Нови електрически локомотиви за БДЖ

Информация и дискусии за електрическите локомотиви и ЕМВ на БДЖ и частните превозвачи. Разпределение на подвижен състав по депата, технически характеристики, завършени модернизации. Предимства и недостатъци, експлоатация. Информация и предложения за нов и поръчан подвижен състав.

Re: Нови електрически локомотиви за БДЖ

Мнениеот KRAKOMOBILA » Пон Фев 22, 2021 9:44 pm

Няма как да се използва и серия 47, тъй като ПИМК Рейл си регистрира двата Хърватски локомотива под серия 47.
Както казах - няма как едни и същи локомотиви да са под различна серия, независимо от превозвачите. Примери:
В ТБД има локомотиви серия 43, 44, 06 и 55 съответстващи на същите такива в БДЖ.
По същият начин седи въпроса със всички серии:
Серия 06 има в БДЖ ТП, ТБД и Порт Рейл - като в ТБД и Порт Рейл са серия 06 3хх
Серия 55 има във почти всички превозвачи - БДЖ ТП, БДЖ ПП, Булмаркет, ТБД, Пимк Рейл, Мини Марица Изток и т.н.т - и всичките са серия 55
Серия 52 е по същият начин със серия 55.
Серия 07 - ДБ Шенкер, БДЖ ТП, БДЖ ПП, Пимк Рейл - всичките са серия 07
Серия 43 - БДЖ ТП, БДЖ ПП и ТБД
Серия 44 - БДЖ ТП, БДЖ ПП и ТБД
Серия 87 - БЖК и Булмаркет
Серия 86 - Булмаркет и ДБ Шенкер
По същият начин седи въпроса и със серия 80 - ПИМК Рейл, Булмаркет и БДЖ ПП.
В случая серия 80 е избрана преди БДЖ ПП да си достави локомотивите и са в заварено положение. Според мен ще стане по-голяма каша ако БДЖ реши да смени серията на локомотивите...
Няма и как да бъдат с поредни номера - тъй, като вече има заети от тях.
KRAKOMOBILA
 
Мнения: 972
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 9:13 pm

Re: Нови електрически локомотиви за БДЖ

Мнениеот Димитър Деянов » Сря Фев 24, 2021 12:23 pm

И все пак не мога да приема локомотивите на БДЖ да са в една серия с тези на други превозвачи. Щом серията 47 е дадена недалновидно на друг превозвач и е заета, има други серии свободни ( 48, 40, 49, а защо не и 41). Примерът с локомотивите серии 07,52,55 не е основателен. Това са БДЖ-локомотиви закупени на старо от частните превозвачи и те са избрали номерата им да останат. Но нови локомотиви на БДЖ, да се бутат между номерата на други превозвачи, не го разбирам. Това и железничарите - труженици в основните служби (там където се експлоатира и поддържа подвижния състав) на БДЖ не го разбират.
Крайно време е, за националният ж п превозвач (БДЖ ПП и БДЖ ТП), да се създаде нова система за серийно и номерно означение на тракционния подвижен състав (старата от 1966 г. изигра ролята си за която беше предназначена), като се проучат предимствата и недостатъците на най-добрите такива системи в Европа.
Аватар
Димитър Деянов
 
Мнения: 761
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 3:50 pm

Re: Нови електрически локомотиви за БДЖ

Мнениеот KRAKOMOBILA » Сря Фев 24, 2021 1:07 pm

г-н Деянов, разбирам Ви, но в момента ИА"ЖА" определя означението в България на база на това, че вече превозвачите са доста и трябва да има някаква систематизация за локомотивите като цяло. Принципно БДЖ може да си въведе вътрешно означение на локомотивите, но дванадесетцифрените номера няма как да бъдат пропуснати, а като такива локомотивите серия Х4Е ще останат серия 80. В Полша примерно имат едни серии за 12 цифрените номера и други отделни вътрешни означения (EU07, ET41 и други), но за мен лично това е по-объркващо.
Повече ме притеснява това, че се прие тези 12 цифрени номера да се изписват и на челните кабини на локомотива - европейската директива изрично е написала, че те се изписват задължително на страничните стени на локомотива (side walls), но тук погрешно беше преведено на всяка страна на локомотива - по този начин се унищожават хубавите табели на локомотивите и се налага поставянето на отвратителни ламарини на челните греди, които - първо лесно ще се изтрият, лесно ще се нацапат и второ много неприятно тропат докато локомотивите се движат. Беше обърнато внимание на тази точка с цел промяна и бяха дадени примери с чуждите локомотиви - на Rail Cargo Carrier Bulgaria - които имат такива номера само на страничните стени, но не беше взето под внимание... Тоест сега излиза, че австрийските локомотиви серия 1116, които се движат в България не отговарят на нашите изисквания... което е смешно - няма как да накараме австрийците да брандират локомотивите си специално за нас (при положение, че прекосяват цяла Европа до тук), а в същото време хората са ги брандирали според европейските изисквания.
KRAKOMOBILA
 
Мнения: 972
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 9:13 pm

Re: Нови електрически локомотиви за БДЖ

Мнениеот Petko Ivanov » Съб Фев 27, 2021 9:55 pm

KRAKOMOBILA написа: Серия 07 - ДБ Шенкер, БДЖ ТП, БДЖ ПП, Пимк Рейл - всичките са серия 07
.


Този 232 на "DB Schenker" продължава да си носи старите номера, въпреки преномерацията на 07. Снимката е от 26.02 в депо Карлово
Изображение
Petko Ivanov
 
Мнения: 342
Регистриран на: Нед Юли 28, 2013 12:44 pm

Re: Нови електрически локомотиви за БДЖ

Мнениеот Fantomas » Съб Фев 27, 2021 10:54 pm

Този не се движи. Предполагам че го използват за части за останалите. Претърпял е някакъв удар по покрива откъм 1-ва кабина.
Аватар
Fantomas
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Юли 26, 2013 7:41 pm

Предишна

Назад към Електрически локомотиви и ЕМВ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron