Вагон „с перка“?

Информация и дискусии за вагоните на БДЖ и частните превозвачи. Разпределение на подвижен състав по депата, технически харатеристики, завършени модернизации. Предимства и недостатъци, експлоатация. Информация и предложения за нов и поръчан подвижен състав.

Вагон „с перка“?

Мнениеот транзитен пътник » Пет Ное 01, 2013 9:33 pm

Преди години видях на София Север вагон „с перка“: открита платформа като на товарен вагон, върху която беше монтирана, как да кажа по-добре, една голяма перка на стойка. Равнината на въртене на перката беше вертикална; ако правилно си спомням, оста на въртене беше перпендикулярна на направлението на движение. Що за вагон е било това, ако може да се каже по такова описание?
транзитен пътник
 
Мнения: 373
Регистриран на: Пет Сеп 20, 2013 4:49 am

Re: Вагон „с перка“?

Мнениеот Димитър Деянов » Пет Ное 01, 2013 10:26 pm

транзитен пътник написа:Преди години видях на София Север вагон „с перка“: открита платформа като на товарен вагон, върху която беше монтирана, как да кажа по-добре, една голяма перка на стойка. Равнината на въртене на перката беше вертикална; ако правилно си спомням, оста на въртене беше перпендикулярна на направлението на движение. Що за вагон е било това, ако може да се каже по такова описание?


Предполагам, че става дума за устройство (пробно), за бързо механично почистване (издухване) на снега от стрелките. Перката се задвижва от бързооборотен мотор и въздушната струя създавана от нея може да се насочва в желаната посока, с оглед най-ефективното отвяване на снега. Преди доста години имаше обявен конкурс, за механизирано почистване на стрелките от снеговете през зимата и се готвеха да направят подобно лесно придвижващо се устройство.

В руските железници например, за подобна цел използват струята от монтиран върху ж п возило самолетен реактивен двигател. Не зная дали е достатъчно широко разпространен този метод или става дума само за периодично изпитване на такова устройство, с цел търсене на най-ефективното решение.

После се реши, че по-ефективно е да се борят с блокирането на стрелките от сняг с монтирането на подходящо отопление, което не позволява да се натрупва сняг и да се затруднява обръщането на стрелките.
Аватар
Димитър Деянов
 
Мнения: 688
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 3:50 pm

Re: Вагон „с перка“?

Мнениеот транзитен пътник » Пет Ное 01, 2013 10:55 pm

Благодаря Ви, г-н Деянов!
транзитен пътник
 
Мнения: 373
Регистриран на: Пет Сеп 20, 2013 4:49 am

Re: Вагон „с перка“?

Мнениеот bdz43r » Пет Ное 01, 2013 11:07 pm

На Долно камарци и сега стои един такъв вагон с перка, който е за проветряване на дългите тунели, когато се работи вътре.
bdz43r
 
Мнения: 3169
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 7:51 pm

Re: Вагон „с перка“?

Мнениеот транзитен пътник » Пет Ное 01, 2013 11:31 pm

bdz43r написа:На Долно камарци и сега стои един такъв вагон с перка, който е за проветряване на дългите тунели, когато се работи вътре.


Значи има и такова приложение; благодаря!

(Кой знае дали някой ден ще стигна до Долно Камарци да видя дали е същият...)
транзитен пътник
 
Мнения: 373
Регистриран на: Пет Сеп 20, 2013 4:49 am


Назад към Вагони

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron