решени най-големите проблеми с трафика в града. Разработката бе представена пред пловдивската общественост през август миналата година като част от проекта за рехабилитация на железопътния участък Пловдив – Бургас, фаза 2, по ОП „Транспорт“. Освен изграждане на жп възел „Пловдив“ проектът предвижда още 11 позиции, които касаят различни инфраструктурни обекти по линията Пловдив – Бургас. Общата дължина на линейния път в рамките на жп възел „Пловдив“ е 37.5 км.

В рамките на града ще бъдат премахнати съществуващите прелези и ще се изградят нови надлези и подлези. Сред тях е комуникационно-транспортният пробив, който свързва бул. „Васил Априлов“ с ул. „Димитър Талев“ под Централна гара. Подземното преминаване под гарата ще е с дължина 900 метра.

Разработено е и частично изменение на регулационния план в зоната на железния мост над Марица, който предстои да бъде демонтиран, а на негово място ще бъде изградено ново съоръжение. Успоредно с новия железен мост Община Пловдив планира строеж на мост за автомобилния транспорт.

Трите прелеза в междугарието Пловдив – гара „Филипово“ ще бъдат премахнати и ще се изгради естакада. Линиите ще бъдат удвоени и ще се направи нова жп спирка в района на стадион „Пловдив“. Прелезите след гара „Филипово“ също ще бъдат премахнати.

Индикативната стойност на жп възел „Пловдив“ е 321 млн. лв. без ДДС. Реалното строителство е заложено да започне по график през 2017 г.

Източник: ЕПБЖ
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Otskov » Чет Яну 21, 2016 8:43 pm

Ами бетонният мост ?
Аватар
Otskov
 
Мнения: 1994
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 12:00 am
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот bdz46203 » Чет Яну 21, 2016 9:08 pm

Крайно време е да го бутнат.
bdz46203
 

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот BDZ 07 » Пет Яну 22, 2016 1:21 pm

Бетонния мост няма да бъде пипан преди 2019 година. Идеята е трафикът да бъде вкаран под земята с два пробива - откъм Централна гара (колелото) и откъм Сточна гара, които да стават един и да излиза на улица “Македония“. Проблемът обаче е, че на мястото на изхода, цъфна чисто нова кооперация въпреки, че имотът е отчужден още преди 8 години, а в плановете за подземна връзка фигурира като изход още някъде от 70-те години.

После се насочиха към тунел изцяло под гарата и автогара “Родопи“, но той пък е труднореализируем, защото трябва да се бутне половината район откъм улица “Димитър Талев“ - блокове, кооперации, стадион “Тодор Диев“.
Аватар
BDZ 07
 
Мнения: 1078
Регистриран на: Пон Фев 09, 2015 5:32 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот bdz46203 » Пет Яну 22, 2016 1:54 pm

Не може ли да се направи един нов надлез, някъде окло пешеходния прелез? Не знам сточна гара ли се води там? Малко под ъгъл да бъде и да отива в посока към стадиона?
bdz46203
 

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот BDZ 07 » Съб Яну 23, 2016 1:11 pm

Надлез там няма как да стане, защото има жилищни блокове.

Тунел под гарата. Това е решението. Но към момента няма как да се реализира, защото няма ясен проект. Само думи във въздуха.
Аватар
BDZ 07
 
Мнения: 1078
Регистриран на: Пон Фев 09, 2015 5:32 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Saruman » Съб Яну 23, 2016 1:21 pm

Последно като ми се наложи от Стара Загора до София да ползвам микробус, почти нямаше коли на магистралата и то в уж натоварен почивен ден. Дори и първокласен път щеше да е много за малкото коли. За къв чеп са ни тези мутростради дето ги строят не проумявам.
Аватар
Saruman
 
Мнения: 636
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 3:53 pm
Местоположение: Габрово

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот BDZ 07 » Съб Яну 23, 2016 4:32 pm

За да ходят "столичани" за 3-4 часа на море - Слънчев бряг, Южното Черноморие, Халкидики.
Аватар
BDZ 07
 
Мнения: 1078
Регистриран на: Пон Фев 09, 2015 5:32 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот 07 » Съб Яну 23, 2016 9:27 pm

BDZ 07 написа:За да ходят "столичани" за 3-4 часа на море - Слънчев бряг, Южното Черноморие, Халкидики.

Грешен отговор! Правилния е : "За да се усвоят едни пари" и по точно "за да могат 4-5 човека да се нагушат за 5-6 живота напред". Това че има абдали дето ръкопляскат на това е случаен бонус
07
 
Мнения: 3118
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 8:45 pm

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот vlado » Сря Фев 08, 2017 5:27 pm

ЖП възел Пловдив чака 98 млн. евро от Механизма за свързване на Европа
от 08.02.2017, Автор: Милена Василева, Светла Добрева

Изображение
Фотограф: ДЗЗД "Тракия Консулт"

ДП НКЖИ кандидатства с проект за развитие на жп възел Пловдив, който включва рехабилитация и модернизация на железопътната инфраструктура в участъците: Пловдив – Пловдив разпределителна – Крумово и Пловдив разпределителна – Скутаре. Проектът предвижда също изграждане на пътен пробив под жп гара Пловдив, развитие на коловозите на жп гарите попадащи в обхвата на проекта, премахване на съществуващи прелези и замяната им с надлези. Общата стойност на проектното предложение е 115 млн. евро, като европейското финансиране възлиза на 85 % или 98 млн. евро.

Идейният проект за жп участък Пловдив – Филипово е част от проект "Развитие на железопътен възел Пловдив, е изготвен от ДЗЗД "Тракия консулт" с Държавно предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура".
Основни акценти от междугарието Пловдив-Филипово са:
- изграждане на жп естакада с дължина 1122 м;
- нов железопътен мост над река "Марица".
Ограниченията от градската среда предопределят тези съоръжения да са за двупътна жп линия. Настоящият идеен проект е разработен с изграждане на долно строене за двойна линия и горно строене за еднопътна линия.

Изображение
Фотограф: ДЗЗД "Тракия Консулт"

В района на стадион Пловдив е предвидено да се изгради нова жп спирка.
Новите моставе и съоръжения са:
-Железопътна естакада ще елиминиране пътните пресичания по булевардите "Пещерско шосе", "Свобода" и "6-ти септември";
-Три двупътни жп надлеза ще заменят стари еднопътни съоръжения;
-Двупътен жп мост над река "Марица" ще промени територията;
-Два пешеходни подлеза решават пресичанията на пешеходците в зоната

Тъй като съоръженията са в градска среда, са предвидени шумозаглушителни огради. те ще са по протежение на естакадата и в зоните с жилищно застрояване, а в индустриалните зони са предвидени предпазни огради. Допълнително се планира снижаване на нивата на шума и вибрациите посредством специфични материали за горното строене на железния път.

Източник: Строителство Градът
vlado
 
Мнения: 768
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Administrator » Пон Апр 22, 2019 12:58 pm

НКЖИ обяви обществена поръчка за над 110 млн. лв по проект „Развитие на жп възел Пловдив“

Инженерингът обхваща модернизация на жп участъци Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре

22 Април 2019

HKЖИ cтapтиpa oбщecтвeнa пopъчĸa зa „Moдepнизaция нa жeлeзeн път, ĸoнтaĸтнa мpeжa и cиcтeми зa cигнaлизaция и тeлeĸoмyниĸaции в жeлeзoпътни yчacтъци Πлoвдив-Kpyмoвo и Πлoвдив–Cĸyтape, вĸлючитeлнo в гapитe Πлoвдив paзпpeдeлитeлнa, Kpyмoвo, Cĸyтape и paздeлeн пocт Tpaĸия” пo пpoeĸт „Paзвитиe нa жeлeзoпътeн възeл Πлoвдив”. Πpoгнoзнaтa cтoйнocт нa oбщecтвeнaтa пopъчĸa e в paзмep нa 110 899 889,24 лeвa бeз ДДC c вĸлючeни дo 5% нeпpeдвидeни paзxoди въpxy cтoйнocттa зa cтpoитeлcтвoтo. Изпълнeниeтo нa дoгoвopa e нa инжeнepинг и вĸлючвa изгoтвянe нa Texничecĸи пpoeĸт, cтpoитeлcтвo и aвтopcĸи нaдзop.Cтpoитeлнo-мoнтaжнитe paбoти пo мoдepнизaция нa жeлeзeн път и cъopъжeния вĸлючвaт: ycилвaнe нa зeмнa ocнoвнa плoщaдĸa и пoлaгaнe нa пpoтивoзaмpъзвaщ плacт; мoдepнизaция нa гopнoтo cтpoeнe пo тeĸyщитe пътищa в мeждyгapиятa и пo глaвнитe ĸoлoвoзи в гapитe ΠoP изтoĸ, Kpyмoвo, Cĸyтape и paздeлeн пocт Tpaĸия, c нoви peлcи тип 60E1 и нoви cтoмaнoбeтoнoви тpaвepcи c eлacтичнo бeзпoдлoжнo cĸpeплeниe; пoднoвявaнe нa вcичĸи ocтaнaли ĸoлoвoзи в гapитe Kpyмoвo и Cĸyтape, c нoви peлcи тип 49E1 и нoви cтoмaнoбeтoнoви тpaвepcи c eлacтичнo бeзпoдлoжнo cĸpeплeниe; пoднoвявaнe нa 1 бp. изтeглитeлeн ĸoлoвoз в paздeлeн пocт Tpaĸия и пpeдпaзни ĸoлoвoзи в гapa Cĸyтape c peлcи гoдни зa пoвтopнa yпoтpeбa тип 49 и нoви cтoмaнoбeтoнoви тpaвepcи c бeзпoдлoжнo eлacтичнo cĸpeплeниe; пoднoвявaнe нa жeлeзoпътни cтpeлĸи c нoви нa cтoмaнoбeтoнни тpaвepcи c бeзпoдлoжнo eлacтичнo cĸpeплeниe; нивeлaция нa жeлeзния път, плaниpoвĸa нa бaлacтoвaтa пpизмa и нaпpaвa нa мaнeвpeни пътeĸи в гapитe; pexaбилитaция нa вoдooтвoднитe cъopъжeния; изгpaждaнe нa нoви дpeнaжи и нoви oтвoднитeлни cиcтeми; изгpaждaнe нa 6 бp. нoви пepoни в гapa Cĸyтape, paздeлeн пocт Tpaĸия, cпиpĸa Дeпoтo и peĸoнcтpyĸция нa cъщecтвyвaщитe в гapa Kpyмoвo; peĸoнcтpyĸция нa 1 бp. пeшexoдeн пoдлeз в paздeлeн пocт Tpaĸия c ocигypявaнe нa излaзи ĸъм нoвитe пepoни; зaĸpивaнe нa 3 бp. жeлeзoпътни пpeлeзи и изгpaждaнe нa 3 бp. нoви пътни нaдлeзи; изгpaждaнe нa 6 бp. нoви пepoнни пoĸpития (нaвecи) в гapa Cĸyтape, cпиpĸa Дeпoтo и paздeлeн пocт Tpaĸия. Πpeдвиждa ce изгpaждaнe нa шyмoзaщитни cъopъжeния в ypбaнизиpaнитe тepитopии и пpeдпaзни oгpaди пo цялoтo пpoтeжeниe нa жп линиятa.Πлaниpaни ca дeйнocти пo изгpaждaнe нa нoвa ĸoнтaĸтнa мpeжa, вĸлючвaщa ocнoвнo eднoфaзнa cиcтeмa зa въздyшнa ĸoнтaĸтнa мpeжa c нoминaлнo нaпpeжeниe 25kV, 50Нz AC; виcoчинa нa ĸoнтaĸтeн пpoвoдниĸ oт ĸoтa глaвa peлca - 5,50 м; cиcтeмнa виcoчинa - 1,45 м.; нoви cтълбoвe мeтaлopeшeтъчни, плътнo мeтaлни или мeтaлнo пpoфилни, в зaвиcимocт oт пpeднaзнaчeниeтo и нaтoвapвaниятa, ĸaĸтo и гopeщo пoцинĸoвaни зa oĸaчвaнe нa ĸoнтaĸтнaтa мpeжa и зaxpaнвaщитe фидepи; нoви ĸoнтaĸтeн пpoвoдниĸ, нoceщo въжe, ĸoнзoли, изoлaтopи, ceĸциoнни paзeдинитeли, oбpaтни фидepи, въжeтa, apмaтypни и cĸpeпитeлни дeтaйли, ĸлeми и дpyги; пoдмянa нa вcичĸи paзeдинитeли, cъглacнo пpилoжeнитe eднoлинeйни cxeми и нa нeyтpaлнитe вcтaвĸи, c нoви c мoтopни зaдвижвaния и интeгpиpиpaнeтo им ĸъм cиcтeмaтa зa тeлeyпpaвлeниe ЅСАDА.Πpoeĸт „Paзвитиe нa жeлeзoпътeн възeл Πлoвдив“ e нa oбщa cтoйнocт 103 477 234 eвpo, oт тяx 87 955 649 eвpo ca пo линия нa Mexaнизмa нa cвъpзвaнe нa Eвpoпa (MCE) и 15 521 585 eвpo нaциoнaлнo cъфинaнcиpaнe. B нeгoвия oбxвaт пoпaдa и жп линиятa Πлoвдив-Филипoвo-Cĸyтape, c peaлизaция нa ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтeн пpoбив пoд Цeнтpaлнa жп гapa Πлoвдив. Идeйният пpoeĸт e paзpaбoтeн oт ДЗЗД „Tpaĸия Koнcyлт“ c вoдeщ пapтньop „Tpaнcгeo“ OOД.

Източник: Строителство Градът
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Otskov » Пон Апр 22, 2019 10:29 pm

А тази линия Пловдив-Филипово-Скутаре кога ще я правим ?
Аватар
Otskov
 
Мнения: 1994
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 12:00 am
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот Driver » Пон Май 06, 2019 8:48 am

тя е готова и лента рязаха чудно изпуснал и момента
Driver
 
Мнения: 475
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 3:22 pm

Re: Железопътен възел Пловдив

Мнениеот didoman » Пет Дек 10, 2021 9:14 pm

Официално започна пробивът под Гарата.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv ... ie-1170959
didoman
 
Мнения: 8
Регистриран на: Пон Юли 29, 2013 9:27 pm

Предишна

Назад към Европейски програми и проекти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron