Страница 1 от 1

Костенец-Септември

МнениеПубликувано на: Съб Ное 12, 2016 12:39 am
от Administrator
Христо Алексиев и Ивайло Московски подписаха договора за финансиране за отсечката Костенец-Септември

Публикувано : чт, ное 10th, 2016

В Изпълнителната агенция за иновации и мрежи към ЕК министър Ивайло Московски днес подписа договор за финансиране на проект „Модернизация на железопътния участък Костенец – Септември“. Документът беше парафиран и от председателя на УС на НК „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев и директора на Изпълнителната агенция за иновации и мрежи Дирк Бекер. Общата стойност на проекта е около 350 млн. лева, от които приблизително 300 млн. лева са осигурени от Механизма за свързана Европа.

Министър Ивайло Московски посочи, че проектът за рехабилитация на железопътната отсечка Костенец – Септември е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа. По думите му, направлението е част от приоритетния коридор, свързващ сръбска граница с пристанище Бургас, а също така и с гръцка и турска граници.

„Ресурсът, с който България разполага до 2020 г. по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за пътна и железопътна инфраструктура е приблизително 2,6 млрд. лева. За нас е ясно, че с тази сума няма да можем да изградим всички направления от основната TEN-T мрежа. Затова усилията ни са насочени към намиране на други финансови инструменти за изграждане на стратегическата инфраструктура“, заяви министър Московски.

Страната ни вече има 6 одобрени транспортни проекта по Механизма за свързана Европа на обща стойност от около 570 млн. лева, каза още той и допълни, че преди дни е започнало изпълнението на първия железопътен проект, финансиран от Механизма. Министърът посочи, че в момента успешно се изпълнява също и проект за подобряване на корабоплаването по река Дунав, който е съвместен с още пет дунавски държави.


Източник: ЕПБЖ

Re: Костенец-Септември

МнениеПубликувано на: Съб Ное 12, 2016 2:09 pm
от bdz46203
А някой няма ли да покаже, какъв е конкретният проект?