Интермодални терминали

Тук може да публикувате материали от медииите и вашите мнения по тях свързани с реализирането на настоящи и бъдещи проекти от българските железници по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013, програма ИСПА, проекти по Connecting Europe Facility (Механизъм за свързана Европа), програма "Марко Поло" на ЕС, TEN-T проекти и др. без софийския метрополитен

Интермодални терминали

Мнениеот Administrator » Сря Юли 17, 2013 2:53 pm

.
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2419
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Интермодални терминали

Мнениеот MouveMeNT » Вто Окт 29, 2013 9:11 pm

КЗК отмени търг за консултант за интермодалния терминал в Пловдив

Оценителната комисия не е изложила мотиви при оценяването на предложенията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за класиране на участниците в обществена поръчка, съобщи комисията. Поръчката е за избор на консултант - прoджект мениджър, който ще подпомага управлението на проекта за изграждане на интермодален терминал в Пловдив.
КЗК е установила съществени нарушения на процесуалните правила при оценяването на техническите оферти на участниците. Нарушенията поставят под въпрос решението на възложителя за избор на изпълнител в обществената поръчка.
Оценителната комисия не е изложила собствени мотиви при оценяването на предложенията, като записаните мотиви са формални. Липсва кратко описание на техническите оферти и така КЗК няма възможност да упражни контрол върху действията на конкурсната комисия, тъй като не става ясно въз основа на какви доказателства, съдържащи се в офертите на участниците, комисията е определила съответния брой точки.
Затова КЗК връща преписката на етап разглеждане и оценка на техническите предложения на участниците.
Интермодалният терминал в Пловдив е обявен за обект с национално значение. През април 2013 г. НКЖИ обяви поръчката за консултант като посочи, че по принцип е необходима специфична помощ при администрирането и управлението на сложните инфраструктурни проекти, които се финансират от ОП „Транспорт”.
Проектът предвижда върху площ от 68 870 м. да бъдат изградени терминална площадка за товаро-разтоварни операции, площадка за складиране на контейнерите в два реда, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиентите, сграда за митнически контрол и митнически склад, паркинги за товарни и леки автомобили и КПП.

Източник: investor.bg
MouveMeNT
 
Мнения: 385
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 3:50 pm

Re: Интермодални терминали

Мнениеот vlado » Пон Авг 03, 2015 2:49 pm

Колеги, на снимкита по-долу е нова товарна гара Свиленград. Дали това в дясно (изнесеният коловоз) е за интермодален терминал? Питам, защото четох някъде, че ще има там такъв, но без подробности, твърде лаконично. Някой мнение?

Изображение

Има и козлови кран:

Изображение

Изображение
vlado
 
Мнения: 752
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Re: Интермодални терминали

Мнениеот vlado » Чет Юли 27, 2017 9:27 am

Ивайло Московски: Започваме разговори за изграждане на интермодален терминал в индустриална зона „Божурище“

20.07.2017

Започваме разговори с Министерството на икономиката за изграждане на интермодален терминал в индустриална зона „Божурище“. Това заяви министърът на министерства имат готовност да работят и в тази посока. „Планираме със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ да направим предпроектно транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция “Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“, която се организира от Камарата на строителите в България и в. Строител.

Московски посочи, че е провел среща с министъра на икономиката Емил Караниколов, на която е разгледана възможността двете министерства съвместно да реализират проекта. „Водят се срещи на експертно ниво между ДП „Национална Компания Железопътна Инфраструктура“ и „Национална Компания Индустриални Зони“ ЕАД за обсъждане на проекта в детайли“, допълни министърът.

В индустриална зона „Божурище“ се предвижда да бъдат генерирани над 30 000 работни места в следващите няколко години, което е още една предпоставка за изграждане на подобен тип съоръжение, посочи министърът. Той допълни, че се обсъжда още свързване на зоната с метро или градска железница, като двете проучване и технически проект за терминала, а след това ще търсим подходящи форми за финансиране на строителството“, обясни Московски.

Другият обсъждан съвместен проект с Министерството на икономиката е изграждането на интермодален терминал във Видин. Той също е доказано целесъобразен проект, тъй като крайдунавският град разполага с изградена индустриална зона.

По отношение на дълговете на Български държавни железници, министърът посочи, че следващата седмица ще се проведе среща с кредиторите по облигационния заем. Плановете са до края на следващата година всички задължения да бъдат погасени.

Източник: МТИТС
vlado
 
Мнения: 752
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Re: Интермодални терминали

Мнениеот ivajlo_nikolov » Чет Юли 27, 2017 4:38 pm

В Божурище има действащ терминал на DB Shenker. С 2 коловоза.
Аватар
ivajlo_nikolov
Глобален модератор
 
Мнения: 960
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 8:39 pm
Местоположение: Sofia, Bulgaria

Re: Интермодални терминали

Мнениеот vlado » Вто Яну 16, 2018 1:31 pm

Чета аз в Строителство Градът, че избират изпълнители за АМ "София - Калотина" и някъде по средата на статията виждам следния текст:

"Проектът предвижда уширение на съществуващия път, а в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли "Калотина" и "Драгоман". Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни."

Тоест, май, не са се отказали от него. Най-вероятно се надяват, да се появят клиенти след въвеждане на тол системата.

Източник: Строителство Градът
vlado
 
Мнения: 752
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Re: Интермодални терминали

Мнениеот vlado » Чет Фев 08, 2018 11:36 am

Изграждат частен мултимодален терминал София – Запад
От 08.02.2018, Автор: Милена Василева

Изображение
Фотограф: СО

Българските компании "Трансекспрес" ЕООД, "ТрансЛог Карго" ЕООД и НК "Железопътна инфраструктура" спечелиха проект по така наречения Blending Call на Механизма за свързана Европа (сектор "Транспорт"). Той е за изграждане на мултимодална логистична платформа "София - Запад". Бенефициенти са "Трансекспрес" ЕООД, "ТрансЛог Карго" ЕООД и НК "Железопътна инфраструктура". НКЖИ няма пряко финансово участие в проекта. При необходимост тя ще оказва техническа и административна помощ на другите двама кандидати. По Механизма за Свързване на Европа се отпускат 20% от стойността на терминала – 2,1 млн. евро, собственото финансиране на юридическите лица – 3 млн. евро, заемното финансиране е в размер на 5,5 млн. евро. Според информация от Столична община проектът е получил разрешение за строеж.

Проектът е насочен към завършване на мултимодалната логистична платформа София - Запад, разположена на коридор Ориент/Източно-Средиземноморие. Предвижда се подобряване на качеството на съществуващата инфраструктура, от гледна точка на сигурност и ефективност, както и отстраняване на съществуващите "тесни места" и подобряване на свързаността с железопътната и пътната мрежа. В дългосрочен план, проектът ще допринесе за прехвърляне на товари от пътния на железопътен транспорт и ще гарантира интегриране на различните видове транспорт и оперативна съвместимост.
Одобряването на проекта по Blending Call на Механизма за свързана Европа (сектор "Транспорт") е по-различно от разглеждането на публичните проекти, които кандидатствата за финансиране по МСЕ. При Blending Call има съчетаване на безвъзмездна финансова помощ с други финансови инструменти. По новия тип търгуване България спечели два проекта.
В момента има отворена втора покана по т.нар. Blending call със срок за подаване на проектите до месец април.

Източник: Строителство Градът
vlado
 
Мнения: 752
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Re: Интермодални терминали

Мнениеот krali_mirko » Пет Фев 09, 2018 3:39 pm

Не става ясно къде всъщност ще е разположена тази "платформа"
Аватар
krali_mirko
 
Мнения: 89
Регистриран на: Пет Юли 26, 2013 10:22 am
Местоположение: Sofia


Назад към Европейски програми и проекти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта