ОБЩА ТЕМА за европейските програми и проекти

Тук може да публикувате материали от медииите и вашите мнения по тях свързани с реализирането на настоящи и бъдещи проекти от българските железници по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013, програма ИСПА, проекти по Connecting Europe Facility (Механизъм за свързана Европа), програма "Марко Поло" на ЕС, TEN-T проекти и др. без софийския метрополитен

Re: ОБЩА ТЕМА за европейските програми и проекти

Мнениеот Spass237 » Сря Сеп 27, 2017 7:37 pm

Димитър Деянов написа:
Spass237 написа:А София-Елин Пелин кога ще започне?

Вече започна (началото ще е между гарите Казичене и Искър), но не си дават голям зор, защото за този участък в равното са си дали срок 4 години !

Жалко, първата жп линия Русе-Варна, която е БЛИЗО 230КМ БИЛА ПОСТРОЕНА ЗА ОКОЛО 2 ГОДИНИ И ПОЛОВИНА-! :D
.
А промяна в движението на влаковете или прекъсване в участъка на ремонта ще има ли?
Spass237
 
Мнения: 56
Регистриран на: Нед Юли 02, 2017 2:32 pm

Re: ОБЩА ТЕМА за европейските програми и проекти

Мнениеот NikolaiRG » Сря Сеп 27, 2017 7:55 pm

Линията Русе - Варна, а и не само тя, е била построена с ангария. Сега няма как да стане това. После пътуването по нея е било безплатно, но това не променя нещата.
Аватар
NikolaiRG
 
Мнения: 513
Регистриран на: Пон Юли 22, 2013 4:39 pm
Местоположение: Русе

Re: ОБЩА ТЕМА за европейските програми и проекти

Мнениеот vlado » Чет Май 31, 2018 10:28 am

Галина Василева: Системното обжалване на тръжните процедури за жп проектите води до риск за ОПТТИ 2014-2020

Това съобщи ръководителят на управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020 г. по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на програмата.
от 30.05.2018, Автор: Инфраструктура.бг

Системните обжалвания на обществените поръчки за големите жп проекти поставят под риск ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. Това заяви ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Василева по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014-2020, което се проведе в периода 29-30 май в гр. Правец.

Тя допълни, че е необходимо да бъдат направени спешни промени в Закона за обществените поръчки, в противен случай държавата рискува да загуби значителни средства от европейските фондове до 2020 г.
Василева коментира още, че до момента няма сключен договор за строителство в участъка Елин Пелин–Костенец, а проектът е в процес на обжалване вече 11 месеца. "Идентифицираме проекта като рисков, защото времето до края на програмния период не е достатъчно за приключване на мащабните строителни дейности по тази жп линия", посочи Галина Василева. Тя допълни, че има възможност да се завърши само един от трите лота на проекта в оставащия срок, а за другите два, вероятно дейностите ще бъдат завършени частично.

"Втора фаза на проекта Пловдив–Бургас се изпълнява в срок и вчера НКЖИ обяви тръжна процедура за участъка Оризово–Михайлово, който е най-сложният и предвижда изместване на трасето от съществуващата жп линия", подчерта Василева. По думите й предстои обявяване на обществените поръчки за обновяване на няколко жп гари в страната и за изграждане на ETCS (European Train Control System) по основни жп направления в страната.

По отношение на Лот 3.2 на АМ "Струма" стана ясно, че Върховният административен съд окончателно е отхвърлил три жалби по ОВОС и изпълнението на проекта може да продължи. Предстои обявяване на процедура за строителство в най-кратки срокове.
"Въпреки сериозния напредък в строителството на Лот 3.1 от автомагистралата и тук могат да се появят рискове за изпълнението, свързани с откритите нови археологически разкопки", отчете Василева. Тя заяви, че тунел "Железница" може да бъде завършен до 2021 г., ако има изпълнител до края на 2018 г. Ръководителят на Управляващия орган на програмата коментира още, че по тази приоритетна ос (ПО 2) заложените средства за проектите надвишават свободния финансов ресурс с почти 400 млн. евро, което изисква навременно решение.

Изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев отчете изпълнението на проекта за изграждане на третия метродиаметър в столицата. Той заяви, че строителството върви съгласно заложените срокове и новите 12 км ще бъдат завършени до края на 2019 г. Братоев коментира още, че в началото на месец юли ще бъдат доставени в България 2 от общо 20 нови метровлака, които ще обслужват третата линия.
"Останалите 18 влака ще пристигат поетапно до януари 2019 г.", допълни Стоян Братоев. По думите му в момента тече обществена поръчка за проектиране на следващо разширение на Линия 3 до кв. Слатина. То включва 6 км метролинии и 6 нови метростанции, които ще обслужват 140 хил. души.

В рамките на заседанието Аурелио Сесилио, началник на отдел "България, Словения и Хърватска" в ГД "Градско и регионално развитие" към ЕК, заяви, че Комисията предвижда модернизация на политиките за сближаване в следващия многогодишен финансов период и за България това може да означава дори повече средства от настоящия. Новите политики са насочени към по-индивидуализиран подход, за да се намалят неравенствата и да се навакса развитието на страните с по-слаб растеж. БВП на глава от населението остава водещ критерий при разпределяне на средствата.

Източник: Строителство Градът
vlado
 
Мнения: 727
Регистриран на: Вто Юли 23, 2013 9:15 am

Предишна

Назад към Европейски програми и проекти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron