ДП "НКЖИ" - актуална информация

В този раздел се публикуват и коментират всички материали от официалните медии за българските железници като целта е всички жп любители и професионалисти да са в течение на информацията, която циркулира в медийното пространство за сектора. В този раздел може да публикувате и коментирате всякакви материали от официалните български медии за българските железници. Разделът няма за цел да популяризира определени медийни публикации, а да ги потвърди, отрече, коментира и пр. от гл.т. на професионалната фактология и обективност. При по-задълбочени дискусии, които се отклоняват от конкретните коментари по даден медиен материал, модераторския екип си запазва правото да премества дискусиите в съответните специализирани категории и раздели на форума.

ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Пет Юли 19, 2013 1:16 pm

НКЖИ се включва в международна система за наблюдение на товарните влакове

Брой 29 от 22/07/2013

НК "Железопътна инфраструктура" ще се включи в международна система за наблюдение на товарните влакове. Ще бъде въведена влакова информационна система TIS (Train Information System).

Тя има три основни функции:
- инфраструктурните управители ще ползват информация за международните директни товарни влакове в реално време
- ще се гарантира отчетност – всички получени данни се съхраняват 14 месеца в база данни
- данните ще се обменят между инфраструктурните мениджъри.

TIS предлага още и графики за развитие на движението на влаковете, като дневно се обхващат около 6000 международни влака. На системата може да бъде зададено разписание, да се проследява избран международен влак в реално време, да се наблюдават закъснения и причини за тях и др. В бъдеще системата ще бъде достъпна и за оператори на терминали. С включването на НКЖИ към системата ще се подобри планирането на аварийни ремонти и информираността между превозвачите и инфраструктурните мениджъри.

България е част от приоритетен проект 7 на TEN-T (Братислава - Будапеща - Видин - София - Солун - Атина) според регламент 913/2010 на Европейския парламент. В изпълнението му са създадени осем контролни точки: Видин-товарна, Илиянци, Волуяк, Кулата, Драгоман, Пловдив-разпределителна, Свиленград и Русе-разпределителна, които следва да са свързани информационно помежду си.

Източник: Строителство Градът
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Чет Авг 01, 2013 1:11 pm

Инж. Милчо Ламбрев: Кражбите на елементи от железопътната инфраструктура трябва да се класифицират като терористичен акт

01 август 2013 | 09:02

Инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Инж. Ламбрев, сигурността на железопътния транспорт обхваща много елементи – състоянието на инфраструктурата, техническата изправност на влаковете, компетентността на машинистите, какви мерки се предприемат за сигурността на железопътния транспорт по отношение на железопътната инфраструктура?

Милчо Ламбрев: Безопасността, в която освен състоянието на железопътната инфраструктура, включваме и тази на работниците, има една цел. А тя е да бъдат намалени до минимум рисковете. В тази връзка ние работим в няколко посоки. Една от тях е премахване на човешкия фактор, като това става чрез внедряване на системи с висока безопасност. Тези системи са най-често в осигурителната техника. Автоматизирането на прелезите е също една стъпка в тази посока. Важно е да отбележим, че всички системи по новите участъци, които строим са с най-модерната техника и на най-високото ниво на безопасност. Трябва да отбележа, че ДП „НКЖИ” има изготвена система за управление на безопасността. Тя включва голям набор от нормативни документи и процедури, по които извършваме мониторинг, контрол и профилактика на всички елементи от железопътната инфраструктура с цел поддържане на нейните параметри, така че да не се намалява нивото на безопасност. Работим също и по повишаване квалификацията на нашите работници и служители, което е свързано с новите системи, които навлизат в инфраструктурата. Тяхната система за работа и поддръжка е по-различна от тази от изградените до момента наши железопътни участъци. Това става чрез непрекъснати обучения и курсове на нашите служители, защото това е много важно. Работим по изготвените процедури и методики за оценка и анализ на риска, свързани с безопасността. По нея се оценява нивото на риска за всяка една съществуваща промяна, било то свързана с ново строителство, модернизация на съществуващите трасета, промяна на нормативната база. Най-вече за намаляване на човешкия фактор, който да взема решения, свързани с безопасността, ние изграждаме диспечерски центрове и възлово управление на няколко гари. Такъв диспечерски център засега сме изградили в Пловдив, който управлява участъка Пловдив-Свиленград, връзка с турска граница, а като приключат съответно проектите по Пловдив-Септември и Пловдив-Бургас ще управлява и тях. Възлово управление имаме и във Видин. В гара Видин - товарна се управлява Видин пътническа и разделен пост Капитановци. Така че в тази посока не сме спирали да работим и за нас това е най-важното нещо - сигурността и безопасността на движение на влаковете.

Водещ: Какво е в момента състоянието на железопътната инфраструктура в страната? Има ли проблемни участъци и предвижда ли се тяхната рехабилитация с цел да се гарантира безопасност на железопътните превози?

Милчо Ламбрев: Сумата от държавния бюджет, която ни се отпуска в годишен аспект е около 90 милиона лева, с които ние се стараем максимално да задоволим нашите потребности като най-вече първо се спираме на участъците, които са в аварийност и след това търсим възможности да ремонтираме и нашите планови отсечки, които са заложени през дадената година. Ние като управител на железопътната инфраструктура нямаме право да намаляваме нивото на безопасност, така че всичките ни действия са свързани със запазване или повишаване на това ниво. Използваме най-вече летните месеци за извършване на ремонт на много участъци и съоръжения от железопътната мрежа. Към настоящия момент на различни етапи на изпълнение са следните участъци: Зверино- Мездра юг - обновяване и рехабилитация на железния път и съоръженията към него; отсечката Юнак – Величково - имаме слабо място с рехабилитация на земната основа и надлъжно и напречно отводняване. В междугарието Черниче – Пейо Яворов работим по защита от свличане на скални материали от откоси. Дралфа-Търговище в момента сме в начална фаза в укрепването на един изкоп. На Смядово-Комунари ще укрепим изходи и ще направим защита от свличане на скални маси. Подобни са и обектите, които сме започнали Царева ливада-Габрово; Радунци-Дъбово и Ловеч-Троян. Със собствената си механизация извършваме средни ремонти и по други железопътни участъци от трета, девета, и пета железопътна линия. Освен това непрекъснато и денонощно извършваме текущо поддържане на железния път с цел недопускане намаляване на скоростите и осигуряване на безопасно движение на влаковете. Що се отнася до контактната мрежа, тя също е елемент от железопътната инфраструктура, върви процес по подмяна на изолатори, който е на етап приключване. Вече почти сме приключили. Стартирали сме и подмяната на носещото въже и контактен проводник. Първоначално това ще бъде в участъците, където са най-силно корозирали и износени с цел да не се допусне изключването им и прекъсване съответно на движение. Т.е. работим по всички възможни фронтове на железопътната инфраструктура.

Водещ: Инженер Ламбрев, намираме се в активния летен сезон, когато и железопътният транспорт е натоварен. Влаковете, особено тези към морето са пълни. В последните дни температурите бяха изключително високи, всичко това как се отразява на железопътните превози, как се поддържа през лятото железопътната инфраструктура ?

Милчо Ламбрев: Да, така е. Високите температури влияят на железопътната инфраструктура и най-вече на релсовите нишки и то там, където ние имаме безнаставов железен път. Постоянно се измерва температурата на тези нишки и при над 50 градусови температури на нишките, ние съответно предприемаме нормативно регламентирани действия за намаляване скоростта на тези участъци с цел повишаване на сигурността и безопасността на движение на возилата. С оглед осигуряване на устойчивостта на железния път при високи температури безопасността на влаковото движение при летния сезон поделение „Железен път и съоръжения” извършват други мероприятия като ежедневно по график от 14.00 до 18.00 часа се осигурява дежурства на технически лица в железопътните секции, извършват се контролни пътувания на локомотиви или на опашки на влакове от техническите лица. Преминаваме към летен график с обиколки на кантонерите, които следят стриктно за състоянието на железния път. Организираме допълнително охрана на слаби места, предприемаме мерки за планиране и добалансиране на участъци с недостатъчна баластова призма, защото това е основното нещо, за да не излезе железния път от нормалното си състояние. Освен това правим преустановяване на работите по поддържане на железния път при достигане на максимално допустимите температури на релсите, като се вземат мерки за укрепване на пътя. При необходимост от укрепване на железен път с тежка пътна механизация, работата се извършва в тъмната част на денонощието при спазване на изискванията на нормативната уредба. Профилактика на елементите от железопътната инфраструктура се извършва непрекъснато и целогодишно, както ви споменах, защото без това ние не можем да дадем и да гарантираме сигурност и безопасност на нашата услуга, която предлагаме.

Водещ: Като говорим за сигурността и безопасността в железопътния транспорт, не можем да пропуснем факта, че България е на едно от първите места по брой загинали на железопътни прелези. Всъщност това е една от най-конфликтните точки в инфраструктурата на железниците. Какво се прави от Национална компания „Железопътна инфраструктура” в тази посока – осигуряване на безопасност на железопътните прелези?

Милчо Ламбрев: Както ви споменах, колкото е по-малка намесата на човешкия фактор, а се разчита на техническите системи, толкова рискът за неправилни действия е по-малък. В тази връзка за миналата година ние успяхме да автоматизираме дейността на 35 прелеза, където е отпаднал експлоатационният персонал, т.е. вече няма персонал и там разчитаме единствено и само на техниката. За тази година предстои да се подменят още 20 такива прелези, което ще ни гарантира абсолютна сигурност за действията на тези прелези, които предотвратяват съответно произшествия от навлизане на МПС върху железния път. По отношение на контактната мрежа също вървят процедури за подмяна на изолатори, които също ще ни дадат възможност да имаме безопасност и най-вече, за да може да не спираме влаковете там на нерегламентирани места, т.е. в междугарието. При изграждането на новите проекти е предвидено вече пресичане на различни нива, което означава, че в тези участъци няма да има прелези и няма да има конфликтни точки. За съжаление каквото и да прави НКЖИ, ако не е налице спазване на Закона за движение по пътищата от водачите на МПС-та, промяната на тяхната култура и поведение на движение, няма да бъдат намалени съответно произшествията по прелезите. От началото на годината до 30 юни тази година произшествията на прелезите са 13 с петима ранени и двама загинали. За 10 години назад имаме само един случай, при който няма жертви по вина на НКЖИ. Имаме изградено видеонаблюдение на 62 прелеза в страната. 22 от тях са в района на София, 26 са в района на Горна Оряховица и 14 са в района на Пловдив. Работим по разширяване на тази дейност. Това видеонаблюдение освен като доказателствен материал пред органите има и психологически ефект за водачите. Стараем се да направим максимално, което може и което зависи от нас.

Водещ: Не можем да пропуснем и един друг проблем, който е свързан с безопасността на железопътния транспорт – кражбите на елементи от инфраструктурата. Освен че нанасят щети на компанията и отнема време за възстановяване на участъците, където са извършени кражбите. Това създава и рискове за превозите. Каква е към днешна дата картината? Продължават ли тези кражби?

Милчо Ламбрев: Кражбите и вандалските посегателства на елементи от железопътната инфраструктура са сериозно предизвикателство пред ръководството на ДП НКЖИ. За съжаление тенденцията се запазва и кражбите продължават. Вече дори са налице и кражби на релси в големи количества и то от действащи участъци, което може да доведе до човешки жертви и големи материални щети. За първото полугодие на годината в компанията са регистрирани 475 броя посегателства на обща стойност 997 хиляди 656 лева. За сравнение през същия период на 2012 г. имаме регистрирани 470 посегателства на стойност 619 хиляди 94 лева. Голяма част от посегателствата се извършват в железопътни участъци с интензивно влаково движение. В резултат на тези кражби се нарушават техническите параметри и характеристиките на железния път. Прекъсват се телекомуникациите и сигнализацията. Компанията понесе големи щети от извършената през месец май кражба на приблизително 1200 м железен път от действащата железопътна инфраструктура в междугарието Подуяне Разпределителна – гара Биримирци. Стойността на откраднатите елементи възлиза близо на 125 хиляди лева, като общата оценка на нанесените щети, стойността за възстановяване и пропуснатите ползи надвишава значително тази посочена сума. Сама разбирате, че проблемът наистина е невероятно сериозен.

Водещ: Всъщност трябва да кажем на нашите слушатели, че бяха предприети редица мерки за справянето с този проблем, включително и законодателни. Какво, според вас, още може да се направи, за да бъдат прекратени кражбите и да се реши наистина проблемът?

Милчо Ламбрев: Наистина бяха приети редица мерки, включително и промяна на Закона за отпадъците. Считаме обаче, че кражбите на съоръженията и апаратурата на железопътната инфраструктура трябва да се класифицират като терористичен акт. С внасянето на това предложение за промяна на законодателството се цели да се увеличи размерът на наказанието на извършителите на такъв вид престъпление. Това от своя страна би могло да има превантивен ефект, целящ намаляване посегателството на елементите от железопътната инфраструктура. Втората посока, в която трябва да се работи е намаляване броя на пунктовете за изкупуване на метали с цел по-стриктен и засилен контрол върху тяхната дейност. И трето – забраняване изкупуването на отпадъци без документи, без сертификат за произход, издаден от лица при чиято дейност се образуват и въз основа на сключен писмен договор. Има още много върху какво да се работи в тази посока, но това са основните неща.

Маргарита КОЛЕВА

Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

Източник: Фокус
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот assen » Чет Авг 01, 2013 8:18 pm

Наказателен кодекс на Република България, чл. 340. (посл. изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) (1) Който повреди подвижен железопътен състав или железен път <...> или съоръжения, или принадлежности към тях, тунел, мост или подпорна стена по пътищата, <...> и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

К'во иска гус'ин Ламбрев, разстрел ли?! Вместо да мрънка, да започне да си пази инфрата като хората...
assen
 
Мнения: 105
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 8:26 pm

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот 42 072.9 » Пет Авг 02, 2013 11:11 am

На практика всеки има достъп до железопътната инфраструктура и е нормално да има кражби. Държавата да се замисли как да си пази собствеността...
42 072.9
 
Мнения: 364
Регистриран на: Сря Юли 24, 2013 7:42 pm

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Nikss » Пет Авг 02, 2013 3:52 pm

Ба, държавата вятър я вей на бял кон... :idea:
Nikss
 
Мнения: 594
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 11:35 am
Местоположение: Сф

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Пет Сеп 20, 2013 11:14 am

Милчо Ламбрев: Тунелът под Босфора ще повиши с 15% жп трафика

19.09.2013

За усвояването на евросредствата и изпълнението на проектите, за публично-частни интермодални терминали и проблемите около жп превозите през Дунав мост 2, разговаряме с инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура"

Г-н Ламбрев, как върви усвояването на европейските средства и има ли риск за някой от започнатите проекти?

Всички проекти, които вървят в момента се изпълняват с доста добри темпове. В момента предстои внасянето в Министерството на регионалното развитие на проектните разработки за жп участъка „Септември - Пловдив".

Проектът „Пловдив - Бургас" се движи съгласно графика, като на отделни места има малки закъснения, но те ще бъдат наваксани. По трасето „Пловдив - Свиленград - Турска и Гръцка граница" също работим с много добри темпове.

Последните анализи показват, че усвояването на евросредствата е около 38%. Това ни обнадеждава, че до средата на 2015 г. ние ще можем да приключим всички обекти на близо 100 процента. В тази връзка искам да кажа, че подписаните договори надхвърлят предвидените фондове с 2% и се надяваме те да бъдат осигурени от държавния бюджет.

Ние ще искаме да усвоим максимално сумата от кохезионните фондове и когато тези суми се финализират ще пристъпим към втората фаза, която е да изтеглим заем от Европейската инвестиционна банка, с която страната ни има договор.

Какво се прави по отношение на интермодалните терминали?

В най-скоро време ще бъде сключен договорът за интермодалния терминал, който ще се изгражда край Пловдив. Работи се и по техническата помощ за избор на изпълнител на интермодалния термина в Русе, който ще се изгражда в следващия програмен период 2014 - 2020 г.

Тези два интермодални терминали ще ни осигурят добра перспектива във връзка с използвания на територията на България транспорт. В най-скоро време се очаква да бъде открит и тунелът под Босфора, като това ще стане най-късно до средата на октомври, Очакваме през него да тръгнат много товари от Азия за Европа и обратно, Така че ние трябва да имаме готовност в близките няколко години да осигурим и интермодалността.

Как гледате идеята за частни интермодални терминали или за публично-частни?

Това не е лоша идея и тя може да се случи, когато има инвеститори. Имайки предвид икономическата обстановка в държавата и в Европейския съюз, не вярвам, че скоро ще се появят такива играчи, които да си вложат средствата, когато няма сигурност.
Има случаи на публично частно-партньорство в Европа и лично аз съм виждал такива в Австрия, които работят много добре.

Казахте, че скоро ще се отвори пробивът под Босфора, как очаквате това да се отрази върху товарния трафик у нас?

Не само аз, всички икономисти очакват това да се случи, тъй като това е най-краткият и най-бързият път между Европа и Азия. И се надявам товарите, които ще тръгнат през Босфора да преминават през България, а не да ни заобикалят. За това и ние бързаме, за да можем да изградим нашата отсечка „Турската граница - Свиленград - Пловдив - София -Драгоман". Така ние ще привлечем транзитните товари, което ще ни донесе много приходи.

Как смятате, че засилването на транзитния трафик ще се отрази върху приходите от инфраструктурни такси?

Един прираст поне от 15% ще има още първата година, в която ще бъде пуснат тунелът. Ще има един период, в който всички товародатели ще опиват почвата още и няма да са сигурни, че това, което искат да направят ще им бъде толкова полезно и изгодно. Надявам се, че след като те се уверят, че има икономическа изгода от това трасе, то ще бъде експлоатирано.

Вярно ли е, че още нито една влакова композиция не е преминала през новооткрития Дунав мост 2?

Това е точно така. На този етап не е преминала нито една влакова композиция през Дунав мост 2 поради простата причина, че нашите колеги от румънска страна в момента не са подготвени да приемат возила, защото не са електрифицирали частта, която трябваше да направят. Работят много бавно и мудно и може би румънската страна има нещо предвид, за да не предприема действия, въпреки че на откриването присъстваха много високопоставени лица.

Надявам се най-скоро да преосмислят своите идеи и както автомобилният път се използва максимално добре, така и жп трасето да се използва максимално.

Кога, според вас, този проблем със северните ни съседи би могъл да бъде решен?

Предполагам, че до 3-4 години и при добро планиране от тяхна страна ще може да се случи това нещо, като ние се надяваме това да се случи още по-скоро.

Източник: Money.bg
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот ilian » Пет Сеп 20, 2013 4:35 pm

Инж. Ламбрев с действията и бездействията си унищожи повече инфраструктура от всички цигани взети заедно. К'во да го пра'им?
ilian
 
Мнения: 166
Регистриран на: Сря Юли 24, 2013 10:39 pm

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот 07 » Пет Сеп 20, 2013 4:51 pm

ilian написа:Инж. Ламбрев с действията и бездействията си унищожи повече инфраструктура от всички цигани взети заедно. К'во да го пра'им?

Шут у гъзо....
07
 
Мнения: 3118
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 8:45 pm

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Вто Сеп 24, 2013 1:15 pm

Джоанна Димитрова: НКЖИ отчита добър летен сезон в търговско отношение (видео)

23.09.2013, 14:30 (обновена 23.09.2013, 14:52)

Спас Стамболски


Джоанна Димитрова, финансов директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" пред news.bg

Г-жо Димитрова, как оценявате в търговско отношение летния сезон за НКЖИ?
Летният сезон беше сравнително добър, сравнявайки го със същия период на миналата година. Определено забелязваме леко раздвижване в ползването на железопътната инфраструктура от гледна точка на свършената работа (влако- и брутотонкилометри). Това за нас е изключително обнадеждаващо и ни дава увереност, че до края на годината ще можем да очакваме повече приходи от инфраструктурни такси от това, което сме бюджетирали.
Има интерес и към продажбите на неоперативни активи и очакваме да наваксаме изоставането в това направление, което се получи в началото на годината.

Как това се пренася върху финансовите резултати на дружеството?
Последните данни показват, че за периода януари - юли, компанията има текуща загуба от 18 млн. лева. Тя се формира на текущо ниво, което означава, че финансирането (държавната субсидия) изостава с около месец, както и заради отделянето на подразделението за поддържане на електромрежата на компанията, което се случи в началото на годината.
В сравнение с миналата година обаче има по-голяма икономическа активност и затова ще трябва да изчакаме края на годината, за да имаме по-добра база за сравнение. В тази връзка искам да кажа, че очаквам една по-добра 2013 г. в сравнение с предходната, благодарение на товарните превози. Данните показват, че само за септември се наблюдава 20% увеличение на приходите, което означава, че товарното движение започва да се развива във възходящ тренд.

На какъв етап са преговорите с БДЖ по отношение на размяната на дълг срещу собственост?
Към този момент прехвърлянето на активи от страна на БДЖ е на етап уточняване на активи и разрешаване за действие от страна на Министерски съвет за първия етап. Процедурата е разделена на три етапа, като първият включва активи, които са готови за изповядване и прехвърлителни сделки.
Вторият етап е за тези имоти, на които в момента се извършва уточняване на собствеността и лицензирани оценки.
Етап три включва преминаването към НКЖИ на активи, който в момента са в съсобственост между нас и БДЖ. По тях има необходимост от малко технологично време.
От тази гледна точка първият етап, заради решението на Министерския съвет, е приключил и ние следва да процедираме, след като колегите от БДЖ са на 100% готови. Беше останал да се прецени въпросът с ДДС, но за по-голямата част от имотите няма да се налага неговото плащане, защото закона позволява. За някои съпътстващи постройки и движими вещи обаче данъкът ще трябва да бъде платен.
Сега ефективно работим върху втория етап, който включва голяма част от активите като по-късно ще имаме процедури за одобрение от Министерството на транспорта и Министерски съвет.
Ние работим добре с финансовия директор на БДЖ, Филип Алексиев и се надяваме в кратки срокове да приключват и дейностите по етап три. Там има и един имот на БДЖ „Товарни превози", който трябва да премине в наша собственост.

Кога очаквате тези процедури да приключат?
Сроковете, които сме си поставили са първите два етапа да приключат до края на декември, за да може в отчете на двете дружества да има ефективно намаляване, на нашите вземания от тях и реципрочно на техните задължения към нас.
Очакваме третият етап да бъде приключен още в началото на следващата година, тъй като за изваждане на необходимите документи на имотите включени в него ще са необходими около месец два технологично време.

Можем ли да кажем, че до края на първото тримесечие БДЖ и НКЖИ ще са уредили финансовите въпроси помежду си?
Да, точно така - това е планът, по-който работим.

БДЖ направи заявка, че с новия график на движение ще възстанови много влакове, очаква се пускането на тунела под Босфора. Смятате ли, че това ще доведе до подобряване на финансовото състояние на НКЖИ?
Определено, защото при нас всяко увеличаване на влако- и брутотонкилометрите води до допълнителни приходи от инфраструктурни такси. Още през 2011 имаше леко намаление и сега очакваме да започне една възходяща тенденция, за да може инфраструктурата да бъде максимално натоварена.
Ние искаме да видим един ръст от 20%, но дали ще е такъв или примерно 10%, това зависи от реално подписаните договори.
Смятам, че към края на октомври въз основа на натрупаните данни до тогава ще можем да направим и по-конкретна прогноза за приходите през следващата година.

Източник: News.bg
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот railjet » Вто Сеп 24, 2013 1:18 pm

Как пропусна да го метнеш още вчера този кифтак- появи се вчера към обяд :mrgreen:

Добър търговски сезон, с масовите прекъсвания.. Влаци нема и търговското салдо е ОК :lol:
railjet
 
Мнения: 7809
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 3:12 pm

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Чет Сеп 26, 2013 3:04 pm

Инж. Златин Крумов: Инвестираме 11 млн.лв. за нови жп прелези и ремонт на стари (видео)

25.09.2013

Спас Стамболски

Инж. Златин Крумов, заместник генерален директор "Експлоатация" в НКЖИ

Г-н Крумов каква е равносметката за свършената работа по ремонтите, които НКЖИ предприе, имайки предвид края на активния строителен сезон?
От края на миналата година имаме одобрена програма за реализиране на проекти по получавания от държавата капиталов трансфер и която ние на този етап в сме реализирали в голям размер. Убеден съм, че до края на годината тя ще приключи успешно.
Успяхме да модернизираме 35 железопътни прелеза с автоматични устройства. По този начин там свеждаме до минимум човешкия фактор, това позволява и да повишим скоростта на железопътните превози, както и да осигурим надеждна система за безопасно преминаване и на ЖП возилата и на автомобилите.
Успоредно с това стартирахме в средата на годината модернизацията на нови 20 броя прелези. Имаме сключен договор по рамковото споразумение и в момента проектът е във фаза завършване на инженерното проектиране. Предстои внасяне на документацията в съответните общини и получаване на разрешение за строеж. Общо първите 35 съоръжения и новите 20, които предстои да се изградят, ще струват около 11.5 млн. лева.
Подменена е голяма част от нашата телекомуникационна мрежа с оптична, като предимствата на новата инфраструктура са бърз и надежден сигнал между гарите и диспечерите. Този ремонт е на стойност 9.7 млн. лева.
Успяхме да сменим и 20 хил. броя изолатори по контактната мрежа, чието състояние влияе върху графика на движение на влаковете.
Вече имаме и образец 15 за отсечката Зверино - Мездра (път 2) на която извършихме подновяване. Имаме договори за ремонт и по участъците Илиянци - Курило и Своге - Бов. За тях проектите са готови и приети на експертен съвет, вече текат подготвителни дейности. Очакваме до края на годината по отсечката Илиянци - Курило 95% от работата да бъде свършена. След като се извърши ремонтът скоростта на влаковете в този участък ще се повиши до 120 км/ч.
За Своге - Бов, предвид желанието ни да не нарушаваме графика, ще оставим около 30% от строително-монтажните работи за 2014 година. Очакваме след ремонта на участъка да постигнем скорост от 90 км в час.

Какви цели си поставяте за следващата година?
Имаме за цел да подменим на много места контактния проводник и носещото въже, като ще акцентираме върху главните железопътни линии и такива, които не попадат в обхвата на ОП Транспорт. Визирам железопътна линия София - Карлово-Варна и София - Мездра - Горна Оряховица и др. Като цяло над 100 хил. сме сменили изолатора за последните години.

Можете ли да кажете за последните 3-4 години на колко километра жп път са извършвани по-големи ремонти?
На над 300 километра жп трасета по главните железопътни линии през последните години направихме ремонти, така че на този етап имат нула процента дефект. Обръщаме внимание и на тяговите подстанции, като в началото на лятото стартирахме процедура за модернизация на три подстанции - Мездра, Бов и Завет. По този начин ще подменим едно много старо оборудване, което не е сменяно от 30 г., а и управлението на подстанциите ще стане дистанционно. Това означава, че няма да има хора пряко на тези съоръжения и всичко ще се контролира централизирано от диспечерите.

Кога се очаква да започне реалният ремонт на тези подстанции?
Модернизацията на една подстанция изисква доста време, включително проектирането и избора на оборудването. Считам, че до средата на следващата година ще бъдат въведени в експлоатация. Хубавото на модернизацията е, че ще стане поетапно, осигурено е резервно захранване и това няма да доведе до спиране на влаковото движение.

Ремонтират ли се малките жп гари?
С малкото средства, с които разполагаме акцентираме върху ремонтите на малки жп гари, тъй като по ОП „Транспорт" се ремонтират предимно възлови гари - София, Пловдив, Пазарджик. Общо през тази година ремонтирахме над 20 гари и спирки по цялата жп мрежа.
Като цяло програмата по капиталов трансфер за тази година ще бъде успешно изпълнена и нямаме притеснения за нейното реализиране.

Георги Петков - Ръководител инспекция „Здраве и безопасност при работа" НКЖИ

Г-н Петков, имало ли е тежки трудови злополуки през тази година в НКЖИ?
За съжаление при характера на нашата дейност се случват и тежки травми. Всяка допусната в компанията злополука обаче подлежи на обстоен анализ, за да може да се открият причините, както и да се набележат мерки с цел да няма повече събития от подобен характер.
Условията на труд също влияят върху работата на служителите и най-вече това, че тяхната дейност се осъществява на открито, като в тази област предприемаме съответните мерки на защита.
На този етап от годината нямаме трагични инциденти. Има обаче допуснати трудови злополуки, които са общо 9 до 30 август. Това в сравнение със същия период на миналата година е намаление с 50%, което е един добър показател за мерките, които се прилагат.
През 2010 г. въведохме стратегия, която е с конкретни мерки с практическа насоченост. Тази стратегия е приложена за изпълнение на всички нива и е разработена в съответствие с разработената от правителството Национална стратегия за безопасност и здраве.
Данните показват, че откакто е въведена тази стратегия се наблюдава постоянно намаляване на трудовите злополуки. Анализът показва, че в сравнение с предишния 3 годишен период (2007-2009 г) инцидентите са намалели с 30%. А с това се постига и основната цел на стратегията.

Отскоро в НКЖИ започна проект по европейските програми, свързан с повишаване на безопасността. Кои са основните му цели?
С обявяването на проекта запознахме с условията за участие и ръководството. От своя страна управителният съвет излезе с решение, че трябва задължително да се подготви такъв проект, който изцяло да е насочен към експлоатационната дейност.
Основната цел на проекта е да се подобрят условията на труд и да се повиши безопасността и здравето на работещите в НКЖИ. Специфичните цели определят постигането на коефициент на трудов травматизъм, който да бъде по-малък от този, определен за икономическата дейност в страната. Мисля, че ще се справим.

С какви средства ще се постигнат тези цели и какъв е бюджетът на проекта?
Бюджетът на проекта е 232 хил. лв. Те са по ОП „Развитие на човешките ресурси". Целевата група са ангажираните в експлоатационната дейност 3800 работници, като искаме да защитим от метеорологичните условия, за да могат те, независимо от времето, да работят и да отстраняват възникнали аварии. Предвидили сме специално работно облекло, което е със висока степен на защита от външните фактори в това число влизат и светлоотразителни елементи за висока видимост.
Другото, което се предвижда в проекта, е да се заменят стоманените въжета, които се използват в работата по различни обекти, защото те са много тежки и правят работата трудоемка. Ние планираме да ги заменим с полиестерна корда.

Каква според вас е връзката между безопасността на труда и неговата производителност?
Връзката е значителна, защото съм бил свидетел, че когато стане трудова злополука в даденото звено и в предприятието се получава стрес в работещите и производителността намалява. Важен фактор са и загубите от трудовите злополуки - от страна на пострадалия и от страна на компанията.
От страната на пострадалия те са неоценими, защото животът и здравето нямат цена. От гледна точка на компанията загубите в такъв случай са най-различни - загуба на време, техника и усилия за обучаване на нов служител.
Осигуряването на безопасност и здраве е основна задача не само на отделни звена, но и на общото управление на компанията, която се стреми да подобрява условията, както в сградите, така и на съоръженията, с които служителите работят.

Източник: News.bg
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Нед Ное 24, 2013 11:20 pm

Инж. Златин Крумов: Своевременното изпълнение на проектите гарантира добро бъдеще за НКЖИ

24 Ноември 2013 | 11:16 | Агенция "Фокус"

Изображение
Инж. Златин Крумов: Своевременното изпълнение на проектите гарантира добро бъдеще за НКЖИ Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Инж. Златин Крумов,заместник-генерален директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура”(НКЖИ)за Агенция “Фокус”

Фокус: Г-н Крумов, каква е равносметката за 2013 г. – колко километра жп линии са ремонтирани и до края на годината колко ще бъдат ремонтирани?

Инж. Златин Крумов: Всяка година имаме определени планове и програми, които първо одобряваме, а след това се стремим да реализираме. През последните години съумяваме да изпълним своевременно разчетите си, да рехабилитираме или подновим даже повече от предвидените съоръжения. Малко статистика: Извършили сме среден ремонт на почти 60 километра железен път, подбили сме 1460 стрелки и около 2700 километра железен път. Това е изпълнено изцяло с механизация, която е собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Чрез Закона за обществените поръчки, възлагаме по-тежката и по-специфична работа на фирми, които са специализирани с механизирано подновяване на железен път и разполагат с необходимите машини и персонал. През последните години имаме и над 30 километра подновен железен път със средства от капиталов трансфер и инфраструктурни такси. Само през тази година, на различни етапи от строителството, сме започнали, и предстои да завършим отсечките Зверино – Мездра-юг, Юнак – Величково, Черниче – Пейо Яворов, гара Аспарухово, гара Плачковци – говоря за коловози и стрелки на гарите, не говоря за сградите. Някои от тях са пуснати в пробна експлоатация. Овладели сме някои слаби места като Дралфа – Търговище, Смядово – Куртово Конаре, Царева ливада – Габрово, Ловеч – Троян, които през годините са се утвърдили и са заведени като такива. Обособяването на тези проблемни участъци е довело до драстично ограничаване на скоростта и затова в програмата за тази година бяхме заложили на тяхното овладяване, с цел повишаване на скоростта, сигурността и надеждността. Всички тези ремонтни дейности бяха извършени срочно, качествено, с необходимия темп от страна на изпълнителите, постигат своя ефект и проблемите са решени трайно. Обнадеждени сме, че през следващите години няма да се налага да инвестираме в тях.

Фокус: Какви средства са вложени в тези ремонти?

Инж. Златин Крумов: Освен ремонт на железния път, модернизираме и рехабилитираме и съоръжения на контактна мрежа, подстанции, съоръжения на осигурителна техника, сигнализацията и телекомуникациите. Рехабилитираме и приемни здания на гари и наши експлоатационни постройки, т.е широк е спектърът от елементи на инфраструктурата, които поддържаме и модернизираме. Като цяло от двата източника на финансиране – инфраструктурни такси и средства от капиталов трансфер, близо 108 милиона лева до края на годината ще са усвоени по всички тези направления на железопътната инфраструктура. Не бива да се подценява и фактът, че закупуваме и много материали, които своевременно влагаме за подобряване на надеждността и състоянието на железния път, и прилежащите му съоръжения.

Фокус: Ще бъде ли изпълнена програмата по капиталов трансфер за 2013 г. така както е заложена?

Инж. Златин Крумов: Има определени разминавания между предвиденото в началото на годината и това, което реализираме сега, но те са свързани по-скоро с технически проблеми и потребности, проблеми от юридическо естество. Някои от процедурите, които предвидихме, бяха обжалвани. Когато една процедура се обжалва, се губи доста време в Комисията за защита на конкуренцията, след това отива във Върховния административен съд (ВАС), a там сроковете са доста разтегливи. Но промените не представляват съществена част от заплануваното. Това, което не се е изпълнило, е 15 % от предвидените проекти. Реагираме своевременно и се опитваме да степенуваме нашите приоритети и проблеми. Там, където имаме забавяне по процедурата за избор на изпълнители, стартираме други и нямаме никакви притеснения относно целенасоченото усвояване на средствата.

Фокус: Какви са перспективите за свързването с Турция, с оглед на изграждането на тунел под Босфора и очакван интензивен трафик, включително и жп?

Инж. Златин Крумов: Това направление от Западна Европа към Турция не е за подценяване. Последната ми информация сочи, че с над 40 чифта товарни влака, са включени в график 2014 за движение на влаковете. Така ще бъде завишен капацитетът на железопътната мрежа. Става въпрос за товари, предимно от Турция за Западна Европа и обратно. Ние сме щастливи от този факт. Трябва да поддържаме необходимото ниво, сигурността и надеждността на поверената ни железопътна инфраструктура, така че да удовлетворяваме заявките на превозвачите и да имаме повече постъпления от инфраструктурни такси, които пък да можем да инвестираме отново в модернизация на жп мрежата. Много средства се инвестират и по Оперативна програма „Транспорт”. В следващия период също ще продължим със своевременното изпълнение на проектите, което гарантира добро бъдеще за НКЖИ.

Фокус: Завършен ли е окончателно ремонтираният участък София - Мездра и ако да, какво ще се подобри за потребителите?

Златин Крумов: На първо място, ще повишим скоростта средно с над 30 км/ч в участъка, с което ще намалим времепътуването. Най-вече ще завишим сигурността, тъй като жп линията до Мездра преминава през Искърското дефиле. Това е тежък терен, с множество криви в участъци, на труднодостъпни места. Имахме много затруднения с падащи скални късове, отводняване на земното платно, проблеми по контактната мрежа и т.н. До средата на следващата година ще бъдат приключени двата участъка Илиянци – Курило и Своге – Бов, които сме стартирали в момента, и интензивно работим по тях. Така че, окончателното реализиране на модернизацията в участъка София – Мездра, ще бъде приключено до средата на следващата година. Акцентирам върху тотално подновяване на горното строене, съоръженията на контактната мрежа и стълбовната линия. Разбира се, имаме желание и да подобрим състоянието на осигурителната техника, да въведем едни нови модерни компютърни централизации, с които ще увеличим пропускателната способност, ще увеличим надеждността на системите за сигнализация и управление на влаковото движение. Това е една добра инициатива, която стартирахме преди две години и половина, и нейната реализация се осъществява своевременно, въпреки че и там имахме определени пречки от гледна точка на обжалване на някои процедури, специално в поделение „Сигнализация и телекомуникации”. Смятам, че ще се справим до средата на следващата година с реализирането на тази програма.

Фокус: Дадохте началото на ремонт на жп гарата в Пазарджик. Какъв приоритет е ремонтът на жп гарите?

Златин Крумов: Жп гарите са неделима част от железопътната инфраструктура. Те са облика й и първото, което виждат пътниците. Гари от ранга на Пазарджик, Бургас, Септември, Стара Загора, са гари с огромен пътникопоток, гари, които през годините преди демокрацията поддържаха по 300 души персонал всяка. След доста преструктурирания в системата на БДЖ и НКЖИ, персоналът е сравнително намален. Имаме много помещения и пространство, което в момента е неизползваемо. Ние се стремим, с модернизацията на тези гари, първо, да осигурим комфорт на пътниците; второ, да осигурим нормална и достъпна среда за лица с намалена подвижност. Много е важно да подобрим енергийната ефективност на гарите, тъй като имаме значителни разходи за отопляването им, особено през зимния период, за да осигурим комфорт в чакалните за пътниците и удобство за колегите в служебните помещения. Заложили сме рехабилитацията на големите гари да бъде финансирана по оперативна програма „Транспорт”. В този програмен период е планиран ремонтът на гара София, гара Бургас, гара Пазарджик, терминалът на гара Тодор Каблешков и др. Със средствата по оперативна програма „Транспорт”, ние няма да ремонтираме само приемните здания, а и прилежащите съоръжения – перони, коловози, осветление, озвучителна уредба, подходи, предгарови площади.
Изпълняваме проекти с национално финансиране за ремонти на по-малките гари, които можем да си позволим в рамките на една година да бъдат изпълнени и да им придадем облик и европейски вид, отговарящ на всички изисквания за енергийна ефективност, комфорт на пътуващите, екологичност. Гарата е един доста сложен комплекс към инфраструктурата и по никакъв начин не бива да бъде подценявана, затова са необходими доста сериозни проектни разработки, първо, и второ – инвестиции, за да постигнем добър ефект по тяхната рехабилитация.

Фокус: По отношение на жп прелезите, докъде стигна модернизацията и кога видеонаблюдението на жп прелезите ще бъде свързано с КАТ?

Златин Крумов: През тази година модернизирахме 35 прелеза в цялата железопътна мрежа. До минимум е сведен рискът от човешка грешка и неговата намеса при управлението на устройствата. Започнали сме процедура, за която имаме сключен договор, и в момента тече проектиране, и разглеждане на експертен съвет за още нови 20 автоматични прелезни устройства, които трябва да бъдат модернизирани. България е една от държавите с най-много железопътни прелези в цяла Европа. Разбира се, има и доста инциденти, но засега инцидентите са изцяло по вина на водачите на пътните превозни средства. Под 1% е грешката в нашите служители и системите, с които ние работим. Считам, че с необходимите темпове реализираме програмата по модернизация на ж.п. прелезите.
При значителна част при прелезите имаме изградено видеонаблюдение. Проведени са срещи с представители на общините, МВР, на които сме дискутирали видеоматериалите да служат, като доказателство за нарушенията, които се извършват по железопътните прелези. Изводът от всички срещи, е че, трябва да бъде променена законовата уредба. Изграждането изисква много средства, за да може да се сложат необходимите устройства с камери с висока резолюция, да има видимост в мъгла и в тъмната част на денонощието. Проблемът, който трябва да бъде решен, е при подаването на информацията към компетентните органи, тя да послужи за съставяне на актове, постановления за нарушения, което към днешна дата не е уредено от закона. Направили сме съответните постъпки и се надявам проблемът да бъде решен.

Фокус: Постигна ли се свързаност от румънска страна по отношение на ж.п. линията на Дунав мост и какво се случва там?

Златин Крумов: Свързаност и сега има, като цяло от българска страна всички системи са изградени. Всички документи, свързани с оперативна съвместимост, в момента се изготвят. Текат проверки на системите за осигурителна техника на гара Видин. Доколкото знам, от румънска страна все нямат завършеност на техните мероприятия, които са предвидили, за постигнето на атрактивна връзка между двете държави, и на всички заинтересовани, особено на превозвачите. Смятам, че до края на пролетта и колегите от Румъния ще успеят да изпълнят техните договори и проекти и ще може да бъде осъществена надеждна връзка. Тя и в момента се извършва, но трябва да бъде с дизелова тяга. Това не е много рентабилно за железопътните превозвачи и затова в момента не е натоварена тази дестинация.

Фокус: Наближава краят на този година, какви са приоритетите за 2014 по отношение на ремонти, а също и по отношение на изграждане на нови ЖП участъци?

Златин Крумов: В края на всяка година и в началото на следващата определяме нашите приоритети. За следващата година планираме подобряване на сериозна част от четвърта железопътна линия (Русе-Подкова). Стартирани са процедури и по сключване на договори за модернизация на железопътната линия в участъка от Радунци до гара Плачковци. Това е един много тежък участък в Стара планина, с много съоръжения, тунели, влошени теренни условия. Ще продължим изграждането на участъка от София до Мездра, Илиянци - Курило и Своге – Бов, които планираме до средата на следващата година да бъдат приключени. Ще работим и по подновяването на жп участъка по Трета железопътна линия - Пирдоп – Антон и Стряма – Клисура. Най-важното е не само да не допускаме инциденти, а там да повишим и скоростта, за да може да поемем трафика от ремонтираните участъци, които ще се изпълняват през 2014 по Оперативна програма „Транспорт”. Имаме предвидено за изпълнение и трасето Захарна фабрика – Горна баня, споменахме за 20-те броя автоматични прелезни устройства, имаме предвидени модернизация на съоръженията по осигурителната техника в участъка от София до Карлово, модернизация на три броя тягови подстанции – Мездра, Бов и Завет, реконструкция на поне десет гари, контактната мрежа, влагане на носещо въже и контактен проводник на над 30 км железопътен участък, ремонт на приемни здания и наши експлоатационни постройки. Програмата ни е много амбициозна, имаме необходимото финансиране, стараем се да проведем своевременно съответните обществени поръчки и да се подготвим правилно с техническите спецификации, така че да сведем риска за обжалване до минимум, за да може през зимния период процедурите да бъдат проведени и да бъдат сключени договорите. За да може и съответните проектанти и строители да имат време за изготвяне на работни проекти, да си доставят материалите и с приключването на зимата и началото на пролетта, да започнем планирано модернизацията на отсечките.

Фокус: Каква е готовността за зимния сезон на компанията?

Златин Крумов: Съответните гари и участъци са оборудвани с необходимите пособия за зимата. Като цяло сме осигурили с гориво с необходимите инструменти железопътните участъци. Железопътните стрелки са с нагреватели с цел да не допускаме сривове на графика на движение на влаковете. Разполагаме със снегорини за почистване на пероните и необходимите консумативи за това. Служителите ни са снабдени с необходимите работни облекла, с лични предпазни средства. Смятам, че Компанията е готова за работа в зимни условия. Още от септември месец сме стартирали нашата подготовка и вярвам, че зимата няма да ни изненада.

Фокус: Какво може да обърка графика?

Златин Крумов: Виждате колко различни и специфични мероприятия трябва да се изпълняват - от железен път, от отводняване до контактна мрежа с високо напрежение, ниско напрежение, телефонни централи. През следващата година ще изпълним и над 15 метра оптичен кабел, тъй като връзката там е надеждна, не се краде и не е обект на посегателства, защото не е интересен за групите, които си позволяват да извършват посегателства върху железопътната инфраструктура, с което застрашават сигурността на влаковото движение и могат да доведат до непредвидими последствия за живота и здравето на пътниците. На ежедневните ни оперативки с експлоатационните директори над 20 процента от времето ни отива в докладване и вземане на решения по изпълнявани мероприятия за ликвидиране и отстраняване на последици от посегателства.
Веселина СТАНЧЕВА

Източник: Фокус
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот жпр » Пон Ное 25, 2013 12:08 am


Инж. Златин Крумов : ... Само през тази година, на различни етапи от строителството, сме започнали, и предстои да завършим отсечките Зверино – Мездра-юг, Юнак – Величково , Черниче – Пейо Яворов , гара Аспарухово , гара Плачковци – говоря за коловози и стрелки на гарите , не говоря за сградите. Някои от тях са пуснати в пробна експлоатация. Овладели сме някои слаби места като Дралфа – Търговище , Смядово – Куртово Конаре ( Я пак?... ), Царева ливада – Габрово, Ловеч – Троян, които през годините са се утвърдили и са заведени като такива. Обособяването на тези проблемни участъци е довело до драстично ограничаване на скоростта и затова в програмата за тази година бяхме заложили на тяхното овладяване, с цел повишаване на скоростта, сигурността и надеждността. Всички тези ремонтни дейности бяха извършени срочно, качествено, с необходимия темп от страна на изпълнителите, постигат своя ефект и проблемите са решени трайно. Обнадеждени сме, че през следващите години няма да се налага да инвестираме в тях ...

Фокус: По отношение на жп прелезите, докъде стигна модернизацията и кога видеонаблюдението на жп прелезите ще бъде свързано с КАТ?

Златин Крумов: През тази година модернизирахме 35 прелеза в цялата железопътна мрежа. До минимум е сведен рискът от човешка грешка и неговата намеса при управлението на устройствата. Започнали сме процедура, за която имаме сключен договор, и в момента тече проектиране, и разглеждане на експертен съвет за още нови 20 автоматични прелезни устройства, които трябва да бъдат модернизирани. България е една от държавите с най-много железопътни прелези в цяла Европа. Разбира се, има и доста инциденти, но засега инцидентите са изцяло по вина на водачите на пътните превозни средства. ( На какъв тип прелези, обаче?! )
Под 1% е грешката в нашите служители и системите, с които ние работим. Считам, че с необходимите темпове реализираме програмата по модернизация на ж.п. прелезите.
При значителна част при прелезите имаме изградено видеонаблюдение. Проведени са срещи с представители на общините, МВР, на които сме дискутирали видеоматериалите да служат, като доказателство за нарушенията, които се извършват по железопътните прелези. Изводът от всички срещи, е че, трябва да бъде променена законовата уредба. Изграждането изисква много средства, за да може да се сложат необходимите устройства с камери с висока резолюция, да има видимост в мъгла и в тъмната част на денонощието. Проблемът, който трябва да бъде решен, е при подаването на информацията към компетентните органи, тя да послужи за съставяне на актове, постановления за нарушения, което към днешна дата не е уредено от закона. Направили сме съответните постъпки и се надявам проблемът да бъде решен.

Фокус: Наближава краят на този година, какви са приоритетите за 2014 по отношение на ремонти, а също и по отношение на изграждане на нови ЖП участъци?

Златин Крумов: В края на всяка година и в началото на следващата определяме нашите приоритети. За следващата година планираме подобряване на сериозна част от четвърта железопътна линия (Русе-Подкова). Стартирани са процедури и по сключване на договори за модернизация на железопътната линия в участъка от Радунци до гара Плачковци. Това е един много тежък участък в Стара планина, с много съоръжения, тунели, влошени теренни условия. ( И неокастрени дървета с години създаващи едни и същи бели ... )
Ще продължим изграждането на участъка от София до Мездра, Илиянци - Курило и Своге – Бов, които планираме до средата на следващата година да бъдат приключени. Ще работим и по подновяването на жп участъка по Трета железопътна линия - Пирдоп – Антон и Стряма – Клисура. Най-важното е не само да не допускаме инциденти, а там да повишим и скоростта, за да може да поемем трафика от ремонтираните участъци, които ще се изпълняват през 2014 по Оперативна програма „Транспорт”. Имаме предвидено за изпълнение и трасето Захарна фабрика – Горна баня, споменахме за 20-те броя автоматични прелезни устройства, имаме предвидени модернизация на съоръженията по осигурителната техника в участъка от София до Карлово, модернизация на три броя тягови подстанции – Мездра, Бов и Завет, реконструкция на поне десет гари, контактната мрежа, влагане на носещо въже и контактен проводник на над 30 км железопътен участък, ремонт на приемни здания и наши експлоатационни постройки. Програмата ни е много амбициозна, имаме необходимото финансиране, стараем се да проведем своевременно съответните обществени поръчки и да се подготвим правилно с техническите спецификации, така че да сведем риска за обжалване до минимум, за да може през зимния период процедурите да бъдат проведени и да бъдат сключени договорите. За да може и съответните проектанти и строители да имат време за изготвяне на работни проекти, да си доставят материалите и с приключването на зимата и началото на пролетта, да започнем планирано модернизацията на отсечките.

Фокус: Каква е готовността за зимния сезон на компанията?

Златин Крумов: Съответните гари и участъци са оборудвани с необходимите пособия за зимата. Като цяло сме осигурили с гориво с необходимите инструменти железопътните участъци. Железопътните стрелки са с нагреватели с цел да не допускаме сривове на графика на движение на влаковете. Разполагаме със снегорини за почистване на пероните и необходимите консумативи за това. Служителите ни са снабдени с необходимите работни облекла, с лични предпазни средства. Смятам, че Компанията е готова за работа в зимни условия. Още от септември месец сме стартирали нашата подготовка и вярвам, че зимата няма да ни изненада.

Фокус: Какво може да обърка графика?

Златин Крумов: Виждате колко различни и специфични мероприятия трябва да се изпълняват - от железен път, от отводняване до контактна мрежа с високо напрежение, ниско напрежение, телефонни централи. През следващата година ще изпълним и над 15 метра оптичен кабел, тъй като връзката там е надеждна, не се краде и не е обект на посегателства, защото не е интересен за групите, които си позволяват да извършват посегателства върху железопътната инфраструктура, с което застрашават сигурността на влаковото движение и могат да доведат до непредвидими последствия за живота и здравето на пътниците. На ежедневните ни оперативки с експлоатационните директори над 20 процента от времето ни отива в докладване и вземане на решения по изпълнявани мероприятия за ликвидиране и отстраняване на последици от посегателства.

Пак се хвалим, а пък да видим. Част от статията са хвалби; има и доза истина в изказването, а част от нея "уронва престижа", ч/з малко глупости.
Но иначе подновяваме междугарията, подобряваме пропускателната способност, модернизираме и обезопасяваме жп прелезите, ГДВ е добър, подготвени сме за зимата ... Нямам думи...
жпр
 
Мнения: 413
Регистриран на: Чет Окт 10, 2013 10:34 pm

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Пон Дек 02, 2013 5:35 pm

В НКЖИ сме умерени оптимисти за приходите през 2014 г.

Заложената субсидия е 135 милиона лева и капиталов трансфер в размер на 115 милиона лева, казва Джоанна Димитрова, директор на дирекция "Финанси и управление на собствеността" в Национална компания "Железопътна инфраструктура" пред Economic.bg

Силвия Георгиева, 29 ноември 2013 07:15

Изображение

- Г-жо Димитрова, имате ли информация каква част от Бюджет 2014 е предназначена за НКЖИ?

В бюджета за Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е заложена субсидия в размер на 135 милиона лева и капиталов трансфер в размер на 115 милиона лева. Надяваме се, че това ще послужи за покриване на разходите по текущото поддържане и всеобщото административно обслужване на Компанията за бюджетната 2014 година. Няма информация, че ще бъде променена сумата и вътрешните ни и прогнозни разчети са направени на базата на тази цифра.

- Достатъчни ли са средствата за изпълнението на целите, които си е поставила компанията?

Железопътната инфраструктура има нужда от доста средства. Железният път е в задоволително състояние, но, за да стане то по-добро, има нужда от значителен ресурс от средства за поддържане. Една част се изразходват като разходи по отсечки по Оперативна програма "Транспорт". Със средствата, които бюджетът има възможност да ни отдели, ще направим максимално възможното текущото поддържане да бъде на много добро ниво, да гарантираме сигурност на пътниците и товарите и на железния път. Паралелно с това, 2014-а ще бъде отново година на продажба на неоперативни активи, които компанията все още притежава, и които не са необходими за текущата ни дейност. Максимално ще продаваме и останалите неоперативни активи, които не са реализирани до момента, за да се дофинансираме с тези приходи.

- Според икономисти, Бюджет 2014 предвижда повече разходи за държавните предприятия. Какви ще са по-големите размери на Вашите разходи?

Определено при нас има завишение, както в субсидията, така и в капиталовия трансфер, така че спокойно мога да кажа, че бюджетът е благосклонен към нас. Получаваме 5 милиона лева повече средства за субсидия и около 25 милиона лева повече за капиталов трансфер на тази планируема база.

- За това ли ще отидат най-много от предназначените средства?

Да, определено. При нас целево за всяка бюджетна година инвестиционното поддържане, инвестиционното планиране и бюджетиране касаят изцяло изграждане на нови трасета, плюс технологично изпълнение на определени участъци като текущо поддържане. Капиталовият трансфер отива изцяло като реинвестиция в съществуващите трасета, които не са предмет на Оперативна програма "Транспорт", а са с национално значение, за да могат да бъдат покривани със средства от държавен бюджет.

- Какви са ви очакванията за предстоящата 2014-а година и как оценявате изминалата 2013-а година?

Като цяло 2013 година ще се окаже добра година за инфраструктурата. Това, което сме си поставили като цели, върви по план и в момента нямаме колосални, големи пречки, които да са ни попречили, да имаме изоставане или нещо, което сме планирали, да не се случи. Все още има неотчетени три финансови месеца, но нашето виждане е, че тя ще бъде една сравнително добра година, имайки предвид рецесията в цяла Европа. Определено виждаме, че има раздвижване в ползването на различните видове възможности, които инфраструктурата предоставя. Надяваме се, че 2014 година ще бъде още по-добра за увеличаване на товарите - все пак беше отворен тунелът под Босфора. Надяваме се да има и по-голямо товародвижение и сме сравнително умерени оптимисти за 2014 година, от гледна точка на приходи от използване на инфраструктурата и предвид възможностите, които тя предоставя за развитие на бизнес по железопътния път.

Източник: Economic.bg
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Вто Дек 03, 2013 11:39 am

Милчо Ламбрев: Извършените ремонти през 2013 г. повишиха безопасността и скоростта на движение на влаковете

03.12.2013

Всички проекти, по които НКЖИ работи през 2013 г. се изпълняват в срок и с добри темпове. Извършен е ремонт на много участъци и съоръжения от жп мрежата. Със собствена механизация извършихме средни ремонти в различни участъци от 3-та (София-Карлово-Бургас), 5-та (София-Кулата) и 9-та (Русе-Каспичан) линии, където постигнахме изключително добри резултати.

Към настоящия момент на различни етапи на изпълнение са следните участъци: Зверино–Мездра юг; Юнак – Величково; Черниче - Пейо Яворов; Дралфа - Търговище; Смядово-Комунари; Царева ливада - Габрово; Радунци - Дъбово; Ловеч - Троян; Търнак – Аспарухово; Самоводене – Велико Търново; Гара Плачковци.

През годината бе направен среден ремонт на 59,728 км железен път; 2739 км подбит железен път и 1468 броя подбити жп стрелки. Също така бяха вложени и подменени много материали от горно строене на железния път (траверси, релси, скрепления), елементи на контактната мрежа и осигурителната техника.

Постигнатите резултати от извършените ремонтните работи, са:

Завишаване на скорости

Гарантиране на сигурност и безопасност на влаковото движение и експлоатационната дейност

Намаляване на времепътуването

Подобряване комфорта на пътниците.

През годината бяха модернизирани и въведени в експлоатация 35 броя железопътни прелеза в цялата страна. С внедряването на съвременна апаратура за тяхната охрана се елиминира участието на субективния фактор за затваряне на прелеза, управлението е автоматизирано с високо ниво на надеждност риск; повишава се нивото на безопасността на движение и се намаляват експлоатационните разходи. Отпада също и необходимостта от поддръжка на ръчни бариерни инсталации, които са морално и физически остарели.

Политиката на НКЖИ е тази тенденция да продължи и през следващата 2014 г., като в програмата на Компанията са включени модернизации на още 20 броя прелези.

Източник: ДП НКЖИ
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Вто Дек 03, 2013 12:37 pm

Инж. Милчо Ламбрев: Проектите за преустройствата и ремонтите на жп гарите са съобразени с потребностите на хората с увреждания

3 Декември 2013 | 11:00

Инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на ДП НКЖИ в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Инж. Ламбрев, днес е Международният ден на хората с увреждания. В тази връзка какви са изискванията на Европейския съюз при изграждането и модернизирането на железопътната инфраструктура?

Инж. Милчо Ламбрев: Едно от основните изисквания на Европейската комисия при изграждането, модернизирането и обновяването на железопътната инфраструктура е тя да е физически достъпна. Предлаганите от Европейския съюз правила се отнасят до маршрути без препятствия по тях, продажба на билети, информационни гишета, санитарни възли, визуална и устна информация, подходяща широчина и височина на пероните, както и наличие на помощни средства за качване. Наличието на общи правила за достъпност на равнище ЕС ще улеснява и ще прави по-удобно пътуването в страните-членки на лица с увреждания и на всички, чиято подвижност е намалена (хора в напреднала възраст, с временни увреждания или семейства с деца). Осигуряването на достъп до превоз е едно от основните условия хората с увреждания да участват пълноправно и пълноценно в обществения живот, да имат улеснен достъп до стоки и услуги.

Фокус: Как Национална компания ”Железопътна инфраструктура” изпълнява тези изисквания?

Инж. Милчо Ламбрев: НКЖИ изпълнява поетите задължения в утвърдена „Програма на ДП НКЖИ за изграждане, поддържане, ремонт, развитие и експлоатация на железопътната инфраструктура”. Основен приоритет, залегнал в Програмата, е привеждането на гарите, стопанисвани от Компанията, в съответствие с изискванията на Европейския съюз и нормативната уредба за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.

Фокус: Какви действия предприема НКЖИ за осигуряването на достъп на лицата с намалена подвижност до железопътната инфраструктура, а оттам и до железопътен транспорт?

Инж. Милчо Ламбрев: В периода 2003 – 2013 г., НКЖИ предприе и изпълни редица ремонти в значителна част от гарите с по-голям пътникопоток и някои жп спирки, като съблюдаваше спазването на изискванията за осигуряване на достъп на лицата с намалена подвижност - Централна гара София, гарите Пловдив, Пазарджик, Септември, Горна Оряховица- пътническа, Русе, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Бургас,Кермен, Белозем, Ямбол, Сливен, Карнобат, Първомай, Златица, Поповица, Катуница; спирките Чешнегирово, Садово,Кочово, Виница и др. Около 56 гари са приведени в съответствие с европейските изисквания за осигуряване на достъп на хората с увреждания.
В момента се изграждат санитарни възли и подходи на гарите Тулово и Асеновград. В по-голямата си част извършените дейности са: преодоляване денивелация от тротоар към чакалня, от чакалня към перон, рампи с метални ограждащи парапети, преходни мостчета, изграждане на помещения за социалния работник и санитарни възли, информационна система – указателни табели, знаци, надписи и сигнализираща маркировка. На по-големите гари са изградени асансьори, осигуряващи достъп до пероните.

Фокус: Какви са плановете на компанията в тази насока през следващата година?

Инж. Милчо Ламбрев: Продължаваме да работим по утвърдената „Програма за изграждане, поддържане, ремонт, развитие и експлоатация на железопътната инфраструктура”, като целта ни е всички гари и спирки в България да осигуряват възможност на повече трудноподвижни лица да ползват услугите на железопътния транспорт за удобен превоз на територията на цялата страна. Това изисква сериозни инвестиции за ремонт, преустройство на сегашната инфраструктура и ново строителство.
През 2014 г., при осигурени средства от Бюджет 2014, планираме преустройство и подобряване на условията за достъп на лица с намалена подвижност до железопътния транспорт на гари Стара Загора, Нова Загора и Шумен.

Източник: Фокус
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот railjet » Вто Дек 03, 2013 2:21 pm

Към кой да се обърна за отговор? Към г-н Делчев няма смисъл- неутрален e и мъдър - като радиоточката.

Ако някой забележе къде се подвизават тези "намалени времепътувания", нека ни информира.... :|
Последна промяна railjet на Сря Дек 04, 2013 12:21 am, променена общо 1 път
railjet
 
Мнения: 7809
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 3:12 pm

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Nikss » Вто Дек 03, 2013 6:24 pm

Има и нещо друго - някой явно е решил да копира стара информация и да я пробута за нова /визирам статията за ремонтите/, защото Зи-Мю п2 го завършиха преди малко повече от 3 месеца... :? :lol:
Nikss
 
Мнения: 594
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 11:35 am
Местоположение: Сф

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Сря Дек 04, 2013 4:31 pm

НКЖИ прави гарите достъпни за трудноподвижни хора

03.12.2013

Във връзка с Международния ден на хората с увеждания(3 декември) от Национална компания железопътна инфрастуктура посочват, че едно от основните изисквания на Европейската комисия при изграждането, модернизирането и обновяването на железопътната инфраструктура е осигуряването на равен достъп до транспортните средства на всички социални групи, в това число и на хората с увреждания.
Предлаганите от Европейския съюз правила се отнасят до маршрути без препятствия по тях, продажба на билети, информационни гишета, тоалетни, визуална и устна информация, подходяща широчина и височина на пероните, както и наличие на помощни средства за качване на транспортните средства. Наличието на общи правила за достъпност на равнище Европейски съюз (ЕС) ще улеснява и прави по-удобно пътуването във всички страни-членки на лица с увреждания и на всички, чиято подвижност е намалена (хора в напреднала възраст, с временни увреждания или семейства с деца).
Осигуряването на достъп до превоз е едно от основните условия хората с увреждания да участват пълноправно и пълноценно в обществения живот, да имат улеснен достъп до стоки и услуги.
НКЖИ изпълнява поетите задължения в утвърдена „Програма на ДП НКЖИ за изграждане, поддържане, ремонт, развитие и експлоатация на железопътната инфраструктура". Основен приоритет, залегнал в Програмата, е привеждането на гарите, стопанисвани от Компанията, в съответствие с изискванията на ЕС и нормативната уредба за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.
В тази връзка, в периода 2003 - 2013 г., НКЖИ предприе и изпълни редица ремонти в следните гари:
В Централна гара София е изграден център с асансьор към южната фасада, обслужващ лица с намалена подвижност и 5 асансьора, осигуряващи достъпа им до всички перони на гарата. Изграден е санитарен възел с необходимото оборудване. Асансьорът за трудноподвижни лица е монтиран на южната фасада на приемното здание и създава възможност директно от уличното платно, при преминаване на тротоара, да се достигне до обособен диспечерски център и чакалня за хора с увреждания. Асансьорите имат 2 спирки и кабината им е оборудвана с хоризонтална бутониера с клавиши с Брайлова азбука, съответстваща на изискванията за трудноподвижни и незрящи лица. Снабдени са с дисплей в кабината над бутониерата, а на спирките - с дисплей за местонахождение, посока на пътуване и гонг на всички спирки.
В гара Пловдив са изградени чакалня и помещение за социалния работник, специализиран санитарен възел, бетонови подходи за преодоляване денивелацията от тротоар към чакалня с наклон 1:20, информационна система - указателни табели, знаци, надписи и сигнализираща маркировка, посочващи мястото и посоката към съответните помещения.
Гара Пазарджик разполага с чакалня и тоалетна за лица с намалена подвижност, достъпът до които е осигурен чрез рампа с наклон. Има и обособено помещение за социален работник. Помещенията са обозначени със съответните пиктограми и надписи. Преминаването от приемното здание до втори гаров перон е осигурено чрез подход, разположен в близост до помещенията за трудноподвижни лица.
В гара Горна Оряховица пътническа е изградена рампа за лица с намалена подвижност към чакалнята от страна на предгаровия площад, монтирана е еластична пътека за достъп до коловозите, а в чакалнята са обособени стая и сервизно помещение(тоалетна).
В подлеза на гара Русе са изградени два асансьора, на две и три нива за подход на трудноподвижни хора от града към билетните каси.
Гара Плевен разполага със специален вход с платформа, до ниво чакалня от страна на предгаровия площад, както и рампа за лица с намалена подвижност към І-ви перон от западната страна на приемното здание. Рампата е с покритие от щампован бетон. Допълнително в зоната на бившия ресторант са обособени топла чакалня и санитарен възел, достъпни за трудноподвижни хора. Има и паркоместа за лица с намалена подвижност.
Гара Септември - направени са рампи с метални ограждащи парапети за преодоляване на денивелацията от чакалня към перони със съответен наклон 1:20.
В гара Пещера са изпълнени бетонови подходи от улицата към първи перон за преодоляване на денивелацията със съответния наклон 1:20, понижение на първи и втори перон с оглед улесняване преминаването през коловоза, като преходното мостче е изпълнено от бетонови елементи.
Гара Кермен има чакалня и помещение за социалния работник, специализиран санитарен възел, бетонови подходи за преодоляване денивелацията от тротоар към чакалня с наклон 1:20, информационна система - указателни табели, знаци, надписи и сигнализираща маркировка, посочващи мястото и посоката към съответните помещения.
Гара Панагюрище - подходи за преодоляване денивелацията от тротоар към чакалня с наклон 1:20, рампа към чакалнята, понижение на първи и втори перон, с оглед улесняване преминаването през коловоза, като преходното мостче е изпълнено от дървени траверси.
На гара Филипово са изградени специализиран тоалетен възел, рампа с метален парапет за преодоляване денивелацията от тротоар към чакалня с наклон 1:20.
Гара Граф Игнатиево има бетонов подход от улицата към първи перон за преодоляване на денивелацията със съответния наклон 1:20, понижение на първи и втори перон с оглед улесняване преминаването през коловоза, като преходното мостче е изпълнено от бетонови елементи.
В гара Крумово има изградени специализиран санитарен възел и рампа към чакалнята.
Гара Хасково - специализиран санитарен възел, рампа за преодоляване денивелацията от улица към приемно здание с наклон 1:20, информационна система. Пероните са понижени и осигуряват достъп за лица с намалена подвижност.
Гарите Кърджали, Стара Загора, Бургас разполагат с чакални и помещения за социалния работник, специализирани санитарни възли, бетонови подходи за преодоляване денивилацията от тротоар към чакалня и от чакалня към първи перон с наклон 1:20, информационни системи, паркинги за две паркоместа, съответно сигнализирани чрез вертикална и хоризонтална маркировка.
Гара Белозем - специализиран санитарен възел, има съществуващ бетонов подход към него и рампа за преодоляване денивелацията от чакалнята към първи перон със съответен наклон 1:20.
В гара Твърдица също има специализиран тоалетен възел, понижение на първи и втори перон с оглед улесняване преминаването през коловоза.
В гарите Безмер, Стралджа, Калояново е извършено понижение на пероните с оглед улесняване преминаването през коловоза.
Гари Ямбол, Сливен, Карнобат, Зимница са с бетонови подходи от улицата към първи перон и чакалнята за преодоляване на денивелацията със съответния наклон 1:20, като гара Зимница разполага и с рампа за преодоляване денивелацията от чакалнята към първи перон.
Подходи към чакалнята, парапети на касите и подходи със специални настилки за достъп към първи и втори перон са изградени на жп гара Петрич.
В гара Казанлък е изграден санитарен възел и осигурен достъп до първи перон за лица с намалена подвижност.
Рампа от улично платно към тротоар и от тротоар към чакалня осигурява достъпа на трудноподвижни лица до билетните гишета и първи перон на гара Първомай.
Гара Септември разполага с подходи от приемно здание до първи перон.
В гара Велико Търново е изградена бетонова рампа за хора с увреждания от предгаровия площад към І-ви перон. При нейния ремонт през 2005 г. са изпълнени и преходни мостчета от еластична настилка за преминаване на ІІ-ри перон.
В гарите Златица, Макоцево, Долно Камарци, Сандански, Иваново, Бобов дол, Голямо село, Калища, Черниче, Генерал Тодоров, Струмяни, Димитровград, Благоевград, Якоруда и Телиш са изградени подходи за придвижване на лица с намалена подвижност (подход до чакалнята, достъп до пероните, подход към тоалетна).
В гара Карлово е изградена тоалетна и е извършен ремонт на перонните настилки и околни пространства.
При ремонтите на гари Трявна и Габрово са изградени няколко рампи за хора с увреждания: от предгаров площад към І-ви перон, от І-ви перон към чакалнята на приемното здание и подход от І-ви към ІІ-ри перон. Изпълнени са преходни мостчета от еластична настилка между пероните и прехода на самият перон.
В гара Две могили са подменени настилките на пероните и околните пространства.
Гара Стамболийски разполага с подход откъм града до първи перон и оформяне на подходите от перон към перон.
В гари Катуница и Поповица има санитарен възел за лица с намалена подвижност, подходи към първи перон и чакалня.
Спирки Чешнегирово и Садово са с пригоден санитарен възел и подходи към първи перон и чакалня.
На спирка Кочово са изградени подходи към първи перон.
Спирка Виница разполага с паркоместа за трудноподвижни лица
Гара Плачковци е с изградена рампа от първи перон към чакалня.
В момента се изграждат санитарен възел и подходи в гари Тулово и Асеновград.
Целта на утвърдената програма, по която работи Национална компания „Железопътна инфраструктура" е всички гари и спирки в България да осигуряват възможност на повече трудноподвижни лица да ползват услугите на железопътния транспорт за удобен превоз на територията на цялата страна. Това изисква сериозни инвестиции за ремонт, преустройство на сегашната инфраструктура и ново строителство, както и въвеждане в експлоатация на достатъчен брой специализирани вагони.

Източник: Money.bg
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: ДП "НКЖИ" - актуална информация

Мнениеот Administrator » Пет Дек 06, 2013 10:57 am

Инж. Милчо Ламбрев, изпълнителен директор на ДП НКЖИ: Чрез ГИС се интегрираме с европейската транспортна мрежа

С постигане на пълната функционалност на ГИС, НКЖИ ще разреши много от проблемите на жп инфраструктурата

| Людмила ЗЛАТЕВА | 07.12.2013

Инж. Ламбрев, разкажете ни за внедрената в НКЖИ географска информационна система.

