Otskov написа:bdz_55-089 написа:Защо не кажеш какво е товарното движение по 23-та, 24-та, 25-та, 42-ра, 91-ва, 81-ва, 16-та...?!
По 23-та возят зърно между Ясен и Долна Митрополия, сезонно; по 24-та има редовно товарно движение от Свищов към Левски, както и от Левски към Ловеч-север и Троян; по 25-та от години няма никакво движение - линията е извадена от експлоатация; по 42-ра няма товарно движение от години; по 16-та също; за 91 не знам; за 81-ва вече отговориха.
Колкото пъти съм минавал през Долна Митрополия през последните поне 10 години, не съм виждал никакви товарни вагони, а някога имаше много цистерни и други товарни с олио, захарно цвекло, готова захар, зърно...Някогашната гара Милковица също обслужваше индустриалната зона на Гулянци, имаше доста суровини, днес от гарата няма и помен, разрухата е пълна. Някога и Подем и Комарево са били гари за предимно земеделски суровини. А какво да кажем за гара Сомовит, която някога е обслужвала не малкото пристанище, особено с цистерни за Плама, Плевен. В Червкица пък линията завършва в двора на бившия комбинат за многослоест картон, който по едно време през 90-те и началото на 2000-те работеше успешно и след това потъна в небитието.
Какво значи "редовно товарно движение" от Свищов към Левски? Конкретизирай се. От Левски до Ловеч не знам какво и кога точно се движи, но само знам, че многобройните коловози на гара Ловеч-север пустееха. До/от Троян има само скрап и то много рядко, дървен материал почти не. Друго няма! Интересно защо по 42-ра, която води до един от първите ни индустриални центрове след Освобождението- Габрово, днес не се превозват никакви товари.По-Панагюрище, която и да е по номер- нима там има някакво товарно движение?! някога, когато са работели оптикоелектрониката и разни други в Панагюрище- може би, но не и днес. От другите градчета Стрелча и Съединение недей се надява. А Хисаря? То там и индустрия няма по принцип, само бани. 91-ва нямаш понятие, но не ти и трябва, защото там също няма абсолютно нищо. Гарата на Силистра пустее с дни и седмици, да не кажа месеци. Когато съм минавал оттам, никога не съм виждал нещо различно от бурени, обхванали коловозите, изпочупени плочки и едно дезиро, едвам различимо на този запустял фон, както и внушителното приемно здание, което е също много изоставено.