Изграждането и внедряването на Географска информационна система (ГИС) бе наложено от необходимостта за по-ефективно изпълнение на задълженията на ДП НКЖИ -мениджър на ж.п. инфраструктурата в България. Като страна-членка на ЕС България е длъжна да подобри ефективността на железопътната, комуникационната и информационната инфраструктури, както и свързаността с европейската инфраструктура. Това включва и изграждане на информационна система, синхронизирана със системите на страните-членки на ЕС, за интегрирано управление и възможност за обмен на информационните потоци.
Системата позволява бързо извършване на справки, които до момента отнемаха седмици и дори месеци. ГИС Включва основните подсистеми "Железен път" и "Кадастър и имотен регистър", модули "Цифров чертожен архив", "Администриране" и "Уеб приложение". За пълното завършване на ГИС е необходимо да бъдат разработени подсистеми за останалите основни експлоатационни поделения на ДП НКЖИ - "Електроразпределение", "Сигнализация и телекомуникации", "Управление движението на влаковете и капацитета" и "Безопасност" и модулите "Сигурност и видео-наблюдение", "Уеб модул за публично използване на информация в Интернет" и "Модул(и) за публикуване на географска информация от ГИС към други системи в съответствие с европейското и националното законодателство". С пълната функционалност на ГИС компанията ще разреши много от проблемите на жп инфраструктурата.
Какви са ползите от международния проект за наблюдение на товарни влакове, в който се включи НКЖИ? Какви други технологични новости е внедрила или планира да внедри НКЖИ? Информационната система TIS (Train Information System) има три основни функции: информираност в реално време чрез данни от инфраструктурните управители; отчетност; обмен на данни между инфраструктурните мениджъри. TIS предлага още и графики за развитие движението на влаковете, като дневно се обхващат около 6000 международни влака. В бъдеще системата ще бъде достъпна и за оператори на терминали.
На основание ангажиментите за включването ни в коридор № 7 са създадени осем контролни точки: Видин-товарна; Илиенци; Волуяк; Кулата; Драгоман; Пловдив-разпределителна; Свиленград; Русе-разпределителна. Така ще се подобри планирането на аварийни ремонти, както и информираността между превозвачите, инфраструктурните мениджъри. В НКЖИ се работи и по PCS, с която се получават заявки от превозвачи и се разработват и съгласуват разписанията с останалите инфраструктурни управители. Предвидено е внедряване на "Система за управление на влаковата работа" (СУВР) за автоматизиране процесите по планиране, прогнозиране, управление и отчитане на влаковата работа и изчисляване на инфраструктурни такси и водене на статистика. Така ще могат да се извършват справки ида се подготвят данни за анализ и връзка с телематичните системи за товарни превози на Трансевропейската конвенционална железопътна мрежа.
Внедряваме и нови компютърни гарови централизации и броячи на оси с високо ниво на безопасност. Освен това се внедрява и ERTMS, която включва система за контрол на движението на влаковете (ETCS) и железопътни системи за телекомуникация на високо технологично ниво (GSM-R). С тези системи ще се повиши нивото на безопасност на движение на влаковете и увеличаване на пропускателната способност.

Какви приходи очаква компанията от товарните превози за 2013 - 2014 г.? Забелязвате ли промени в пазара на товарните превози и как се отразяват те на НКЖИ?

Разработихме, договорихме и подписахме протоколи за 90 международни товарни влака по график 2013 - 2014 г. за движение през граничните преходи, на очаквана стойност от 16 млн. лева от такси. Очакваните обеми са 2.7 млн. влаккилометри, 3.6 млрд. брутотон километри. Договорени са и два нови влака от Сеново до Люлебургас, както и два нови влака "Викинг" от Дорнести - Русе - Свиленград - Халкали. Проявен е интерес от фирма IFB за трасета Куртичи - Видин-товарна - Яна. За 2014 г. очакваме приходи от международни и вътрешни товарни превози на обща стойност 32 млн. лева от инфраструктурни такси.

За новия програмен период на ОП "Транспорт" са предвидени 640 млн. лв. финансиране за ж.п. инфраструктура. Кои ще са проектите, по които ще работи НКЖИ приоритетно?

Основната цел на ДП НКЖИ е модернизацията на жп инфраструктура, като трябва да се реализират всички проекти от настоящия програмен период на ОП "Транспорт". Ще продължим реформите в жп сектора, за да обезпечим техническата и оперативната съвместимост според европейските изисквания. Работим и за доизграждането на коридорите от TEN-Т. Приоритет са направленията Драгоман - София - Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница, Пловдив -Бургас и Видин - София - Радомир - Кулата. Ще бъдат възстановени проектните параметри на жп линията Русе - Варна. До 2020 г. трябва да бъде завършено цялото направление от Драгоман, през София, Пловдив, до Бургас, и съответно до границата с Р Турция и Р Гърция.
Компанията работи активно и върху развитието на интермодалността, върху комбинирането и интегрирането на различни видове транспорт. Интермодалните превози са приоритет за Компанията за следващия програмен период. Стремежът на НКЖИ е до 2020 г. да бъде изградена мрежа от транспортно-логистични центрове, която ще спомогне за разрастването на комбинираните превози и ще намали времето за доставка и разходите на клиента.
Кои проекти ще се реализират или са предвидени за реализация от държавния бюджет?
ДП НКЖИ стопанисва 307 гари, 369 спирки, 22 разделни поста, сгради на железопътни участъци, тягови подстанции и др. Голяма част от сградите са построени преди 1980 г., а само малка част от тях са ремонтирани. В момента реализираме Проект "Преустройство на възлови жп гари в съответствие с европейските изисквания". Така ще се подобри обслужването, условията на труд, хигиенните норми, ще се осигури достъпност на лица с намалена подвижност, сградите ще отговарят на изискванията за енергийна ефективност и ще съответстват на евродирективите. Строителството основно включва подмяна покривни покрития, цялостна или частична подмяна на дограмата и др. По проекта през 2013 г. са извършени текущи ремонти на гарите Плачковци, Драгичево, Бов, Банкя, Яна, Горна Баня, Антон, Захарна фабрика, Земен, Саранци, Долно Камарци, на постове-Варна и Пирдоп и на технически сгради 6 подрайони по електроразпределение Карнобат, Твърдица и Сливен.
До края на годината сме планирали изграждането на нова жп спирка в село Мадара, текущи ремонти на гарите Баня, Стара Загора, Горна Оряховица, Шумен, Смядово, на жп участък Разград и Самуил и др. Програмата на поделение "Електроразпределение" за 2013 г. предвижда ремонт и подмяна на съоръженията по контактната мрежа, тяговите подстанции, механизацията в рамките на утвърдените средства по капиталов трансфер - общо 14,260 млн.лв. за 2013 г. До месец август т.г. са усвоени средства в размер на 6,36 млн.лв., от които за контактната мрежа се доставиха полимерни изолатори, носещи въжета и др. От държавния бюджет се финансираха доставките, а подмяната на съоръженията се извършва със собствени сили от Енергосекции София, Пловдив и Горна Оряховица. Във връзка с безопасността на работата бяха доставени преносими заземители, изолационни щанги и др. за нуждите на експлоатационните поделения. Сключени бяха договори за ремонт и подмяна на съоръженията в тягова подстанция Дупница. Въведена бе в експлоатация система SCADA за дистанционно командване на съоръженията в тягова подстанция Дивдядово и ОСП Кочово и Каспичан.

Каква е визията за закритите второстепенни линии - Г.Оряховица-Елена и Ямбол-Елхово като част от стари по-големи проекти?

Железопътната линия от гара Горна Оряховица до гара Елена е спряна за движение на всички возила от 2004 г., поради нерентабилност. Към настоящия момент жп линията се експлоатира до км 7+000 (Оперативен пункт Лясковец) като маневрен район Горна Оряховица - юг. След заявен интерес от кметовете на прилежащите общини Лясковец, Златарица и Елена в жп секция Горна Оряховица е изготвена проектно-сметна документация за крайно належащите ремонтни работи за възстановяване на влаковото движение в участъка и последващи текущи разходи за ежемесечно поддържане, но до финализиране на заявените интереси не се стигна.
C решение на УС на ДП НКЖИ през 2011 г. се преустанови и закри Маневрен район Ямбол юг (жп линия Ямбол - Елхово). През 2013 г. предложението за бракуване на жп линията бе отхвърлено, защото няма виждане за предстоящ демонтаж. ЖП линията остава налична, но без да бъде охранявана. В момента поради зачестили кражби по жп линията е започнат демонтаж на връзките по цялата отсечка. Досега от никоя община не са изявили интерес да им бъде прехвърлена линията.

По какъв начин ще се управлява движението по линията София - Пловдив, след като е предвидено при рехабилитацията Септември - Пловдив да се премахне обвръзката с КСАУДВ? Няма ли да се намали пропускателната способност на линията след преминаване от движение на блок-участъци на междугарово движение?

Системата КСАУДВ (компютърна система за автоматично управление движението на влаковете) служи за отдалечено дистанционно управление движението на влаковете и за управление на обектите на енергетиката в участък София - Пловдив. КСАУДВ е включена само в частта си за управление движението на влаковете в проект за "Проектиране и изграждане на системите за сигнализация в участъка Септември -Пловдив и телекомуникации София - Пловдив". В частта си управление на обектите на енергетиката системата работи с пълния си капацитет. С този проект ще се изгради цялостно нова модерна и съвременна система за управление на влаковото движение ERTMS/ETCS, включваща нови маршрутно-компютърни централизации, междугарови подсистеми, GSM-R подсистема и всички елементи, необходими за изпълнение на ТСОС (технически спецификации за оперативна съвместимост) за конвенционални и високоскоростни жп линии. За участъка Септември - Пловдив ще се изгради диспечерски център в Пловдив, откъдето ще се извършва дистанционното управление на движението, а през следващия програмен период - и в София.

Пропускателната способност на жп линията ще се намали не толкова от преминаването на движението на междугарово разстояние, колкото от строително-ремонтните дейности. Септември - Пловдив ще претърпи цялостна модернизация и привеждане към европейските норми за жп линии със скорост 160 км/ч.
***
Инж. Милчо Ламбрев е изпълнителен директор на НКЖИ от 2009 г. насам. Професионалният му опит е преминал в БДЖ и НКЖИ. Завършил е "Транспортно строителство" във ВВТУ "Тодор Каблешков" и магистратура по "Икономика на транспорта фирма". Владее руски език.

Източник: Списание "Ютилитис" - стр. 42 - 43, 44 - 45
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Следваща

Назад към Българските железници през погледа на медиите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта